Image default
Οικονομία

Σκληρά παζάρια Θεσμών – Αθήνας για την επιδότηση πρώτης κατοικίας και το Πρόγραμμα «Γέφυρα»

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των Θεσμών για το νέο πτωχευτικό και το πρόγραμμα γέφυρα, που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις, μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν κατέληξαν σε οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, φαίνεται να μειώνεται το χάσμα των δύο πλευρών, δίνοντας νέο ραντεβού προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητες και το νομοσχέδιο να πάει στη Βουλή τον Αύγουστο. Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλαν στον τραπέζι κάποια κριτήρια και εξέφρασαν κάποιες ενστάσεις, με την Αθήνα να τα  εξετάζει.

Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» περιλαμβάνει κρατική επιδότηση για όλα τα δάνεια με υποθήκη της κύριας κατοικίας, ακόμα δηλαδή και για τα μη εξυπηρετούμενα, χωρίς αποκλεισμούς. Η πλευρά των Θεσμών  πιέζει για μικρότερη επιδότηση, κυρίως  στα  «πορτοκαλί»  και στα «κόκκινα» δάνεια. Επίσης, οι θεσμοί ζητούν να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μην επιδοτούνται όσοι δεν έχουν αδυναμία.

Το ζήτημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι  τι θα γίνει με όσους επλήγησαν από το κορωναιου, καθώς θα περιορίσει την περίμετρο προστασίας αυτής της ομάδας δανειοληπτών.Αναφορικά με την κήρυξη πτώχευσης ιδιωτών και εταιρειών φαίνεται να υπήρξε  η συμφωνία πως όσοι  θα τεθούν στο νέο καθεστώς πτώχευσης θα έχουν απαλλαγή χρεών τρία χρόνια μετά την πτώχευση και πως θα πληρώνουν βάσει  των εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της  εν λόγω τριετίας.

Ποιοι θα πάρουν τα σπίτια

Σχετικά με νέο «Πτωχευτικό» οι διαπραγματεύσεις θα δείξουν αν θα είναι τελικά κρατικός ο φορέας που θα πάρει υπό τον έλεγχό του τα σπίτια των πτωχευμένων νοικοκυριών, καθώς οι θεσμοί διατυπώνουν ενστάσεις στη δημιουργία ενός νέου κρατικού οργανισμού, με τον ενδεχόμενο να επαναλάβει τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως έγινε δηλαδή με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Σημειώνεται πως το νέο θεσμικό πλαίσιο θα ενεργοποιηθεί στο τέλος του έτους, ενώ θα προηγηθεί το πρόγραμμα-γέφυρα  που θα περιλαμβάνει επιδότηση από το κράτος για ορισμένο χρονικό διάστημα  μέρους των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο που θα αντικαταστησει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών με τη τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να διασώζει την περιουσία του και θα δίνεται η  δυνατότητα παροχής δευτερης ευκαιριας για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες  και  πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών για αυτούς.

-

Σχετικα αρθρα

Ακίνητα : Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αδήλωτα τετραγωνικά

admin

Η συμφωνία στο Eurogroup είχε γερμανικό πρότυπο

admin

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προβεί άμεσα σε ενέργειες για τη διοίκηση της Folli Follie

admin

Κ. Δομαζάκης: Η Creta Farms οδηγείται στην κατάρρευση και στην πτώχευση

admin

Ο Νόμος Καρδίτσας βγαίνει από το αναπτυξιακό… μνημόνιο

admin

Ισχυρό χτύπημα στα ακίνητα από την πανδημία – Νέα δεδομένα στην επαγγελματική στέγη

admin

ΔΕΘ-Μητσοτάκης: Κανένας πλειστηριασμός Α’ Κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους

admin

Χατζηδάκης : Επιδότηση έως 85 % για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες

admin

Εκθεση της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια και τις τράπεζες

admin

Γεραπετρίτης: Αναζήτηση ευθυνών και για τη διαπραγμάτευση του 2015

admin

ΟΔΔΗΧ : Δημοπρασία έντοκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας στις 8/7 για άντληση €625 εκατ.

admin

Ποιους αφορά η παράταση στη μείωση του ενοικίου

admin

Τα ορόσημα του 2020 για την οικονομία : Με το βλέμμα στο Eurogroup και τους οίκους αξιολόγησης

admin

Η Κίνα είναι η πρώτη σημαντική οικονομία που σημειώνει ανάκαμψη

admin

Grant Thornton : Μείωση ΑΕΠ 8,5% λόγω κοροναϊού – Πλήγμα για 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις

admin

Κοροναϊός : Αεροπορική εταιρεία θέτει εκτός λειτουργίας το μισό της στόλο

admin

Η Καμπύλη Αποδόσεων και η συνεχιζόμενη Μεγάλη Ύφεση

admin

ΕΣΕΕ : Απαίτηση των καιρών η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού

admin