Image default
Τράπεζες

Moody’s: «Σανίδα σωτηρίας» το ταμιευτήριο για τις ελληνικές τράπεζες

Η επιλογή των καταθετών στην Ελλάδα να τοποθετούν τα χρήματα τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου, όπου τα επιτόκια είναι μηδενικά, ωφελεί και στηρίζει τα περιθώρια κέρδους των ελληνικών τραπεζών

Το μέσο κόστος των καταθέσεων μειώθηκε σημαντικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, υπάρχει μετατόπιση σε φθηνότερα προϊόντα, αντί για τις προθεσμιακές που προσφέρουν μεγαλύτερο επιτόκιο στους πελάτες, σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της.

Όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζας, το γεγονός, παράλληλα με τη φθηνότερη χρηματοδότηση, μετριάζει την πίεση που δημιουργείται από την πανδημία στα περιθώρια κέρδους και την κερδοφορία του 2020.

Όπως σημειώνει σε ανάλυση της η Moody’s ο κορονοϊός και οι συνέπειες που έχει στην οικονομία περιορίζει τις ευκαιρίες για ποιοτικό δανεισμό και διαβρώνει τις προμήθειες, τα έσοδα από συναλλαγές και τις επενδυτικές αποδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της TτE, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Μάιο, έναντι του Απριλίου, στα 144,5 δισ. ευρώ. Αυτές των νοικοκυριών είναι αυξημένες κατά 68,4 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία, σταδιακά, στρέφονται στο ταμιευτήριο, όπου τα επιτόκια είναι σχεδόν στο μηδέν, αντί των προθεσμιακών που έχουν υψηλότερη απόδοση. Με βάση τα στοιχεία της TτE, οι προθεσμιακές αντιστοιχούσαν στο 34% του συνόλου τον Μάιο έναντι 41% τον Δεκέμβριο του 2017.

Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με τη Moody’s, θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να περιορίσει την πίεση που δέχεται στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κέρδους τη φετινή χρονιά.

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, το μέσο κόστος γι’ αυτές τις νέες καταθέσεις είναι 0,13% έναντι 0,58% στα τέλη του 2015. Οι εξελίξεις αντανακλούν την πρόθεση των αποταμιευτών να έχουν άμεσα διαθέσιμα τα κεφάλαιά τους, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία. Τον Μάιο, το κόστος για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου ήταν 0,3%, ενώ το μέσο κόστος για τις προθεσμιακές ενός έτους 0,28%.

Την ίδια στιγμή, το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια στις επιχειρήσεις έχει μειωθεί στο 3,1% τον Μάιο έναντι 5,3% στα τέλη του 2015, ενώ στις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά έχει αυξηθεί στο 5,3% έναντι 4,7% στα τέλη Δεκεμβρίου. Εξαιτίας του ότι το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων κατευθύνεται προς τις επιχειρήσεις, η πτώση άνω των 200 μονάδων βάσης στα επιτόκια συμβάλλει στη μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου του κλάδου, σημειώνει η Moody’s.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και του κόστους των καταθέσεων, σε συνδυασμό με το φθηνό χρήμα που μοιράζει η ΕΚΤ, στηρίζει την κερδοφορία του κλάδου.

Σχετικα αρθρα

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

admin

Eurobank: Αρραβώνας με Pimco για το mega deal

admin

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από την Deutsche Bank

admin

Goldman Sachs: Πτώση 6% στα κέρδη δευτέρου τριμήνου

admin

Eurobank: Γιατί υποχωρεί ο τζίρος στο λιανεμπόριο

admin

RBS: Άλμα 130% στα κέρδη α’ εξαμήνου

admin

Μάχη επιτοκίων για τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας

admin

Η ΕΕ πιέζει τη Μάλτα για τα «χρυσά διαβατήρια» της Bank of Valletta

admin

«Συναγερμός» στο ΥΠΟΙΚ για την πρώτη κατοικία

admin

Αναλυτικά: Οι χρεώσεις σε ΑΤΜ, γκισέ και e-banking

admin

Πού θα κριθεί το «στοίχημα» των επενδύσεων

admin

Οι μικρομεσαίοι στο επίκεντρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου

admin

Ξεκινά το Ταμείο Εγγυοδοσίας

admin

Στις «ελληνικές καλένδες» το σχέδιο της ΤτΕ

admin

Τη δημιουργία bad bank εισηγείται η ΤτΕ-Προβλέπει αύξηση των κόκκινων δανείων το επόμενο διάστημα

admin

Παράθυρο ευκαιρίας στα «κόκκινα» στεγαστικά από τις τιτλοποιήσεις

admin

Alpha Bank: Με μοντέλο Eurobank για μείωση των NPEs

admin

Διακρίσεις για τις υπηρεσίες Securities Services της Eurobank

admin