Image default
Επιχειρήσεις

ΗΠΑ: Όχι από 3 φαρμακευτικές στην τιμή κόστους σε πιθανό εμβόλιο κατά του Covid-19

Τρεις εκ των μεγαλυτέρων φαρμακευτικών εταιρειών των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σήμερα κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο, ότι σε περίπτωση που παρασκευάσουν πιθανά εμβόλια κατά του κορωνοϊού, δεν προτίθενται να τα διαθέσουν σε τιμή κόστους.  Οι 3 αυτές εταιρείες είναι οι Pfizer, Merck και Moderna, ενώ αντιθέτως οι εταιρείες Johnson & Johnson και AstraZeneca δεσμεύτηκαν να διαθέσουν σε πρώτη φάση τα δικά τους εμβόλια χωρίς να αποκομίσουν όφελος.

Πολλές εταιρείες έχουν λάβει επιχορηγήσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση ή από άλλες χώρες. Ωστόσο, οι συμφωνίες τις οποίες υπέγραψαν δεν περιλάμβαναν όρους σχετικούς με την ανώτατη τιμή του πιθανού εμβολίου τους.

«Δεν θα πουλήσουμε σε τιμή κόστους», είπε ο πρόεδρος της Moderna, Στίβεν Χόγκ, απαντώντας σε μια ερώτηση που του τέθηκε από μια βουλευτή. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας φέρεται ότι αναπτύσσει ένα από τα πιο προηγμένα πειραματικά εμβόλια. Οι δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα, η λεγόμενης Φάση 3, πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή 30.000 εθελοντών. Η Moderna έχει λάβει 483 εκατ. δολάρια από την Ουάσινγκτον για να χρηματοδοτήσει την έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά δεν έχει υπογράψει κάποια συμφωνία για τη διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ, είπε ο Χογκ.

«Όχι, δεν θα πουλήσουμε σε τιμή κόστους», είπε και η Τζούλι Γκέρμπερντινγκ της εταιρείας Merck, η οποία δεν θα έχει έτοιμο κάποιο εμβόλιο πριν από το 2021 –το νωρίτερο– και επίσης δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση.

«Είναι μια έκτακτη περίοδος και η τιμή μας θα αντικατοπτρίζει αυτό το γεγονός», υπογράμμισε ο Τζον Γιανγκ της Pfizer. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα ορίσουμε την τιμή του πιθανού εμβολίου μας λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Η εταιρεία AstraZeneca, από την άλλη, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Φάση 3, έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 1,2 δισ. δολαρίων με την υπηρεσία Barda της αμερικανικής κυβέρνησης. Με βάση αυτό, θα διαθέσει 300 εκατ. δόσεις σε τιμή κόστους στην αμερικανική αγορά. Ένα παρόμοιο συμβόλαιο υπέγραψε και με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο.

Η εταιρεία Johnson & Johnson, που επίσης χρηματοδοτείται από την επιχείρηση Warp Speed («Ταχύτητα Δίνης») του Λευκού Οίκου, με το ποσό των 456 εκατ. δολαρίων, ανέφερε ότι δεν θα βγάλει κέρδος από το 1 δισ. δόσεις που θα διαθέσει στην αγορά κατά την πανδημία.

Σχετικα αρθρα

Εσοδα 183,3 εκατ. ευρώ για τη Σφακιανάκης

admin

Πέθανε ο γενικός διευθυντής της Isomat Στέλιος Δελητζάς

admin

«Diamonds of the Greek Economy»: Κορυφαία εταιρεία της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα τα ΕΛΠΕ

admin

Επική ανατροπή: Η Huawei πρώτη σε πωλήσεις smartphones στον κόσμο

admin

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Νέα βελτιωμένη πρόταση από τη διοίκηση για την ΣΣΕ

admin

Εννέα κούρσες και τέσσερα ΣΚΟΡ στην πρώτη ιπποδρομιακή συγκέντρωση του Μαρτίου

admin

Στρατηγική συνεργασία ομίλου Qualco και AstroΒank

admin

Sani/ Ikos: Επένδυση 180 εκατ. για το πρώτο Sani Ikos εκτός Ελλάδος

admin

Ο 10λογος για ασφαλή αγορά ασφαλιστήριου συμβολαίου μέσω Διαδικτύου

admin

Ξεκινά η δεύτερη φάση του market test για τον σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

admin

Lockdown: Δεν θα καταβάλουν ενοίκιο τον Ιανουάριο οι κλειστές επιχειρήσεις ως τις 11/1

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Μία μόνο δεσμευτική προσφορά για την Εγνατία από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EGIS

admin

«Σήκωσε» 260 εκατ. με επιτόκιο 6,875% η Frigoglass

admin

Τρία νέα καταστήματα για την Optima Bank

admin

ΕΥΔΑΠ: Μέσω ΣΔΙΤ ιδιωτικοποιούνται οι υποδομές ύδρευσης της Αττικής

admin

Folli Follie: Στο σημείο μηδέν η διαπραγμάτευση με τους ομολογιούχους

admin

Η ΕΚΟ στηρίζει τους πολίτες και τη δράση «Μένουμε Σπίτι»

admin

eBay: Δύο πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των πωλητών

admin