Image default
Ευρώπη

Ευρωζώνη: Ενισχυμένη η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ανέκαμψε τον Ιούλιο καθώς άνοιξαν περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, ενώ οι καταναλωτές επέστρεφαν στις δουλειές τους και έκαναν δαπάνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit.

Η αύξηση της ζήτησης, μετά τη συμπίεσή της κατά τη διάρκεια της καραντίνας, εκτίναξε τον σύνθετο δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit – o οποίος αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών – στις 54,8 μονάδες τον Ιούλιο από 48,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2018 και πολύ υψηλότερα από τις 51,1 μονάδες που ήταν η μέση εκτίμηση σε έρευνα του -.

«Οι εταιρείες στην Ευρωζώνη κατέγραψαν ένα ενθαρρυντικό ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου, με την παραγωγή να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό δύο και πλέον ετών τον Ιούλιο, καθώς συνεχίστηκε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον.

Ο βασικός δείκτης PMI κινείτο από τον Μάρτιο κάτω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και ανάπτυξης της δραστηριότητας, και συνεπώς η επάνοδος σε θετικό έδαφος θα χαιρετιστεί από τους υπεύθυνους για την άσκηση πολιτικής και τις κυβερνήσεις που έχουν διοχετεύσει τρισεκ. ευρώ στην οικονομία. Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τον επόμενο χρόνο βελτιώθηκε, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν την Τρίτη σε συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει πολύ χαλαρή την πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η μείωση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, λόγω της αύξησης της ζήτησης, ενώ οι υπεύθυνοι αγορών εμφάνιζαν τη μεγαλύτερη αισιοδοξία από τον Φεβρουάριο, λίγο πριν η Ευρώπη αρχίσει να αισθάνεται τον αντίκτυπο της πανδημίας. Ο δείκτης νέων εργασιών αυξήθηκε στις 52,7 από τις 47 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι η άνοδος αυτή θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από τη συνεχιζόμενη μείωση των θέσεων εργασίας και τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό που παραμένουν σε ισχύ. «Η ζήτηση πρέπει να συνεχίσει να ανακάμπτει τους επόμενους μήνες, αλλά ο φόβος είναι ότι η αύξηση της ανεργίας και η διαταραχή των ισολογισμών, μαζί με τη συνεχιζόμενη ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης, πιθανόν να εμποδίσουν την ανάκαμψη», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος επλήγη περισσότερο από την καραντίνα, σκαρφάλωσε στις 55,1 μονάδες από 48,3 τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2018. Μέρος της ανάκαμψης της ζήτησης καθοδηγήθηκε από τη μείωση των τιμών των εταιρειών, για πέμπτο μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιούνιο. Ο μεταποιητικός τομέας επανήλθε επίσης στην ανάπτυξη με τον PMI να αυξάνεται στις 51,1 από 47,4 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή εκτινάχθηκε στις 54 από τις 48,9 μονάδες. Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στις μεγαλύτερες παραγγελίες για εξαγωγές, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται στις 51,9 από τις 43,1 μονάδες.

Σχετικα αρθρα

Ε.Ε.: O Covid-19 είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ

admin

Εκτός Κομισιόν η υποψήφια του Μακρόν

admin

Ελληνικές startups διαστημικής τεχνολογίας

admin

Ο αντισημιτισμός στη Γαλλία

admin

AstraZeneca: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Κομισιόν για την προμήθεια έως 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου

admin

Eurogroup: Η Covid-19 κρίνει τη δημοσιονομική χαλάρωση του 2021

admin

Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής: Κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050

admin

Επίτροπος Johansson σε Καϊλή «Η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες»

admin

Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη να βρει τη χρηματοδότηση για το rescEU

admin

Ευρωβαρόμετρο: Αισιοδοξούν οι Ευρωπαίοι κόντρα στις προκλήσεις- στηρίζουν το ευρώ

admin

Πολιτική κρίση στη Βουλγαρία: Ο Πρόεδρος ζητά παραίτηση της κυβέρνησης

admin

Το Βερολίνο αποσύρει στρατεύματα από το Ιράκ

admin

Μισό εκατομμύριο νέοι εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο 2008-2017

admin

Αποτελεσματική προστασία του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του κράτους δικαίου ζητούν οι ευρωβουλευτές

admin

Απρόσμενα γεγονότα, μικρές εμπνεύσεις, μεγάλες πολιτικές

admin

Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο

admin

Γερμανία: Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν υποψήφιος για την ηγεσία του CDU

admin

Βρυξέλλες για Brexit: «Άθλος» η επίτευξη νέας συμφωνίας μέχρι 31 Οκτωβρίου

admin