Image default
Ευρώπη

Παρέμβαση των ευρωπαϊκών think tanks για το μέλλον της ΕΕ

Την ανάγκη η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης να επιταχυνθεί αλλά και να μπει στην ουσία επισημαίνουν με κείμενό τους τα ευρωπαϊκά think tanks.

Με μια δημόσια παρέμβαση δέκα σημείων τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων (ΕΝΟΡ) με έδρα τις Βρυξέλλες, τονίζουν ότι στη σκιά της πανδημίας και των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων έχει σημασία να υπάρξει άμεση υπέρβαση των αδυναμιών και του διχασμού της Ένωσης. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που σημαδεύεται από την πολιτική πόλωση η ΕΕ χρειάζεται την υποστήριξη και το όραμα των πολιτών της για ξεπεραστεί η κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζεται η πρωτοβουλία διεξαγωγής του Συνεδρίου για το Μέλλον της Ευρώπης ως μια εξαιρετική ευκαιρία να εμπλακούν στον διάλογο οι πολίτες, σε μια συζήτηση που θα φέρει πιο κοντά τους θεσμούς με την κοινωνία και θα συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση.  

Στο κείμενο επισημαίνεται εμφατικά η σημασία της αλληλεγγύης και του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών με μια σαφή αναφορά στα δύο ζητήματα που έχουν κυριαρχήσει το τελευταίο διάστημα στη δημόσια συζήτηση με αφορμή τόσο το μέγεθος και τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και τη σχετική ρήτρα παγώματος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που κρίνεται ότι καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. 

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στη σημασία ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγής της λειτουργίας της Ένωσης προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. 

«Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη δεν υπάρχει χρόνος για ημίμετρα, η Ένωση οφείλει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις και καλούμαστε όλοι να είμαστε μέρος αυτής της λύσης» εκτίμησε ο Παναγιώτης Κακολύρης, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για το Μέλλον της Ευρώπης του ΕΝΟΡ και επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μιλώντας στη EURACTIV.gr ανέφερε ότι «ο διάλογος, ο συμβιβασμός και η συνεργασία συνθέτουν μια σημαντική κληρονομιά της ΕΕ. Όμως έχει σημασία αυτός ο συμβιβασμός να μην οδηγεί στη στασιμότητα υποκύπτοντας στη στιγμιαία πολιτική συγκυρία ή σε εθνικές εμμονές, αλλά να αντιμετωπίζει την υπαρξιακή κρίση που περνά η Ένωση. Να δίνει προοπτική στη κοινή μας “μακρά πορεία”». 

Εξάλλου η εμπειρία της τελευταίας συνόδου κορυφής ανέδειξε ότι χρειάζεται μια νέα ώθηση στην Ευρώπη «και αυτή θα μπορούσε να προκύψει από τους πολίτες της» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των ευρωπαϊκών think tanks. 

Το ΕΝΟΡ αποτελείται από 54 μέλη – πολιτικά ινστιτούτα, από 23 ευρωπαϊκές χώρες, 6 πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί μια πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου που ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων από όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας. 

To πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.enop.eu/enop-statement-conference-on-the-future-of-europe/

Σχετικα αρθρα

Ποιοι θα είναι οι βασικότεροι παίκτες της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας το 2020

admin

Παραβιάζοντας τον GDPR: ο ΑΦΜ ως αριθμός ταυτότητας

admin

«Άνοιγμα» της Ιταλίας στη Ρωσία για τις εξελίξεις στη Λιβύη

admin

Βρετανία: Η αντιπολίτευση συσπειρώνεται απέναντι στο no deal Brexit του Τζόνσον

admin

Στόλτενμπεργκ: «Με τον Ερντογάν συζητήσαμε για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής για την Ανατολική Μεσόγειο»

admin

Βήματα προόδου στην ενεργειακή διασύνδεση με Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία

admin

ΕΛΚ: Πιθανές κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ

admin

Κομισιόν: «Ανενεργός» ο νόμος Ξανθού – Πολάκη για τα καπνικά προϊόντα

admin

Νέο μήνυμα της ΕΚΤ για τη σημασία του Ταμείου Ανακάμψης

admin

Ανδρουλάκης σε ευρωβουλευτές: Αναθεώρηση Συνθήκης του Δουβλίνου και πρόγραμμα μετεγκατάστασης

admin

Μαξίμου: «Αναγκαίος παίκτης» η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή

admin

«Όχι» Βερολίνου στην ελληνική ρηματική διακοίνωση για τις επανορθώσεις

admin

Δένδιας: Θέλουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ

admin

Πολιτική κρίση στη Βουλγαρία: Ο Πρόεδρος ζητά παραίτηση της κυβέρνησης

admin

Το μήνυμα της Κομισιόν για την κατάσταση προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια

admin

Στις Βρυξέλλες καλεί τον Ιρανό ΥΠΕΞ ο Ζοζέπ Μπορέλ

admin

Σε νέο αρνητικό ρεκόρ οι παγκόσμιες εκπομπές CO2

admin

Στάση αναμονής απέναντι στην Άγκυρα διατηρούν οι Βρυξέλλες

admin