Image default
Επιχειρήσεις

ΕLVALHalcor: Η απάντηση της ελληνικής βιομηχανίας

Απαντήσεις σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η βιομηχανία δεν μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα έδωσε χθες ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος εταιρειών προϊόντων αλουμινίου – χαλκού Elvalhalcor, με τα εγκαίνια του νέου τετραπλού έλαστρου Tandem.

Η εταιρεία η οποία εδω και χρόνια ικανοποιεί την ζήτηση σε ανεπτυγμένες αγορές ( ΗΠΑ, Δυτική Ευρώπη κα ) παράγει καινοτόμα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού μ ένα ευρύτατο φάσμα χρήσεων απο την συσκευασία έως την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροναυπηγική, ενέργεια, βιομηχανία κλπ. Ισως είναι τυχαίο ότι, συνολικά παράγει το 4% των ελληνικών εξαγωγών προς 80 χώρες και ενοποιημένες πωλήσεις άνω των 2 δις. ευρώ ( 2019 ) και μεταξύ των πελατών της συγκαταλέγονται ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες, κρατικοί οργανισμοί για τις οποίους παράγει tailor made προϊόντα ύστερα απο πολυετή συνεργασία με την ελληνική εταιρεία. Το δε περιβαλλοντικό της αποτύπωμα είναι ισχυρό καθώςίναι ο μεγαλύτερος ανακυκλωτής αλουμινίου, με το 30% περίπου της πρώτης ύλης που μπαίνει στην παραγωγή της να αποτελείται από επαναχρησιμοποιούμενο μέταλλο.

Η νέα μεγάλη επένδυση- ύψους 150, εκατ. ευρώ διατηρεί την ελληνική εταιρεία στην πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού κλάδου καθώς θα είναι η πιο σύγχρονη απο τα 4 νεώτερα Tandem και τα περίπου 20 που λειτουργούν παγκοσμίως. Αποτελεί συνέχεια της δεκατίας με συνολικές επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ απο μια ελληνική εταιρεία σε μια περίοδο, όπου ανάλογες βιομηχανικές μονάδες βγαίνουν εκτός αγορών στην Βόρεια Ευρώπη επειδή ακριβώς δεν προχώρησαν σε επενδύσεις.

Και οι επενδύσεις της Elvalhalcor πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια παρόλο που η απουσίας βιομηχανικής πολιτικής, δεν παρείχε το ανάλογο ενεργειακό κόστος που απολαμβάνουν οι ανταγωνίστριες βιομηχανίες της Δυτικής Ευρώπης.

Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος της μητρικής εταιρείας συμμετοχών Βιοχάλκο σε ομιλία του-όπου παρέστη και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης – επεσήμανε πως “Δείχνει ότι η βιομηχανία στη Ελλάδα είναι ζωντανή και επενδύει στη παραγωγή απαιτητικών διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Ότι αποτελεί ένα ενεργό κομμάτι της ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

Είναι μια έμπρακτη απάντηση στην αμφισβήτηση της δυνατότητας της χώρας μας να έχει σύγχρονη βιομηχανία, έναν απαραίτητο ισχυρό και πολυδιάστατο πυλώνα ανάπτυξης.”

Επίσης τόνισε συγκεκριμένα ότι :

**** Η βιομηχανία δεν έχει ανάγκη από δεκανίκια, ούτε τα συμφέροντά της έρχονται σε αντίθεση με άλλους τομείς της οικονομίας. Έχει όμως ανάγκη από μια βιομηχανική πολιτική που ξεκάθαρα της δίνει τις βάσεις για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί υγιώς, και να επιδράσει στην οικονομία με ισχυρούς οικονομικούς και ποιοτικούς πολλαπλασιαστές στην απασχόληση, στο εθνικό εισόδημα και στο όραμα των νέων ανθρώπων.

***Η ΕΛΒΑΛ, όπως και άλλες βιομηχανικές εταιρείες, για να διατηρήσει την εμπορική και επενδυτική της δυναμική μέσα στο σκληρό διεθνές περιβάλλον, έχει πρωτίστως ανάγκη από ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, μέσα από μια ανοικτή ενεργειακή αγορά στην οποία θα υπάρχει ανταγωνισμός και που θα της επιτρέψει να συμμετάσχει με αξιώσεις στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Επίσης, οι μεγάλες και συνεχείς επενδύσεις της θα πρέπει να στηρίζονται με πολιτικές αποσβέσεων ανάλογες με αυτές των δυναμικών ευρωπαϊκών οικονομιών όπου δραστηριοποιούνται οι ανταγωνιστές μας.

***Προσβλέπουμε σε μια ουσιαστική σχέση με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τόσο στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Μια αναβαθμισμένη σχέση με τη πρώτη γραμμή της παραγωγής για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος. Η στενότερη συνεργασία με το κράτος, για την μεγιστοποίηση των προοπτικών για την οικονομία από τον κάθε βιομηχανικό κλάδο ξεχωριστά, θα ήταν μια σημαντική κατάκτηση, κάτι που ελπίζουμε να ξεκινήσει με το νεοσύστατο εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας.

*** Μέσα από αυτή την πορεία, η ΕΛΒΑΛ έφτιαξε μια οικογένεια από άνδρες και γυναίκες που λειτουργούν συνειδητά για ένα κοινό σκοπό. Συνεργάτες τους οποίους θα ήθελα και από εδώ να συγχαρώ και να ευχαριστήσω έναν προς έναν, οι οποίοι έφτασαν πραγματικά στην κορυφή της τεχνογνωσίας στον τομέα τους, και που ωριμάζοντας έγιναν συντελεστές μιας εξαιρετικής κουλτούρας συνεργασίας και αξιοπιστίας.

Στρατηγικός στόχος η αναγέννηση της μεταποίησης για την κυβέρνηση

Η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης με τόνωση της επιχειρηματικότητας και έμφαση στη βαριά βιομηχανία», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση της νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛ στην μονάδα παραγωγής της εταιρείας, στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Η κορυφαίας σημασίας επένδυση τοποθετεί την ΕΛΒΑΛ στην πρωτοπορία ενός κλάδου με τεράστιες προοπτικές. Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της συγκεκριμένης εταιρείας υπογράμμισε ότι το διαδεδομένο κλισέ πως «η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσα», δεν ισχύει: «Η ελληνική βιομηχανία υπάρχει και είναι εδώ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει πως «είναι ένα, ίσως, εμβληματικό παράδειγμα του πως λειτουργεί στην πράξη η κυκλική οικονομία, η οποία, αποτελεί προτεραιότητα του αναπτυξιακού σχεδίου της Κυβέρνησής μας».

«Οι βιομηχανίες που άντεξαν στη δεκαετή κρίση είναι σήμερα πιο ισχυρές»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε το γεγονός «ότι και μέσα στην πανδημία η ελληνική βιομηχανία υποχώρησε κατά μόλις 9%, όταν υποχώρησε κατά 17% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό δείχνει αντοχές, δείχνει σοβαρές προοπτικές, δείχνει και μεγάλη προσαρμοστικότητα. Και πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις, ειδικά οι βιομηχανίες οι οποίες άντεξαν στη δεκαετή λαίλαπα μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι σήμερα πιο ισχυρές από ότι ήταν πριν από δέκα χρόνια».

«Το συνολικό επενδυτικό περιβάλλον μεταστρέφεται γρήγορα προς το καλύτερο»

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι: «στον ένα χρόνο της κυβερνητικής μας θητείας πιστεύω -και αυτό αποτυπώνεται νομίζω σε πολλούς δείκτες- ότι το συνολικό επενδυτικό περιβάλλον μεταστρέφεται γρήγορα προς το καλύτερο. Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων έχει μειωθεί από το 28% στο 24%, η φορολόγηση των μερισμάτων έχει μειωθεί από το 10% στο 5%. Ο νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα» απλουστεύει σημαντικά και επιταχύνει την αδειοδότηση των επενδύσεων. Και με μια σειρά από παρεμβάσεις εξομαλύνεται επίσης η αγορά της ενέργειας και λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Η ενέργεια είναι κρίσιμη παράμετρος για τη λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας. Και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία, ειδικά για τη βαριά βιομηχανία, σε μια χώρα όπου διαχρονικά είχαμε ενεργειακό κόστος από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Και, ήδη, οι ενεργοβόρες μονάδες συμβάλλουν στην ευστάθεια του συστήματος. Επανεκκινεί, επίσης, ο μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος, ενώ σύντομα θα μειωθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και στο ρεύμα μέσης τάσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προχωράμε με ένα συγκροτημένο σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας για το πως θα μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Μόλις χθες, άκουσα και από τον νομπελίστα καθηγητή Πισσαρίδη, αλλά και τους επιφανείς ακαδημαϊκούς, τα άξια στελέχη της αγοράς που τον πλαισιώνουν, το σχέδιό τους για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ένα σχέδιο το οποίο θα οριστικοποιηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο και θα αποτελεί ένα κείμενο αναφοράς που θα δεσμεύει όλους μας, Κυβέρνηση, αλλά και τους φορείς της αγοράς, εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων σε ένα συγκροτημένο σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας για το πως θα μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία και θα την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Αυτό που θα κάνει πράξη το σύνθημά μας: Η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει».

TANDEM: Το νέο τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου της ΕΛΒΑΛ

Μια μεγάλη επένδυση ορόσημο στην ιστορία της εταιρίας

Ύψος επένδυσης 150 εκατ. ευρώ
Κομβικής σημασίας για πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο
Στόχος: η αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας και η είσοδος σε νέες ακόμα πιο απαιτητικές αγορές (αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική)
Περιλαμβάνει:

το τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου και
υποστηρικτικά μικρότερα μηχανήματα
Το έλαστρο TANDEM της ΕΛΒΑΛ είναι κορυφαίας τεχνολογίας (ότι πιο σύγχρονο υπάρχει παγκοσμίως στον μηχανολογικό εξοπλισμό της θερμής έλασης)
Εδραιώνεται η ΕΛΒΑΛ ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου έλασης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο
Βελτιώνεται η μεταλλουργική διαδικασία για προϊόντα με ακόμα καλύτερα μηχανικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά
Ενισχύεται η παραγωγικότητα και η ενεργειακή αποδοτικότητα του εργοστασίου ενώ μειώνεται το κόστος παραγωγής
Μειώνεται η ειδική κατανάλωση ενέργειας και το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα
Αυξάνεται η δυναμικότητα ανακύκλωσης σκραπ αλουμινίου
Η ΕΛΒΑΛ καθίσταται το δεύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη από πλευράς δυνατότητας όγκου παραγωγής
Η παραγωγική δυναμικότητα της ΕΛΒΑΛ αυξάνεται κατά 30% (από τους 300.000 τόνους, σε 400.000 τόνους σε πρώτη φάση)

Βασικά χαρακτηριστικά μεγέθη του TANDEM:

33MW συνολική εγκαταστημένη ισχύς
5.700 τόνοι συνολικό βάρος εξοπλισμού
23km σωληνώσεις
260km καλωδιώσεις
21.000 κυβικά μπετόν και 5.500 τόνοι χάλυβα χρησιμοποιήθηκαν για το κτίριο που το στεγάζει
Εργάστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων (οικοδομικά, ηλεκτρομηχανολογικά, οικονομικές υπηρεσίες, προμήθειες)

Χρονοδιάγραμμα Επένδυσης
Διάρκεια υλοποίησης έργου 34 μήνες

Ιούλιος 2017 – υπογραφή συμφωνίας, για την εγκατάστασή του, με τη Γερμανική εταιρία SMS Group GmbH
Δεκέμβριος 2017 – υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της επένδυσης
Φεβρουάριος 2018 – έναρξη ισχύος του συμβολαίου αγοράς του TANDEM
Απρίλιος, 2018 – Έναρξη οικοδομικών εργασιών (πάσσαλοι αντιστήριξης εκσκαφών)
Μάιος, 2019 – Παραλαβή πρώτων μηχανών/εξοπλισμού
Ιανουάριος, 2020 – Ολοκλήρωση συναρμολόγησης, και εγκατάστασης, έναρξη δοκιμών και ρυθμίσεων
29 Μαΐου 2020 – η έλαση του πρώτου ρόλλου αλουμινίου στο νέο τετραπλό θερμό έλαστρο TANDEMDEM

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: «Πράσινο» φως για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital

admin

Intracom Defense: Επεκτείνει τη συνεργασία με Boeing για τα AWACS

admin

Greenhill: Με αγωγή ζητάει αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Reggeborgh

admin

Βoeing & Intracom Defense επεκτείνουν τη συνεργασία τους για την αναβάθμιση των αμερικανικών AWACS

admin

Μυλωνάς: Εγκρίθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC έναντι €454 εκατ.

admin

Οι πωλήσεις των test COVID-19 «έσωσαν την παρτίδα» για την Roche

admin

Πλάνα προσλήψεων, τηλεργασία και οι προοπτικές στην μετά Covid19 εποχή για τις ελληνικές επιχειρήσεις

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αβάσιμη η προσφυγή των εφοπλιστών κατά της εταιρείας

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Σήμερα η Γενική Συνέλευση για την πώληση στο CVC

admin

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικότητα με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα-εξωτερικό

admin

Carrefour: Προχωρά σε εξαγορά ίδιων μετοχών με ώθηση από τις ισχυρές πωλήσεις

admin

Netflix: Γιατί «κατεβάζει ταχύτητα» μετά το περσινό ρεκόρ συνδρομητών

admin