Image default
Οικονομία

Αναδρομικά : Πληρωμή σε βάθος 6ετίας και σε πολλές δόσεις

Την καταβολή των αναδρομικών ύψους 3,9 δισ. ευρώ σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους (ανεξάρτητα αν έχουν καταθέσει αγωγές ή όχι) αλλά σε βάθος εξαετίας, σε δύο εξάμηνα ανά έτος, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, είναι το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα παλαιά αναδρομικά. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου και οι σχετικές εξαγγελίες ενδεχομένως να γίνουν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Το σχέδιο καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους εξετάζεται σε συνάρτηση με τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και τη μείωση των εσόδων στον ΕΦΚΑ που δημιούργησε η πανδημία. Το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να βάλει τέλος στις δικαστικές διεκδικήσεις, αναζητά το κόστος και τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών ποσών για τις κύριες συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των δώρων για τους 11 μήνες, περιμένοντας ωστόσο το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΣτΕ. Τα αναδρομικά που θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο 2016) κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και 7.800 ευρώ.

«Εχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, πράγμα που θα κάνουμε και τώρα. Χρειάζεται όμως να ληφθεί υπόψη η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ζήτησε από τους συνταξιούχους να κάνουν υπομονή, να μην προσφεύγουν στους δικηγόρους και να περιμένουν την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία προσανατολίζεται σε «μια οριζόντια πολιτική απόφαση».

Μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ δημιουργούνται τρεις κατηγορίες συνταξιούχων σε συνδυασμό με τις αρχικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του Ιουνίου 2015 και την ψήφιση του Ν. 4387/2016 τον Μάιο του 2016:

  1. Οσοι είχαν προσφύγει δικαστικά έως τον Ιούνιο του 2015, οι οποίοι και δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά από τη στιγμή που προσέφυγαν έως τον Μάιο του 2016.
  2. Οσοι έχουν προσφύγει δικαστικά μετά τον Ιούνιο του 2015 (είναι και η τεράστια πλειοψηφία) οι οποίοι και θα λάβουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016 (11μηνο).
  3. Οσοι δεν έχουν ασκήσει σχετικά ένδικα μέσα, οι οποίοι θα περιμένουν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία σε πρώτη φάση αφήνει να εννοηθεί ότι θα αποδώσει στο σύνολο των συνταξιούχων το 11μηνο.

Επί της ουσίας οι περισσότεροι συνταξιούχοι μένουν ακάλυπτοι από αυτή τη δικαστική απόφαση, αφού δεν έχουν ασκήσει αγωγές. Ετσι, αν δεν δοθεί πολιτική λύση, θα υπάρξει ένας νέος γολγοθάς δικαστικών προσφυγών, με τεράστια σπατάλη χρόνου και χρήματος στα δικηγορικά γραφεία.

Επισημαίνεται ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν αφορούν τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που λαμβάνουν τη σύνταξή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Για τους εν λόγω υπαλλήλους αναμένονται αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο και έχει ήδη συνεδριάσει για τον σκοπό αυτόν. Υπενθυμίζουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο σε αντίθεση με το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική και την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε απόφαση του που είχε δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο.

Δυσαρέσκεια

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) δηλώνει δυσαρεστημένο για τη «σολομώντεια λύση» που δίνει η απόφαση του ΣτΕ, αφού επιστρέφει στους συνταξιούχους ελάχιστα σε σχέση με τα 80 δισ. ευρώ που ήταν το σύνολο των μνημονιακών περικοπών. Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει ότι:

Η απόφαση του ΣτΕ (1439/20) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων έχει τα εξής σκέλη:

1. Ολοι εκείνοι που έχουν καταθέσει αγωγές έως το 2015 πρόκειται να λάβουν αναδρομικά ποσά από το 2013 έως τον Μάιο του 2016.

2. Οσοι έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια μετά τον Ιούνιο του 2015 θα λάβουν ποσά μόνο για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

3. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ δεν δίνονται αναδρομικά ποσά για την περίοδο μετά τον Μάιο του 2016.

4. Παραμένει νομικά ανοιχτό το θέμα άσκησης αγωγών από τους συνταξιούχους για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 για όσους δεν έχουν ακόμη καταθέσει.

-

Σχετικα αρθρα

Τα κλειδιά για ημιυπαίθριους και βοηθητικούς χώρους – Γιατί πρέπει να τρέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

ΟΟΣΑ: Ανησυχία για τη καθυστέρηση επιβολής ψηφιακού φόρου στους κολοσσούς του διαδικτύου

admin

Ο κοροναϊός «απογείωσε» τον τζίρο των σουπερμάρκετ

admin

Μείωση ΦΠΑ: Ο νέος τιμοκατάλογος σε καφέδες, σινεμά, ΜΜΜ – Τι θα πληρώνουμε από 1η Ιουνίου

admin

Δέκα ερωτήσεις-απαντήσεις για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο

admin

Ρωσία : Ο Πούτιν πρότεινε να αυξηθεί στο 15% ο φόρος εισοδήματος για τους εύπορους

admin

Από τον Οκτώβριο η υποβολή των πρώτων σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο λόγω κορωνοϊού -Απώλειες άνω του 5%

admin

Σταϊκούρας : Βελτιώνεται η πορεία της οικονομίας – Τι είπε για μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης

admin

Κοροναϊός : Πρώτο βήμα 500 δισ. από το Eurogroup – Τι κερδίζει η Ελλάδα

admin

Υπουργείο Οικονομικών: Διεύρυνση στα μέτρα στήριξης για τον κοροναϊό

admin

ΗΠΑ : Η οικονομική ύφεση του κοροναϊού πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες

admin

Κοροναϊός: Παράταση έως 31 Μαΐου για την τηλεργασία – Τι ισχύει με ωράριο, υπερωρίες

admin

Ράλι στην Γουόλ Στριτ – Aνοδος άνω των 1.000 μονάδων για τον Dow Jones

admin

«13η παροχή» : Ανοίγει το πουγκί η κυβέρνηση σε 10 ημέρες

admin

Οι ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση βύθισαν τους δείκτες της Wall Street

admin

Κοροναϊός : Οδηγίες Κομισιόν για τη διασφάλιση της υγείας και της ροής αγαθών στην ΕΕ

admin

Ομόλογα : Ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές

admin