Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΕΚΤ:Αμετάβλητα τα επιτόκια εν αναμονή συμφωνίας…

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την  νομισματική της πολιτική  την Πέμπτη, σταματώντας για να αξιολογήσει τον οικονομικό «πόνο» που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης και οι καταναλωτές που εξακολουθούν να υποφέρουν.

Η Ευρώπη χτυπήθηκε νωρίς και σκληρά από την πανδημία του κορανοϊού , αλλά η παρέμβαση των κυβερνήσεων και της ΕΚΤ έχει συμβάλει μέχρι στιγμής στον περιορισμό των ποσοστών μόλυνσης και στηρίζει τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάπτυξη. Μόνο η ΕΚΤ αποκάλυψε μέτρα τόνωσης ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας την απόκριση της κρίσης ισοδύναμη με αυτήν της Ομοσπονδιακής Τράπεζας .

Η ΕΚΤ δήλωσε σε δήλωση την Πέμπτη ότι θα συνεχίσει να αγοράζει 1,35 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,54 τρισεκατομμύρια δολάρια) κρατικού και εταιρικού χρέους έως τον Ιούνιο του 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημικές αγορές, ή PEPP. Η τράπεζα άφησε επίσης το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο -0,5%.

“Η οικονομική δραστηριότητα βελτιώθηκε σημαντικά τον Μάιο και τον Ιούνιο από τον περιορισμό της τον Απρίλιο, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη συγκράτηση του ιού και τη σχετική χαλάρωση των μέτρων κλειδώματος”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους.

Η κυρία Lagarde, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, πρέπει να προστατέψει την οικονομία της περιοχής από τη βαθύτερη κρίση της εδώ και δεκαετίες, καθώς μια ταχύτερη ανάκαμψη στη Βόρεια Ευρώπη πυροδοτεί εκκλήσεις για πρόωρο τέλος στα εύκολα χρήματα.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της κας Lagarde, έχουν πρόσφατα δηλώσει ότι πιστεύουν ότι η οικονομία της Ευρώπης έχει βελτιωθεί. Η εμπιστοσύνη μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών ανακάμπτει απότομα και οι λιανικές δαπάνες αυξάνονται, υποστηριζόμενες από τεράστια προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση .

Ωστόσο, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι άνιση, να κλίνει προς τον πλουσιότερο Βορρά και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την δαπανηρή κρατική υποστήριξη και την ανάκαμψη των εξαγωγών. Το τελευταίο φαίνεται απίθανο, καθώς βασικοί εμπορικοί εταίροι όπως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αγωνίζονται με τις αυξανόμενες μολύνσεις από κοροναϊούς .

Οι εξαγωγές αγαθών της ευρωζώνης αυξήθηκαν περίπου 8% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, αλλά ήταν ακόμη περισσότερο από ένα τέταρτο από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ την Πέμπτη.

Οι οικονομίες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας αναμένεται να συρρικνωθούν περίπου 11% φέτος, περίπου διπλάσια από τη Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, έγραψε σε έκθεση αυτόν τον μήνα. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί πάνω από το 150% της οικονομικής παραγωγής φέτος, υπερδιπλάσιο από το επίπεδο στη Γερμανία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να ανησυχούν δημοσίως τις τελευταίες εβδομάδες ότι το τεράστιο κίνητρο της τράπεζας, που θεωρείται ως προσωρινή αντίδραση στην πανδημία, θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια. Ο Jens Weidmann, πρόεδρος της Γερμανικής συντηρητικής Bundesbank, σημείωσε ότι η οικονομία της Γερμανίας ανακάμπτει, υποστηρίζοντας ότι το κίνητρο της ΕΚΤ πρέπει να αποσυρθεί καθώς η πανδημία υποχωρεί.

Το πρόβλημα είναι ότι, η ΕΚΤ πιθανότατα δεν μπορεί να αποχωρήσει από τις αγορές κρατικών ομολόγων χωρίς να αυξήσει το κόστος δανεισμού για πιο αδύναμες χώρες όπως η Ιταλία, απειλώντας την επανάληψη της κρίσης χρέους της περιοχής.

Η κα Lagarde μπορεί να καλέσει τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο για να προσπαθήσουν να καταρτήσουν ένα πακέτο τόνωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης. Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι μια συμφωνία δεν είναι εφικτή, εν μέσω αντίστασης από φορολογικά συντηρητικές χώρες όπως η Ολλανδία.

Στη συνέντευξη τύπου, η κα Lagarde προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα πακέτο. «Μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση παραμένει κρίσιμη», είπε.

Εάν οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να συμφωνήσουν, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στην ΕΚΤ να κάνει περισσότερα. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει νέα ώθηση αργότερα φέτος.

«Η ριζοσπαστική πολιτική δράσης έχει μειώσει τον κίνδυνο κρίσης χρέους προς το παρόν, αλλά μόνο χάρη στα μέτρα που υποτίθεται ότι είναι προσωρινά», δήλωσε ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρώπης με την Capital Economics στο Λονδίνο.

«Πολλά πράγματα πρέπει να πάνε σωστά, ώστε η Ιταλία να αποφύγει να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της μέσα στην επόμενη δεκαετία, και αυτό θα προκαλούσε και πάλι φόβους για διάλυση της ευρωζώνης».

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : «Κάν’ το όπως η Ελλάδα» – Ιταλικά νησιά ζητούν καθολικούς εμβολιασμούς λόγω τουρισμού

admin

Δεσμευτική συμφωνία Πειραιώς-Intrum για το Vega

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 : Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

admin

Οι αγρότες αποκτούν θεσμική εκπροσώπηση

admin

Κομισιόν : Θετική συνεισφορά της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Μόλις το 40% των επιχειρήσεων θα λάβουν τελικά ενίσχυση

admin

Τεχνητό κρέας : Από το εργαστήριο στο πιάτο μας…

admin

Θ. Σκυλακάκης: 200 εκατ. ευρώ κοστίζει κάθε επιπλέον εβδομάδα με κλειστό το λιανεμπόριο στην Αττική

admin

Θ. Σκυλακάκης: Στόχος η δυναμική ανάκαμψη, αλλά και η διατήρηση βιώσιμων δημοσιονομικών μεγεθών

admin

ΙΕΛΚΑ : Σταθεροποίηση πωλήσεων το α’ εξάμηνο αναμένει ο κλάδος τροφίμων

admin

Ισπανία: Πάνω από 4 εκατομμύρια άνεργοι στο τρίτο κύμα κορωνοϊού

admin