Image default
Οικονομία

Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για τον τρόπο και χρόνο καταβολής των αναδρομικών

Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και μελετά το συνολικό κόστος.

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουν προσφυγές οι συνταξιούχοι καθώς την επόμενη εβδομάδα θα ακούσουν από τον πρωθυπουργό μια οριζόντια λύση.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μια ιστορική του απόφαση, έκρινε παράνομες τις μειώσεις που επέφεραν οι νόμοι 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις στο 11μηνο του Ιουνίου του 2015 έως και τον Μάιο του 2016.

Πλέον, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων που ζημιώθηκαν, το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσει να αποτιμά το κόστος για την απόδοση των αναδρομικών.

Ερωτήματα για δικαιούχους, ποσά και χρόνο καταβολής

Μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών, Σάββας Ρομπόλης, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ αυτών που εισέπραξε η πολιτεία από το 2010 μέχρι το τέλος του 2019 από τις περικοπές, συγκριτικά με όσα αναμένεται να επιστραφούν στους συνταξιούχους.

«Οι περικοπές από 1/1/2010 έως τις 31/12/2019  ήταν 63 δισ. ευρώ. Άρα τα 4 δισ. που θα επιστραφούν είναι μόλις το 6% των περικοπών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις περικοπές, μάλιστα, υπογράμμισε, ότι είναι χρήματα που δεν παρέμειναν στα ταμεία, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή τοκοχρεολυσίων για δάνεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990.

Παράλληλα, σε ότι αφορά στο χρόνο καταβολής των αναδρομικών, επισήμανε ότι αυτό θα γίνει σε βάθος εξαετίας.

«Υπάρχει μεγάλη κοινωνική πίεση σχετικά με τα αναδρομικά» εκτίμησε ο καθηγητής, υποστηρίζοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί η αδικία των περικοπών που συντελέστηκε στα μνημονιακά χρόνια.

Σχετικά με τους… αριθμούς για τα αναδρομικά, ο οικονομολόγος εξήγησε, πως η μηνιαία επιβάρυνση θα είναι 48 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 2,5 δισ. που δίνονται μηνιαία για τις συντάξεις.

Αντιδρούν οι συνταξιούχοι

Την ίδια ώρα, οι συνταξιούχοι, αντιδρούν στην απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά.

Κι, αυτό, γιατί όπως υποστήριξε στο MEGA,  o γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ, Παναγιώτης Πάλμος, τα λεφτά που θα τους επιστραφούν είναι χρωστούμενα.

«Με διάφορους νόμους μειώθηκε το εισόδημά μας κατά 40% τα τελευταία χρόνια. Δεν μας δίνουν αναδρομικά. Αλλά τα λεφτά που πρέπει να μας επιστραφούν. Η κυβέρνηση τα ονομάζει αναδρομικά του 11μηνου. Αν θέλει να τα κάνει αναδρομικά, ας τα βάζει κάθε μήνα στις συντάξεις. Τα δικαιούμαστε και θα φροντίσουμε να τα πάρουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, είπε πως αν δεν υπάρξει πολιτική απόφαση, οι συνταξιούχοι, δεν θα λάβουν χρήματα.

-

Σχετικα αρθρα

Λαθούρι : Περονόσπορος και Θρίπας – Πώς αντιμετωπίζονται

admin

Πατέλης : Ανοιχτό το ενδεχόμενο ειδικού πακέτου στήριξης για τις επιχειρήσεις του τουρισμού

admin

Σπήλιος Λιβανός: «Προσφέρουμε 40.000 ευρώ σε κάθε νέο αγρότη»

admin

Τουρισμός : Αυξάνονται τα πωλητήρια σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα – Υπερπροσφορά χωρίς ζήτηση

admin

Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

Ντομάτα: Εξαπλώνεται ο ιός της καστανής ρυτίδωσης – Προληπτικά μέτρα

admin

Καταστροφές από παγετό : Πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί

admin

ΟΣΔΕ 2021: Όσα πρέπει να γνωρίζει ο παραγωγός για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης

admin

Τελευταία ημέρα δηλώσεων για Επιστρεπτέα 7 και τροποποιητικών για τα μειωμένα ενοίκια Μαρτίου- Δεκεμβρίου 2020

admin

KPMG: Σημαντικός αριθμός εργαζομένων θα προτιμούσε την εργασία αποκλειστικά εξ αποστάσεως

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος του 2021

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 : Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης

admin