Image default
Οικονομία

Ενοίκια : Η κοινή πρόταση εμπόρων και ΠΟΜΙΔΑ – Τι περιλαμβάνει

Κοινή πρόταση η οποία περιλαμβάνει τη νομοθέτηση φοροαπαλλαγών σε όσους ιδιοκτήτες αποδεχθούν σε συναινετική βάση τη μείωση ενοικίων σε εμπορικές επιχειρήσεις έως του τέλους του 2020 κατέθεσαν σήμερα με επιστολή τους η ΠΟΜΙΔΑ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

«Μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας είχαμε έναν μακρύ και εξαντλητικό διάλογο και καταλήξαμε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε ως φορείς είναι να συστήσουμε προς τους ιδιοκτήτες και τους μισθωτές να τα βρουν μεταξύ τους ώστε να μην κινδυνεύσουν οι επιχειρήσεις. Παράλληλα όμως ζητούμε να ‘ρθει το Κράτος και να βοηθήσει με ένα ‘καρότο’, να νομοθετήσει κάτι απλό και φυσιολογικό, φοροαπαλλαγές ώστε να μοιραστεί πιο δίκαια η ζημιά», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

«Πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι, σε διαφορετική περίπτωση μόνο λουκέτα και προβλήματα για όλους θα προκύψουν», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης κάνοντας λόγο για την ανάγκη «δίκαιης μοιρασιάς της ζημιάς» ως το τέλος της χρονιάς. Ο ίδιος ζήτησε μεν την ένταξη των επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος στο καθεστώς υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου έως τον Αύγουστο ωστόσο, συνυπέγραψε τη συναινετική ρύθμιση μισθωμάτων για το σύνολο της αγοράς έως το τέλος του 2020.

Η ανακοίνωση

Η κοινή πρόταση που κατατέθηκε σήμερα το πρωί στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Η ανάγκη συνέχισης της στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων ώστε να επιβιώσουν στην δύσκολη μετά Covid-19 εποχή είναι δεδομένη και ιδιαίτερα όσων στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, οι οποίοι αναμένουν να καλύψουν τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους, με πρώτο τον ΕΝΦΙΑ, από τα ενοίκια των ακινήτων τους.

Με την από 10.07.2020 απόφαση του ΥΠΟΙΚ η υποχρεωτική μείωση κατά 40% των επαγγελματικών μισθωμάτων περιορίστηκε σε πέντε μόνον τομείς δραστηριότητας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ο οποίος από την αρχή της κρίσης είχε διεκδικήσει αποφασιστικά την εν λόγω μείωση, είχε ζητήσει επίμονα τη συμπερίληψη και του εμπορίου στους τομείς αυτούς, μέχρι το τέλος του έτους 2020.

Η ΠΟΜΙΔΑ είχε ζητήσει την επιδότηση των μισθωμάτων που περικόπηκαν με κρατικές αποφάσεις, ενώ είχε παράλληλα καλέσει τους ιδιοκτήτες να κάνουν ότι κρίνουν κατά περίπτωση αναγκαίο ο καθένας, για να βοηθήσουν τους ενοικιαστές τους να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους.

Εν όψει του ότι με την απόφαση αυτή τα αιτήματά μας δεν έγιναν δεκτά ενώ ήδη βρισκόμαστε στη μέση ενός κρίσιμου μήνα για την οικονομία, αναζητήσαμε έναν κοινό τρόπο επιτυχούς άμεσης προσέγγισης του θέματος, με γνώμονα το αμοιβαίο και το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον. Μετά από εξαντλητικό διάλογο, με την υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει τις οργανώσεις μας, ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ την ήδη ισχύουσα για τις αναγκαστικές μειώσεις, φορολογική επιστροφή του 30% της απώλειας ενοικίων, ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ και για όσες μειώσεις μισθωμάτων έως 40% συμφωνηθούν οικειοθελώς μεταξύ των δύο πλευρών, για το διάστημα έως 31.12.2020.

Η υιοθέτηση από την Κυβέρνηση της κοινής πρότασης των οργανώσεών μας για την σχεδόν συμβολική, αλλά απόλυτα αναγκαία, επιβράβευση των εκμισθωτών εκείνων που θα ανταποκριθούν οικειοθελώς και χωρίς το στοιχείο του καταναγκασμού στην πρόταση αυτή, θα διευκολύνει τη συναίνεση εκεί ακριβώς που είναι αναγκαία για να διασωθούν υφιστάμενες μισθώσεις, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και θα προστατεύσει τελικά τα φορολογικά έσοδα του Κράτους, αλλά και την κτηματαγορά από ένα ακόμη καταστροφικό «πισωγύρισμα»!

Οι Ε.Σ.Α και ΠΟΜΙΔΑ, με την παρούσα πρότασή μας, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι παρεμβαίνουμε με σοβαρότητα στο δημόσιο διάλογο, προτείνοντας στην Πολιτεία βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα!

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα συνεργασίας και συνεννόησης, θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή αποτελεί ένα μοναδικό τέτοιο παράδειγμα προς την κοινωνία και ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση, που θα επικροτηθεί από όλους και θα δικαιωθεί από το αποτέλεσμά της!»

-

Σχετικα αρθρα

Επίδομα γέννας: 207 αιτήσεις την πρώτη ώρα λειτουργίας της πλατφόρμας

admin

Ανοίγει ο δρόμος για «κορονομνημόνια», εξετάζεται χορήγηση πιστωτικών γραμμών από ESM

admin

Σάλος: Σε χέρια ξένων funds τα χρέη των οφειλετών στα ασφαλιστικά Ταμεία;

admin

Προκαταβολή φόρου : Αυτές οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται – Η νέα κλίμακα [πίνακας]

admin

Με ανησυχία η επανεκκίνηση της εστίασης: «Μεγάλο το κόστος των προστατευτικών μέτρων»

admin

ΟΑΕΔ : Διεύρυνση και ενίσχυση προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων

admin

Κοροναϊός : H Κομισιόν θα προτείνει νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την πανδημία

admin

Η Volkswagen ξεκίνησε συζητήσεις με καταναλωτικές οργανώσεις για το Dieselgate

admin

Επενδυτικό «μήνυμα» μέσω Ουάσιγκτον

admin

Τα ύψη αναμένεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

admin

Στο -0,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

admin

Ο πολυεθνικός όμιλος Sitel Group θα εγκαταστήσει κέντρο Οutsourcing στην Αθήνα

admin

Σταϊκούρας : Το κράτος θα συνεισφέρει τις ημέρες που κάποιος δεν δουλεύει

admin

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου από τα χαμηλά 18 ετών

admin

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο μεγάλη τουρκική τράπεζα

admin

Βρετανοί Βιομήχανοι: Η προοπτική Brexit χωρίς συμφωνία πλήττει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη

admin

Κοροναϊός : Θετική έκπληξη η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο

admin

Χρηματιστήριο : Ιδιαίτερα ευάλωτη η αγορά, εβδομαδιαίες απώλειες 1,84%

admin