Image default
Ευρώπη

Παρέμβαση των ευρωπαϊκών think tanks για το μέλλον της ΕΕ

Την ανάγκη η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης να επιταχυνθεί αλλά και να μπει στην ουσία επισημαίνουν με κείμενό τους τα ευρωπαϊκά think tanks.

Με μια δημόσια παρέμβαση δέκα σημείων τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων (ΕΝΟΡ) με έδρα τις Βρυξέλλες, τονίζουν ότι στη σκιά της πανδημίας και των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων έχει σημασία να υπάρξει άμεση υπέρβαση των αδυναμιών και του διχασμού της Ένωσης. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που σημαδεύεται από την πολιτική πόλωση η ΕΕ χρειάζεται την υποστήριξη και το όραμα των πολιτών της για ξεπεραστεί η κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζεται η πρωτοβουλία διεξαγωγής του Συνεδρίου για το Μέλλον της Ευρώπης ως μια εξαιρετική ευκαιρία να εμπλακούν στον διάλογο οι πολίτες, σε μια συζήτηση που θα φέρει πιο κοντά τους θεσμούς με την κοινωνία και θα συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση.  

Στο κείμενο επισημαίνεται εμφατικά η σημασία της αλληλεγγύης και του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών με μια σαφή αναφορά στα δύο ζητήματα που έχουν κυριαρχήσει το τελευταίο διάστημα στη δημόσια συζήτηση με αφορμή τόσο το μέγεθος και τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και τη σχετική ρήτρα παγώματος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που κρίνεται ότι καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. 

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στη σημασία ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγής της λειτουργίας της Ένωσης προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. 

«Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη δεν υπάρχει χρόνος για ημίμετρα, η Ένωση οφείλει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις και καλούμαστε όλοι να είμαστε μέρος αυτής της λύσης» εκτίμησε ο Παναγιώτης Κακολύρης, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για το Μέλλον της Ευρώπης του ΕΝΟΡ και επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μιλώντας στη EURACTIV.gr ανέφερε ότι «ο διάλογος, ο συμβιβασμός και η συνεργασία συνθέτουν μια σημαντική κληρονομιά της ΕΕ. Όμως έχει σημασία αυτός ο συμβιβασμός να μην οδηγεί στη στασιμότητα υποκύπτοντας στη στιγμιαία πολιτική συγκυρία ή σε εθνικές εμμονές, αλλά να αντιμετωπίζει την υπαρξιακή κρίση που περνά η Ένωση. Να δίνει προοπτική στη κοινή μας “μακρά πορεία”». 

Εξάλλου η εμπειρία της τελευταίας συνόδου κορυφής ανέδειξε ότι χρειάζεται μια νέα ώθηση στην Ευρώπη «και αυτή θα μπορούσε να προκύψει από τους πολίτες της» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των ευρωπαϊκών think tanks. 

Το ΕΝΟΡ αποτελείται από 54 μέλη – πολιτικά ινστιτούτα, από 23 ευρωπαϊκές χώρες, 6 πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί μια πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου που ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων από όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας. 

To πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.enop.eu/enop-statement-conference-on-the-future-of-europe/

Σχετικα αρθρα

3.531 νέα κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκαν σε έναν μόλις χρόνο

admin

ΣΚΑΝΔΑΛΟ με ΑΠΕ – Κύπριος καταγγέλλει «κλοπή» της επιχείρησης του στη Βουλγαρία – Ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα ερευνήσει

admin

Το 52% των Ελλήνων αναζητά πληροφορίες για θέματα υγείας στο διαδίκτυο

admin

Το κρίσιμο στοίχημα της δημόσιας ασφάλειας για την Κυβέρνηση

admin

Κυρώσεις της ΕΕ στο Ιράν για τις διαμαρτυρίες του 2019

admin

Καθυστερήσεις ΑΔΜΗΕ στα αιτήματα παραγωγών για σύνδεση στο δίκτυο – Η ζήτηση μπορεί να ξεπεράσει τα 4GW εντός 2021

admin

Υδρογόνο: υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ προτρέπουν για κανονιστικό πλαίσιο

admin

ΣΕΠΕΕ: Πτώση 17,7% σημείωσε ο κύκλος εργασιών στην ένδυση το 2020

admin

EY: Στο δημόσιο cloud στρέφεται το 52% των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών

admin

Έργα ύψους 10.000.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ στο Δήμο Βέροιας

admin

Το Ταμείο Συνοχής θωρακίζει το Λιμάνι της Πάτρας

admin

Covid-19: Η «Ομάδα Ευρώπη» συνεχίζει να στηρίζει τις χώρες εταίρους με πάνω από 26 δισ. ευρώ σε ένα έτος

admin