Image default
Οικονομία

ΕΚΤ: Θα αλλάξει τα «όπλα» στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού;

Σε δύο ημέρες, την Πέμπτη, η ΕΚΤ συνεδριάζει και για πρώτη φορά εδώ και καιρό έχει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία στη διάθεσή της. Οι οικονομίες ανακάμπτουν, οι αγορές έχουν παραμείνει εν πολλοίς σταθερές και οι συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρούν, έστω και μετ’ εμποδίων. Ωστόσο το τοπίο σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τη διάρκεια που θα έχει ο οικονομικός αντίκτυπός της παραμένει εν πολλοίς θολό. 

Υπό τις συνθήκες αυτές η ΕΚΤ να επανεξετάσει τις έκτακτες αγορές ομολόγων και τον βαθμό ευελιξίας που θα πρέπει να υιοθετήσει τους επόμενους μήνες για το PEPP, που έχει ήδη επεκτείνει στα 1,35 τρισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το -, η πρόκληση για την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ είναι να παραδεχθεί μεν ότι τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία βελτιώνονται, αλλά και να πείσει για την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης. 

Η κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 8,7% φέτος, για να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 5,2% το επόμενο έτος. Όσο για τον πληθωρισμό, προβλέπεται κοντά ή ακόμη και στο μηδέν για μεγάλο διάστημα ακόμη, έναντι επίσημου στόχου για 2%.

Ακόμη μία πιθανότητα που εξετάζει η ΕΚΤ είναι να εξελιχθούν οι στοχευμένες δημοπρασίες φθηνής ρευστότητας (TLTROs) μόνιμο εργαλείο, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι στα μελλοντικά TLTROs μπορεί να συμπεριληφθούν και ενυπόθηκα δάνεια. Κάνοντας την εμφάνισή τους πριν από έξι χρόνια, οι πράξεις αυτές επανασχεδιάστηκαν φέτος, προσφέροντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να δανείζονται με επιτόκιο στο -1%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του - δεν αποκλείεται να ζητηθεί από την ΕΚΤ να αυξήσει το μερίδιο των υπερεθνικών ομολόγων που αγοράζει και το οποίο αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 10% των ομολόγων δημοσίου τομέα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή το 43% των υπερεθνικών ομολόγων που μπορεί να αγοράζει η ΕΚΤ. Η Ε.Ε. όμως μπορεί να αυξήσει την αναλογία αυτή, ακόμη και εάν τα κράτη αποφασίσουν να ρίξουν πολύ νερό στο κρασί της επίσημης πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. 

– 

Σχετικα αρθρα

Ποιες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με 3.000 ευρώ

admin

Μειωμένα ενοίκια : Εκπνέει η προθεσμία για τις δηλώσεις

admin

EuroAsia Interconnector : Το μεγάλο έργο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και το μήνυμα στην Τουρκία

admin

Τουρκία: Ένα βήμα πριν την παραίτηση ο επικεφαλής του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου

admin

Ενίσχυση 3.000 ευρώ για το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια σε ορισμένες περιοχές – Οι ΚΑΔ αναλυτικά, τα κριτήρια και η διαδικασία υποβολής της αίτησης

admin

Κλείσιμο με μικτό πρόσημο στη Wall Street

admin

Μείωση ενοικίων – Τροποποίηση των αποφάσεων για τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020

admin

«Επιστροφή στην Ελλάδα»: Ελληνικό προσκλητήριο στην διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο

admin

Ακόμη πιο στοχευμένη η 7η επιστρεπτέα

admin

Κλινικές μελέτες με νέες δυνατότητες έφερε η πανδημία

admin

Γ. Ζαββός: Στόχος, μονοψήφιος αριθμός «κόκκινων δανείων» στο τέλος του 2022

admin

Φάκελο υποψηφιότητας για να πιστοποιηθεί ως ΦΥΠΥ κατέθεσε η Cognitera

admin