Image default
Ευρώπη

Γαλλία: Περιορισμένες οι εκδηλώσεις για την 14η Ιουλίου στην εποχή του κορονοϊού

Για πρώτη φορά στη Γαλλία από το 1945, εξαιτίας της Covid-19, η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση για την εθνική γιορτή της 14ης Ιουλίου έδωσε τη θέση της σε μια μίνι παρέλαση περιορισμένη στο Παρίσι, κατά την οποία τιμήθηκε η κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων και του υγειονομικού προσωπικού εναντίον της πανδημίας.

Στο τέλος αυτής της τελετής σε περιορισμένο σχήμα που έγινε για πρώτη φορά, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει νωρίς το απόγευμα την παραδοσιακή τηλεοπτική συνέντευξη για να παρουσιάσει στους Γάλλους ένα σχέδιο ανάκαμψης.

Επιβαίνοντας σ’ ένα στρατιωτικό τζιπ, ο αρχηγός του κράτους έφθασε γύρω στις 10:45 (τοπική ώρα, 11:45 ώρα Ελλάδας) μπροστά στην εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία Κονκόρντ, στο κέντρο του Παρισιού, όπου κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 στρατιωτικοί, οι μισοί απ’ ό,τι συνήθως.

«Αυτή τη 14η Ιουλίου (…) επιθυμώ, μαζί με όλους τους Γάλλους, με τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις, να απευθύνω ηχηρό φόρο τιμής στους υγειονομικούς εργάτες και σ’ αυτούς που, σε όλους τους τομείς, επέτρεψαν να συνεχισθεί η δημόσια, η κοινωνική και η οικονομική ζωή», υπογράμμισε ο Μακρόν σε μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Οι αντιπρόσωποι της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου είχαν προσκληθεί σ’ αυτή την παρέλαση ως ευχαριστία προς αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες άνοιξαν τα νοσοκομεία τους για 161 γάλλους ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη φετινή τελετή δεν υπήρξαν φάλαγγες τεθωρακισμένων, όμως πραγματοποιήθηκαν υπερπτήσεις αεροπλάνων Alphajet, στα οποία επέβαιναν και τρεις υγειονομικοί.

Δεν επιτράπηκε η παρουσία θεατών κοντά στην πλατεία Κονκόρντ για να αποφευχθεί η μετάδοση της Covid-19, η οποία στη Γαλλία έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων.

Στην εξέδρα των επισήμων, οι αξιωματούχοι στέκονταν επίσης σε απόσταση ο ένας από τον άλλον.

Ο εορτασμός της φετινής 14ης Ιουλίου άρχισε με έναν φόρο τιμής στον στρατηγό Σαρλ ντε Γκωλ, η μνήμη του οποίου τιμάται φέτος στη Γαλλία με την ευκαιρία μιας τριπλής επετείου: των 130 χρόνων από τη γέννησή του, των 50 χρόνων από τον θάνατό του και των 80 χρόνων από την έκκληση της 18ης Ιουνίου 1940, σύμβολο της γαλλικής αντίστασης.

Κατά την υπόλοιπη τελετή τιμήθηκαν φέτος οι πολλές στρατιωτικές μονάδες που συμμετείχαν στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού. Ιδιαιτέρως τιμήθηκε η υγειονομική υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων, που είχε ισχυρή κινητοποίηση κατά την πανδημία.

Τιμήθηκε επίσης η συμβολή των μη στρατιωτικών. Στις εξέδρες υπήρχαν 2.500 προσκεκλημένοι, από τους οποίους 1.400 Γάλλοι που έζησαν την επιδημία στην πρώτη γραμμή: νοσηλευτές, οικογένειες νοσηλευτών που πέθαναν από την Covid-19, εκπαιδευτικοί, ταμίες, εργαζόμενοι γραφείων τελετών, αστυνομικοί, χωροφύλακες, πυροσβέστες, εργαζόμενοι σε εργοστάσια που παρήγαν μάσκες ή τεστ.

Σχετικα αρθρα

Στην κούρσα της ηλεκτροκίνησης φοιτητές ελληνικών Πανεπιστημίων

admin

Στέλλα Κυριακίδου: Η κατάσταση με τους εμβολιασμούς θα βελτιωθεί βήμα-βήμα

admin

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά στην πρωτοβουλία «Minority Safepack»

admin

Ε.Ε.: Αυξάνεται η λίστα των κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

admin

Brexit: Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες συνεχίζουν την παρτίδα τους στο πινγκ πονγκ

admin

Την αλλαγή των κανόνων της ΕΕ για το χρέος προτείνει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

admin

Δεν θέλουμε να χάσουμε την Τουρκία

admin

Αποκαλυπτήρια Ερντογάν

admin

Η αναπόφευκτη διανομή πλούτου

admin

Το Επιμελητήριο Πιερίας μπαίνει στην ψηφιακή εποχή – Μέσω ΕΣΠΑ αναπτύσσονται και αναβαθμίζονται συστήματα και υπηρεσίες

admin

ΕΥ: Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας κυρίως στον τομέα της διασύνδεσης

admin

Brexit: Ευρωπαϊκή προειδοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράβαση των υποχρεώσεών του

admin

Η Γερμανία αναμενει σκληρές συνομιλίες για τους ενεργειακούς φόρους στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για την κακή ποιότητα του αέρα

admin

Έρχονται οι «Greek 4» – Καμπάνια προβολής των νησιών του μεταναστευτικού

admin

Συνάντηση Τσαβούσογλου με Μισέλ και Μπορέλ στις Βρυξέλλες

admin

Covid-19: Προσφέρει 150 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά ιατρικών ειδών η Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Κατρούγκαλος: «Ούτε λέξη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην Σύνοδο της ΕΕ»

admin