Image default
Ευρώπη

Παραμένει το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής

Παραμένει το αδιέξοδο μετά από τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης για το σχέδιο αναβίωσης των οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απευθύνει έκκληση στους ηγέτες να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια για αυτή την «επικίνδυνη αποστολή», όπως μεταδίδει το -.

Ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε στους 27 ηγέτες της ΕΕ πως περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό παγκοσμίως και είναι στο δικό τους χέρι να σταθούν ενωμένοι ενώπιον αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.

«Ελπίδα μου είναι πως θα καταλήξουμε σε συμφωνία και πως ο τίτλος… αύριο θα είναι πως η ΕΕ εκτέλεσε την επικίνδυνη αποστολή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τρίτο δείπνο των ηγετών χθες στις Βρυξέλλες. «Αυτή είναι ολόψυχα η ευχή μου… μετά από τρεις ημέρες ασταμάτητης εργασίας.»

Η διάσταση απόψεων μεταξύ των ηγετών παραμένει για το ταμείο ανάκαμψης, που στόχο έχει να βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από την βαθύτερη ύφεσή της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και για τους όρους που θα πρέπει να υπάρχουν για τις χώρες που θα επωφεληθούν από αυτό.

Το σχέδιο ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά ότι θα δοθούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ ως ενισχύσεις, τα 325 απευθείας σε κυβερνήσεις για να χρηματοδοτήσουν τα εθνικά τους σχέδια, με την πιθανότητα χορηγήσεων δανείων ύψους άλλων 250 δισεκατομμυρίων. Αλλά οι λεγόμενοι ολιγαρκείς και η Φινλανδία θέλουν το ποσό της βοήθειας να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια. Το επίπεδο αυτό χαρακτηρίζεται απαράδεκτο από το Παρίσι και το Βερολίνο, που δεν έχουν πρόθεση να κατέβουν κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό όμως παραμένει υπερβολικά υψηλό για τις κυβερνήσεις που εναντιώνονται στο σχέδιο, σύμφωνα με αρκετές αντιπροσωπείες.

O Μαρκ Ρούτε, πρότεινε νωρίτερα ως «συμβιβαστική λύση» όσες περισσότερες επιχορηγήσεις θέλουν να αντλήσουν οι χώρες μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο μεγαλύτερος να είναι ο έλεγχος και η εποπτεία.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν πως οι ηγέτες μπορεί να εγκαταλείψουν τη σύνοδο και να προσπαθήσουν να υπάρξει συμφωνία τον επόμενο μήνα, ωστόσο καθώς συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, το ενδεχόμενο συμφωνίας δεν έμοιαζε απίθανο.

Γύρω στα μεσάνυχτα ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνωστοποίησε την απόφαση να πραγματοποιηθεί «διάλειμμα» 45 λεπτών στις εργασίες, ωστόσο αυτήν την ώρα (περίπου 05:30) δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη για το αν και πότε θα ξαναξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις.

Το - σημειώνει πως το δείπνο διακόπηκε και γίνονται ιδιαίτερες συναντήσεις σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. Οι «ολιγαρκείς» συζητούν για να συντονίσουν τη στάση τους, γνωστοποίησε ο αυστριακός καγκελάριος μέσω Twitter, μεταφορτώνοντας μια φωτογραφία από τη συνάντηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συναντά πολλούς από τους πρωταγωνιστές σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, εξέφρασε – σύμφωνα με ιταλική διπλωματική πηγή – τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του ομολόγου του της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ο Κόντε φέρεται να είπε στον Ρούτε ότι «μπορεί να γίνεις ήρωας στην πατρίδα σου για μερικές ημέρες, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες θα είσαι υπεύθυνος έναντι όλων των Ευρωπαίων για το μπλοκάρισμα μιας αποτελεσματικής και επαρκούς συμφωνίας».

Ο δε πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του.

Στο στόχαστρο του Μακρόν: οι λεγόμενες «ολιγαρκείς» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.

«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης, καθώς κατά τα φαινόμενα το απόλαυσαν.

Ωστόσο αφηγήθηκαν όσα διαμείφθηκαν με τρόπο που αποτελούσε μάλλον «καρικατούρα», σημείωσε επιτιμητικά το μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Ο Μακρόν επέκρινε την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.

Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο αυστριακός καγκελάριος δεν έκρυψε πως αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από το σχόλιο.

Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, του συντηρητικού Μαρκ Ρούτε, άτυπου ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στο σχέδιο, με εκείνη του βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με όσα είπαν μέλη άλλων αντιπροσωπειών, ο γάλλος πρόεδρος δεν συγκράτησε την οργή του σε πολλές από τις επικρίσεις του. «Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.

Σύμφωνα με μια πηγή, είπε πως επαφίεται στη Γαλλία και στη Γερμανία να «πληρώσουν το σχέδιο» και αυτές είναι «που μάχονται για το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ οι ολιγαρκείς επιδεικνύουν εγωισμό και δεν κάνουν καμία παραχώρηση».

«Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να σηκωθεί να φύγει παρά να κλείσει μια κακή συμφωνία», κατ’ αυτήν την τελευταία πηγή.

Σχετικα αρθρα

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Επιδόσεις «κάτω από τη βάση» από τα κράτη-μέλη

admin

Σε απομόνωση η Πρόεδρος της Κομισιόν UvdL λόγω επαφής με κρούσμα κορωνοϊού – Ακύρωσε το 2ημερο ταξίδι στην Ελλάδα

admin

Αλεξέι Ναβάλνι: Ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίασή μου

admin

Η Γερμανία στοχεύει στην εγκατάλειψη του άνθρακα το αργότερο έως το 2038

admin

Brexit: Το Παρίσι προειδοποιεί το Λονδίνο ότι η «μάχη» τώρα αρχίζει

admin

«Σερβία 2025»: Πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης ύψους 14 δισ. ευρώ

admin

Ενδοευρωπαϊκή συνεργασία για τις βέλτιστες πρακτικές φορολογικής διοίκησης

admin

Λεμέτρ: Στήριξη στις Περιφέρειες της Ελλάδας

admin

Η συμφωνία Αθήνας-Παρισιού για τα Rafale και ο ρόλος της… Μέρκελ

admin

ΕΕ: Περικοπές κονδυλίων για την προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας

admin

Η Ευρώπη αποχαιρετά την Βρετανία: Αντίο, auf Wiedersehen, adieu, arrivederci…

admin

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Δένδιας – Το «καρφί» του Χριστοδουλίδη για κυρώσεις

admin

Μέρκελ: Η ζωή στην Ανατολική Γερμανία ήταν σχεδόν άνετη

admin

Yπόθεση Σουλεϊμανί: O Πομπέο επικρίνει τους Ευρωπαίους ότι δεν φάνηκαν «χρήσιμοι»

admin

Και η η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία

admin

Ο Φινλανδός Τόμας Σαρανχέιμο νέος πρόεδρος του Euro Working Group

admin

Η Πολωνία αποχωρεί από την ευρωπαϊκή σύμβαση κατά της βίας εναντίον των γυναικών

admin

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

admin