Image default
Οικονομία

Αναδρομικά : Από 360 ευρώ έως και πάνω από 10 χιλιάδες θα πάρουν οι συνταξιούχοι

Οπως αναμενόταν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να δώσει αναδρομικά 11 μηνών και πλέον οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά θα πάρουν τα ποσά που θα επιδικαστούν για τον καθένα με βάση τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στα δικαστήρια έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000-250.000 συνταξιούχοι.

Οπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» και ο δημοσιογράφος Ηλίας Γεωργάκης, την απόφαση του ΣτΕ το υπουργείο Εργασίας, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, θα τη σεβαστεί και σύμφωνα με πληροφορίες θα καταβληθούν σε όλους τα αναδρομικά ποσά που θα ορίζει η απόφαση του ΣτΕ χωρίς κανέναν διαχωρισμό για αυτούς που έκαναν αγωγή και για αυτούς που δεν έχουν κάνει ή θα κληθούν να κάνουν. Τα ποσά δε των αναδρομικών θα καταβληθούν σε όσο λιγότερες δόσεις γίνεται, χωρίς ακόμη να έχουν αποφασιστεί, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα.

Νομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για την επέκταση των αποτελεσμάτων της κρίσιμης απόφασης σε όλους τους συνταξιούχους και εν τέλει για την καταβολή των αναδρομικών το «μπαλάκι» να περάσει στην κυβέρνηση, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Νέα γενιά αναδρομικών

Την ίδια ώρα πάντως μια νέα γενιά αναδρομικών φέρνει η, υπό ψήφιση, διάταξη για αύξηση των προσωρινών συντάξεων (από το 50% στο 80%), ενώ τον Νοέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά ενός έτους για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Ουσιαστικά εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών τριών ταχυτήτων. Ειδικότερα αναδρομικά έως 6.000 ευρώ έρχονται από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο για δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει βγει η οριστική τους σύνταξη.

Παράλληλα αναδρομικά 12 μηνών (από 1.9.2019 μέχρι 1.9.2020) θα λάβουν τον Νοέμβριο οι δικαιούχοι κύριων συντάξεων με 30 και άνω συντάξιμα έτη, αφού το υπουργείο Εργασίας μετέθεσε την ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών. Επίσης τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνει η καταβολή των κύριων συντάξεων αυξημένων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον Ν. 4670/2020 που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2020. Θα αφορά όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση (ισχύει από τις 28/2/2020).

Η αύξηση κινείται από 12 έως 252 ευρώ. Θα αφορά τόσο τους «παλιούς» όσο και τους «νέους» συνταξιούχους. Ωστόσο, οι αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους «νέους» συνταξιούχους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι όσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει. Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις. Η μέγιστη αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Η αύξηση με 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).

-

Σχετικα αρθρα

E-αποδείξεις: Πρεμιέρα για το νέο καθεστώς, τι αλλάζει από το 2020

admin

Με πτώση ξεκίνησε το χρηματιστήριο στο Τόκιο

admin

Ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο την Τρίτη

admin

Folli Follie : Τι προβλέπει η νέα συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές

admin

Χατζηδάκης : Ιστορική στιγμή για τη Μεσόγειο η μονογραφή για το EastMed Forum

admin

Στο ΣτΕ κρίνονται τα αναδρομικά των συνταξιούχων

admin

Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης: Για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται ο στόχος που είχε τεθεί για αύξηση του ΑΕΠ

admin

Spiegel: Η Γερμανία έτοιμη να εγκαταλείψει το δόγμα Σόιμπλε

admin

Κοροναϊός : Δάνεια ύψους 7 δισ. από ά το νεοσύστατο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων

admin

Ν. Μηταράκης: Σύντομα η προκήρυξη 35.000 θέσεων για προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

admin

Προϋπολογισμός 2020 : Ένα βήμα πριν την έγκριση του προσχεδίου από την Κομισιόν

admin

Η αποκλιμάκωση με την Τουρκία έφερε κέρδη στο Χρηματιστήριο

admin

Taxisnet: Εκτός λειτουργίας από αύριο στις 16:00

admin

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα κριτήρια

admin

Covid-19: Περίπου ο μισός πλανήτης έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ

admin

Εκθειάζει τον Σόιμπλε η Λαγκάρντ ως νέα πρόεδρος της ΕΚΤ

admin

Τι περιμένει την ελληνική οικονομία την επόμενη διετία

admin

East med : Κοινή δήλωση από τα Αμερικανικά επιμελητήρια Ελλάδας -Κύπρου- Ισραήλ

admin