Image default
Ευρώπη

Μητσοτάκης: Πάνω από 70 δισ. το συνολικό πακέτο για Ελλάδα

«Πετύχαμε ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Από την αρχή η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που είχαμε ζητήσει μια μεγάλη, φιλόδοξη και ευέλικτη αντίδραση από την Ευρώπη. Είχαμε στείλει, με άλλους ηγέτες, στις 25 Μαρτίου επιστολή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου που του ζητούσαμε να τολμήσει η Ευρώπη να δανειστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δώσει τους πόρους απευθείας στα κράτη μέλη». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη τύπου μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μετά από πολύ προσπάθεια και από αμοιβαίους συμβιβασμούς, όπως είπε, «πετύχαμε να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση της Ευρώπης που ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μας ορίζουν και οι επιλογές μας καθορίζουν».

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «επιστρέφουμε με συνολικό πακέτο που ξεπερνά 70 δις ευρώ. Μέσα από αμοιβαίους συμβιβασμούς, καταφέραμε να προστατεύσουμε τα προγράμματα που έχουν σημαντικές εθνικές καταβολές. Η Ελλάδα που έχει ανακτήσει αξιοπιστία της, συμμετείχε σε όλες τις διαπραγματεύσεις τα τελευταία 24ωρα. Είναι μια απάντηση που στέλνει ενωμένη η Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες».

Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ, σε περίπου 32 δις. Τα χρήματα αυτά εκταμιεύονται με όρους που θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων. Είναι μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «εθνική επιτυχία» και για προσπάθεια που έφτασε σε «ένα αίσιο τέλος». «Για την επόμενη τριετία, πέραν των πόρων από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, έχουμε ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο θα υπηρετήσουμε το κεντρικό σχέδιο μεταμόρφωσης της χώρας. Ο κορωνοϊός, μέσα στην τραγωδία του, μας έδωσε το έναυσμα ως Ευρώπη να κάνουμε ένα βήμα που φάνταζε αδιανόητο, είναι και μια ένδειξη πώς μεταφράζεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό που έγινε ως προς την δομή των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι ένα σημαντικό άλμα προς το μέλλον».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «κανείς δεν μπορεί να βάλει βέτο σε επίπεδο Συμβουλίου, καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση των χρημάτων. Δεν δημιουργεί ζήτημα στην απορρόφηση των πόρων. Έγιναν κάποιες παραχωρήσεις. Το τίμημα για να μπορέσουμε να πείσουμε τις ‘’φειδωλές’’ χώρες να δεχθούν τις επιχορηγήσεις, ήταν προφανώς να πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές. Επιλέξαμε και δώσαμε αγώνα να προστατευθούν τα προγράμματα που είχαν εθνικές κατανομές. Σε έναν ιδεατό κόσμο θα θέλαμε περισσότερους πόρους. Συνολικά ήταν ένας εύλογος, δίκαιος συμβιβασμός. Πριν από 3 μήνες οι πιο πολύ θα έλεγαν ότι ανήκει σε επιστημονική φαντασία μια τέτοια εξέλιξη».

Όσον αφορά τους όρους, όπως σημείωσε, «δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικά στους όρους, ήταν αυτοί που είχαν προδιαγραφεί από την αρχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν υπάρχει ένσταση από κάποια χώρα, μπαίνει χειρόφρενο και θα έρθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο. Καμία χώρα δεν μας δίνει ούτε τώρα χρήματα άνευ όρων, δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Έχουμε την υποχρέωση διοικητικά και οργανωτικά να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας ώστε να απορροφήσουμε πόρους με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Σχετικα αρθρα

 «Αποκλεισμένες» από τις θέσεις μάνατζμεντ οι γυναίκες στην ΕΕ

admin

Κλ. Μπον: Απαραίτητη η ενότητα της ΕΕ απέναντι στο ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο

admin

Αυστραλία: «Απογοητευτική» η απόφαση Ιταλίας-ΕΕ να εμποδίσουν εξαγωγή δόσεων εμβολίου της AstraZeneca

admin

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τεσσάρων συλλόγων για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση

admin

Ξεκίνησε η αξιολόγηση του εμβολίου Sputnik V από τον ΕΜΑ

admin

Μ. Μακγκίνες: Η μονομερής ενέργεια της Βρετανίας με τη Β. Ιρλανδία δοκιμάζει την εμπιστοσύνη της ΕΕ

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Ικανοποιητικές οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

admin

Κρεμλίνο: Αδιαφορούμε για τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά θα απαντήσουμε

admin

«Πονοκέφαλος» στις Βρυξέλλες η «ανταρσία» της Ανατολικής Ευρώπης με το Sputnik V

admin

Παρελθόν η θρυλική «Guernica» από την έδρα του ΟΗΕ

admin

Ευρωβουλή: «Αδύναμη η ΕΕ να αποκρούσει τις υβριδικές επιθέσεις Ρωσίας και Κίνας»

admin

Πάνω από το 55% των Ρώσων αντιμετωπίζουν θετικά την ΕΕ

admin