Image default
BLOOMBERG

Ρεκόρ επενδυτικών κεφαλαίων στρέφονται στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις – Σε ποιες χώρες εστιάζουν

Οι Σκανδιναβοί επενδυτές βρήκαν ένα νέο μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, καθώς μετά από χρόνια εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων κατέχουν πλέον πολλά μετρητά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Nasdaq, έχει καταγραφεί ρεκόρ επενδυτικών κεφαλαίων που εισρέουν στις εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης που είναι εισηγμένες στα σκανδιναβικά χρηματιστήρια. Ο Bjorn Sibbern, επικεφαλής των ευρωπαϊκών αγορών στο Nasdaq, επισημαίνει ότι η τάση αυτή σηματοδοτεί την διαφοροποίηση συμπεριφοράς από την τελευταία οικονομική κρίση, κατά την οποία οι επενδυτές λιανικής εστίασαν το ενδιαφέρον τους στις μεγαλύτερες, πιο γνωστές επιχειρήσεις.

«Αυτό που έχουμε δει τώρα είναι πολύ καλή ρευστότητα τόσο σε εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης όσο και σε αυτές της μικρομεσαίας», υποστήριξε ο Sibbern. «Ακόμα καλύτερη ρευστότητα, στην πραγματικότητα, από ό, τι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης».

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σχετικά υψηλή ρευστότητα στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και στο υπόλοιπο της χρονιάς», εκτίμησε.

Η εξέλιξη είναι ορατή στα δεδομένα παρακολούθησης του όγκου των συναλλαγών των χρηματιστηρίων της Σκανδιναβίας, ο οποίος κατά τον Ιούνιο ήταν περίπου 30-40% υψηλότερος στην Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη, τη Φινλανδία και την Ισλανδία από τα συνηθισμένα επίπεδα. Αμέσως μετά την πανδημία, οι όγκοι στις συναλλαγές κορυφώθηκαν στο διπλάσιο από το συνηθισμένο επίπεδο. Μάλιστα, ο Nasdaq έπρεπε ακόμη και να παρατείνει τις ώρες λειτουργίας του για να καλύψει την αύξηση.

Σύμφωνα με τον Nasdaq τους τελευταίους μήνες η δραστηριότητα ήταν υψηλότερη σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι όγκοι, με βάση τον αριθμό των συναλλαγών, αυξήθηκαν περίπου κατά 63% τους έξι μήνες έως τον Ιούνιο, αναφέρουν τα στοιχεία. Αυτό είναι περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τις συναλλαγές σε μεγαλύτερες εταιρείες.

Ο Sibbern επισήμανε ότι ο Nasdaq δεν αναμένει να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα οι όγκοι των συναλλαγών μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, αν και αυτό εξαρτάται πολύ από το πόσο ευμετάβλητα θα είναι τα πράγματα και πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι επενδύσεις στις σκανδιναβικές εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν αυξηθεί παρά τη μείωση των αναλύσεων για τις συγκεκριμένες εισηγμένες. Οι κανόνες της αγοράς που υιοθετήθηκαν πριν από λίγα χρόνια για τη βελτίωση της προστασίας των επενδυτών, απαιτούσαν την αξιολόγηση των αναλύσεων πριν από τη συναλλαγή.

Αλλά όταν θεσπίστηκε η οδηγία των αγορών MiFID II το 2018, οδήγησε σε λιγότερες αναλύσεις για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι αρχές συζητούν τώρα το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κανόνων.

«Πρέπει να έχουμε αναλυτές που εξετάζουν τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης», δήλωσε ο Sibbern. «Έχουμε δει ότι τώρα υπάρχουν λιγότεροι αναλυτές που καλύπτουν αυτές τις εταιρείες».

Σχετικα αρθρα

Jesse Powell (Kraken): Το Bitcoin μπορεί να φτάσει στο 1.000.000 δολάρια!!!

admin

Societe Generale: Mαχαίρι 20% στα bonus της επενδυτικής τράπεζας

admin

Bitcoin: Κάτω από τα 50.000 δολάρια – Επιστρέφει η επιφυλακτικότητα

admin

Πώς η ιταλική μαφία έβαλε στο στόχαστρο το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Αυτή είναι η start up στην οποία επένδυσαν ο Bill Gates και ο ηθοποιός Robert Downey Jr

admin

Volocopter: Νέα κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ για την εταιρεία των ιπτάμενων ταξί

admin

Κέρδη 25 δισ. δολάρια σε μία ημέρα για τον ιδιοκτήτη της νέας εταιρείας που εκτόξευσαν οι traders της Reddit

admin

Bezos, Musk, Gates: Τα ιλιγγιώδη ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν με βάση τον προτεινόμενο φόρο πλούτου

admin

Dan Loeb: Ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος που εισέρχεται στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων

admin

Volvo: Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στροφή στις online πωλήσεις από το 2030

admin

Γιατί η Danone αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιο της στην γαλακτοκομική εταιρεία China Mengniu Dairy – Τι ζητούν οι μέτοχοι

admin

Warren Buffett: Αυτό είναι το ρεκόρ που κατέγραψε η εταιρεία του μεγαλοεπενδυτή, Berkshire Hathaway, το 2020

admin