Image default
Ευρώπη

Δικαστική απόφαση ακυρώνει το πρόστιμα 13 δισ. ευρώ της ΕΕ στην Apple – Δήλωση Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ

Το δεύτερο κορυφαίο δικαστήριο της Ευρώπης απέρριψε σήμερα την εντολή της ΕΕ στην Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία, κάτι που αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες της ΕΕ να λάβει μέτρα κατά των γενναιόδωρων φορολογικών συμφωνιών.

Στην εντολή της πριν από τέσσερα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η Apple ωφελήθηκε από παράνομη κρατική βοήθεια μέσω δύο ιρλανδικών φορολογικών αποφάσεων, με τις οποίες μειωνόταν τεχνητά το φορολογικό βάρος της για περισσότερο από δύο δεκαετίες – έως και σε μόλις 0,005% το 2014. Η Ιρλανδία, η οποία είχε προσβάλει δικαστικά την εντολή αυτή, χαιρέτισε την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ.

«Το Γενικό Δικαστήριο ακυρώνει την επίμαχη απόφαση, επειδή η Κομισιόν δεν κατάφερε να δείξει στο αναγκαίο νομικό επίπεδο ότι υπήρξε πλεονέκτημα για τους σκοπούς του άρθρου 107(1) TFEU1», έκριναν οι δικαστές, αναφερόμενοι στους κανόνες για τον ανταγωνισμό. Η ήττα για την Ευρωπαία Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ μπορεί να εξασθενήσει ή να καθυστερήσει εκκρεμείς υποθέσεις, όπως αυτές που αφορούν σε συμφωνίες της Ikea και της Nike με την Ολλανδία καθώς και τη συμφωνία της Huhtamaki με το Λουξεμβούργο.

Η Βεστάγκερ, η οποία είχε κάνει την λήψη φορολογικών μέτρων κεντρικό άξονα της πολιτικής της, είδε το ίδιο δικαστήριο να ανατρέπει πέρυσι την απαίτησή της για την καταβολή από τη Starbucks του ποσού των 30 εκατ. ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους στην Ολλανδία. Σε μία άλλη περίπτωση, το δικαστήριο ανέτρεψε επίσης την απόφασή της κατά ενός βελγικού φορολογικού πλαισίου για 39 πολυεθνικές εταιρείες.

Αν και τα 14 δισ. ευρώ – μαζί με τους τόκους – θα είχαν καλύψει σε μεγάλο βαθμό την τρύπα που προκάλεσε ο κορονοϊός στα δημόσια οικονομικά της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο έκανε ένσταση κατά της εντολής της Κομισιόν μαζί με την Apple, επειδή ήθελε να προστατεύσει το καθεστώς χαμηλής φορολογίας της χώρας.

«Η Ιρλανδία ήταν ανέκαθεν σαφής ότι δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση για τις δύο εταιρείες της Apple. Το σωστό ποσό… χρεώθηκε με βάση τους ιρλανδικούς φορολογικούς κανόνες», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η χώρα έκανε έφεση κατά της απόφασης της ΕΕ «στη βάση ότι η Ιρλανδία δεν χορήγησε καμία κρατική βοήθεια» και η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στηρίζει την άποψη αυτή.

Ωστόσο, η ιρλανδική κυβέρνηση είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει ισχυρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ότι δεν δέχθηκε τα χρήματα, τα οποία θα κάλυπταν τουλάχιστον το μισό του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, το οποίο προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 10% του ΑΕΠ φέτος. Η ηττημένη πλευρά μπορεί να κάνει έφεση στο Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο είναι το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Δείτε παρακάτω, στην ενότητα, θέσεις, τη σχετική δήλωση της Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.

Σχετικα αρθρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει διευκρινίσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ο Βέλγος Χέντρικ Ντάεμς νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

admin

Κινητικότητα στην ΕΕ για Δυτικά Βαλκάνια – Τι είπε ο Βαρβιτσιώτης στο Συμβούλιο Υπουργών

admin

Ξεκίνησε η δίκη για το Dieselgate

admin

Πού θα μένει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;

admin

Νέος κοροναϊός: Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. την Πέμπτη

admin

Το στίγμα της φον ντερ Λάιεν στην άτυπη σύνοδο με τα Δυτικά Βαλκανίων

admin

ΕΕ: Οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

admin

Τραμπ: Μεγάλη νίκη Τζόνσον, μεγάλη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας

admin

Η Γερμανική κυβέρνηση ανακοινώνει την πολιτική της για το κλίμα

admin

Χατζηδάκης: Στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU Αλεξανδρούπολης ο ΔΕΣΦΑ – Στις 22 Σεπτεμβρίου οι υπογραφές για το East Med Gas Forum

admin

Στοπ στις ψευδοπράσινες επενδύσεις επιχειρεί η ΕΕ

admin

Γιατί «θυμώνει» ο Μακρόν;

admin

Δένδιας: Η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ ισχυρότατα μέτρα κατά της Τουρκίας

admin

Ηλεκτρικές μπαταρίες: Η Κομισιόν δίνει 3,2 δις για την ανάπτυξη του τομέα

admin

Η φον ντερ Λάιεν τροποποίησε την ονομασία του χαρτοφυλακίου του Μ. Σχοινά

admin

Το Βέλγιο αναμένει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έκδοση των Καταλανών αυτονομιστών

admin

Μακρόν: Η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα θέματα της Μεσογείου

admin