Image default
Πρώτο Θέμα

ΗΠΑ: Έλλειμμα σοκ 3 τρισ. δολάρια-Ρίγη ανησυχίας στην υφήλιο!

Ο τρίτος παγκόσμιος βιολογικός πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και αρχίζει να οδηγεί την αμερικανική οικονομία σε μία πολύ δύσκολη θέση και τον υπόλοιπο κόσμο να ανησυχεί σφόδρα για τυχόν επανάληψη των φαινομένων της κρίσης του 2008 που ξεκίνησε από την Αμερική αλλά σάρωσε σχεδόν όλη την υφήλιο.

Είναι προφανές πως αν το φθινόπωρο έχουμε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού οι δυτικές οικονομίες θα υποστούν νέες αφόρητες πιέσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα είναι μοιραίες δίνοντας στον κόσμο μία εντελώς διαφορετική μορφή από αυτήν που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια(!) τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο καθώς οι δαπάνες τόνωσης αυξήθηκαν και τα φορολογικά έσοδα έπεσαν, βάζοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε ρυθμό να καταγράψει το μεγαλύτερο ετήσιο έλλειμμα ως μερίδιο της οικονομίας μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ως μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το έλλειμμα 12 μηνών ανήλθε στο 14% τον προηγούμενο μήνα, σε σύγκριση με το 10,1% τον Φεβρουάριο του 2010, όταν οι ΗΠΑ ανέκαμψε ακόμη από την τελευταία ύφεση. Μόνο τον Ιούνιο, το έλλειμμα διευρύνθηκε σε μηνιαία ρεκόρ ύψους 864 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα – σχεδόν όσο το κενό για ολόκληρο το προηγούμενο οικονομικό έτος, το οποίο ανήλθε σε 984 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προέβλεψε ότι το ετήσιο έλλειμμα θα μπορούσε να ανέλθει συνολικά σε 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά το οικονομικό έτος.

Ωστόσο, το χάσμα θα μπορούσε να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο εάν το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος συμφωνήσουν αργότερα αυτό το μήνα για έναν άλλο γύρο δαπανών έκτακτης ανάγκης, τον οποίο οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έως ότου η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.

Το Κογκρέσο ενέκρινε 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέες δαπάνες από τον Μάρτιο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του αντίκτυπου του τερματισμού της λειτουργίας του κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων τόνωσης στα αμερικανικά νοικοκυριά και των δανείων έκτακτης ανάγκης και των επιχορηγήσεων σε προβληματικές επιχειρήσεις και κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση Trump έχει επίσης καθυστερήσει τις προσωπικές και εταιρικές πληρωμές φόρου εισοδήματος έως τις 15 Ιουλίου σε μια προσπάθεια να κρατήσει περισσότερα μετρητά στα πορτοφόλια των Αμερικανών.

“Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε γρήγορη φορολογική ελάφρυνση”, δήλωσε η Maya MacGuineas, πρόεδρος της Επιτροπής Υπεύθυνου Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού, μιας ομάδας παρακολούθησης ελλείμματος.

Τα άσχημα νέα είναι ότι πρέπει να δανειζόμαστε ποσά ρεκόρ πάνω από τόσες απλήρωτες δαπάνες και μειώσεις φόρων που ενέκριναν οι νομοθέτες τα τελευταία χρόνια.

Η εκτεταμένη ανεργία και το κλείσιμο των επιχειρήσεων έχουν μειώσει τα φορολογικά έσοδα ενώ ενισχύουν επίσης τις δαπάνες για μέτρα διχτυού ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης ανεργίας και της διατροφικής βοήθειας. Μια νέα αύξηση των περιπτώσεων κοροναϊού σε ολόκληρο τον Νότο και τη Δύση αναγκάζει ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας, να επιβάλουν εκ νέου μέτρα κοινωνικής απόστασης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Τα ομοσπονδιακά ελλείμματα συνήθως διευρύνονται σε περιόδους ύφεσης και περιορίζονται όταν αναπτύσσεται η οικονομία. Αυτή τη φορά, το έλλειμμα είχε ήδη αυξηθεί τα τελευταία χρόνια της επέκτασης της δεκαετίας που έκλεισε τον Φεβρουάριο μετά τις φορολογικές περικοπές του 2017 από την κυβέρνηση Trump.

Η πολιτική υποστήριξη για εξουδετέρωση των ελλειμμάτων έχει εξασθενίσει στην Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια. Τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου έχουν διατηρήσει το κόστος δανεισμού κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Παρά την αύξηση του κρατικού δανεισμού, το καθαρό κόστος των τόκων μειώθηκε κατά 11% τους πρώτους εννέα μήνες του οικονομικού έτους, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα.

Οι δημοκράτες και πολλοί οικονομολόγοι, ωστόσο, έχουν πει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν το πιο πιεστικό πρόβλημα – τον έλεγχο του ιού και τη στήριξη των αμερικανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων – και ανησυχούν για τα ελλείμματα αργότερα, ειδικά όταν το κόστος δανεισμού είναι τόσο χαμηλό. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου ήταν περίπου 0,622% αργά τη Δευτέρα, κάτω από περισσότερο από 2% πριν από ένα χρόνο.

Η CBO υπολόγισε την περασμένη εβδομάδα ότι το ποσοστό ανεργίας θα τελειώσει το έτος στο 10,5%, σε σύγκριση με το χαμηλό των 50 ετών περίπου 3,5% πριν από την ύφεση. Ενώ η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο του 2020 θα είναι 5,9% χαμηλότερη από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε ο οργανισμός.

Η οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης τον Μάιο και τον Ιούνιο καθώς ανοίχθηκαν ξανά τμήματα της χώρας. Ο αριθμός των Αμερικανών που έλαβαν επιδόματα ανεργίας μειώθηκε κατά περίπου 700.000 σε 18,1 εκατομμύρια για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουνίου, η χαμηλότερη ανάγνωση από την εβδομάδα που έληξε στις 18 Απριλίου. Οι εργοδότες πρόσθεσαν συνολικά 7,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Μάιο και τον Ιούνιο, αφού έχασαν 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Μάρτιο-Απρίλιο.

Το αν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πρόσφατο ποσοστό δημιουργίας θέσεων εργασίας και σχετικά χαμηλότερη ειρήνη απολύσεων, είναι αμφίβολο επειδή οι μολύνσεις από κοροναϊκούς προκαλούν στις κρατικές αρχές να επανεξετάσουν τα νέα σχέδια και να δημιουργήσουν νέα αβεβαιότητα για πολλές επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Τον Ιούνιο, οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 342 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις δαπάνες αφορούσαν δάνεια έκτακτης ανάγκης για μικρές επιχειρήσεις που παρέχονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας Paycheck, με στόχο να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία και να διατηρήσουν τους εργαζόμενους συνδεδεμένους με τις θέσεις εργασίας τους.

Οι δαπάνες για παροχές ανεργίας αυξήθηκαν από περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2019 σε 116 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, περίπου τα μισά από τα οποία οφείλονται στα επιπλέον 600 $ εβδομαδιαίες παροχές που το Κογκρέσο ενέκρινε ως μέρος του λεγόμενου Cares Act. Αυτές οι βελτιωμένες πληρωμές ληγουν στο τέλος αυτού του μήνα, εκτός εάν το Κογκρέσο επιλέξει να τις παρατείνει.

Εν τω μεταξύ, τα ομοσπονδιακά έσοδα μειώθηκαν κατά 28% στα 241 δισεκατομμύρια δολάρια, δύο εν μέρει από την απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει τις προθεσμίες πληρωμής φόρου. Η κυβέρνηση λαμβάνει συνήθως εισροή εσόδων τον Ιούνιο, όταν εταιρείες και ιδιώτες πραγματοποιούν τριμηνιαίες εκτιμώμενες πληρωμές φόρου. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν τη Δευτέρα ότι αναμένουν να λάβουν μεγάλο μέρος αυτών των εσόδων τον Ιούλιο, αν και η μείωση των μισθών και η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα έχουν επίσης περιορίσει τις ομοσπονδιακές εισπράξεις.

Για τους πρώτους εννέα μήνες του οικονομικού έτους, το δημοσιονομικό χάσμα ανήλθε σε 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών, υπερδιπλασιάζοντας το έλλειμμα κατά την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 13% από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα και οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 49%.

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο πόλεμος της Συρίας θα καθορίσει τη δεκαετία

admin

Τι είπαν Γουάτσα-Μητσοτάκης

admin

Κ. Μητσοτάκης: Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα

admin

Ετοιμαστείτε για ακόμη ένα καλοκαίρι υπερτουρισμού

admin

Ο νέος λαϊκισμός δεν έχει να κάνει με την οικονομία

admin

FAZ: «Ελληνική άνοιξη»

admin

Από 28 Μαΐου τα νέα χαρτονομίσματα 100 και 200 ευρώ

admin

Το 60% των επιχειρήσεων δεν βρίσκει εργαζόμενους με υψηλές δεξιότητες

admin

Μια νέα τραπεζική κρίση;

admin

Eurobank: Τα βάρη του α’ εξαμήνου επιβραδύνουν την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο σύνολο του έτους

admin

Το «Grexit» ξανά στο προσκήνιο

admin

Πόσο… Σόιμπλε είναι ο Σολτς;

admin

Ερευνα ΟΟΣΑ: Απογοητευμένοι 8 στους 10 Ελληνες -Πληρώνουν πολλούς φόρους γι’ αυτά που προσφέρει το κράτος

admin

Ελλάδα, η γη της επαγγελίας για Κινέζους επενδυτές ακινήτων

admin

Δεν κάνει πίσω ο Ντράγκι για το πλαφόν στα έντοκα

admin

Η Αργεντινή, οι «καρχαρίες» και η χρεοκοπία

admin

Μύθοι και αλήθειες για το… χρυσό πλεόνασμα

admin

Οι Ευρωπαίοι επιβάλλουν άμεσες εκλογές!

admin