Image default
Τράπεζες

Eurobank: Τουρισμός και εξαγωγές οι «ανοιχτές πληγές» της ελληνικής οικονομίας

Η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 προκαλεί ισχυρές μεταβολές στον όγκο των διεθνών συναλλαγών παγκοσμίως. Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται μεγάλη συρρίκνωση του πλεονάσματος των υπηρεσιών το 2020 (€21,1 δις σε τρέχουσες τιμές το 2019 ή 11,3% του ΑΕΠ).

Όπως ρονίζει η Eurobank στο δελτίο «7 ημέρες οικονομία», δύο παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό το εκτιμώμενο αποτέλεσμα.

Πρώτον, ο βαθμός ευαισθησίας του τουριστικού τομέα στην υγειονομική κρίση είναι υψηλός και δεύτερον, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της Ελλάδας, ήτοι η διαφορά ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών, έχει πολύ μεγάλη συνεισφορά στο πλεόνασμα των υπηρεσιών (73,1% ή €15,4 δις σε τρέχουσες τιμές το 2019).

Βάσει των έως τώρα δημοσιευθέντων στοιχείων, ποια είναι η εικόνα που διαμορφώνεται για τις εξωτερικές συναλλαγές της ελληνικής οικονομίας το 2020; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα αντλούμε στοιχεία από τους λογαριασμούς του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) της Τραπέζης της Ελλάδος. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις κατηγορίες αγαθών (πλοία, καύσιμα, αγαθά χωρίς καύσιμα και πλοία) και υπηρεσιών (ταξιδιωτικές, μεταφορών, λοιπών υπηρεσιών), οι εξαγωγές και οι εισαγωγές παρουσίασαν ετήσια συρρίκνωση -18,9% ή -€4.709,9 εκατ. και -14,8% ή -€4.580,8 εκατ. αντίστοιχα στο 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020. Αυτό αντανακλάται στην ετήσια μείωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά -€129,2 εκατ., καθότι οι εισροές κεφαλαίων από την πώληση αγαθών και υπηρεσιών στην αλλοδαπή μειώθηκαν περισσότερο από τις αντίστοιχες εκροές κεφαλαίων από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από την αλλοδαπή. Πάνω από τα 9/10 των προαναφερθέντων μεταβολών των εξαγωγών και των εισαγωγών πηγάζουν από τις παρατηρήσεις του Απριλίου-Μαΐου 2020, ήτοι των μηνών που εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Αγνοώντας την επίδραση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας, οι προαναφερθείσες αρνητικές μεταβολές των εισαγωγών δύνανται να ερμηνευτούν από τρεις παράγοντες:

  • 1ον από τη μείωση του εισοδήματος των φορέων της οικονομίας
  • 2ον από τη διαμόρφωση δυσμενών προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας στο μέλλον
  • 3ον από τους φυσικούς περιορισμούς που δημιούργησαν τα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης

Επί παραδείγματι ένα τυχαίο νοικοκυριό μείωσε απότομα τις ταξιδιωτικές δαπάνες προς την αλλοδαπή γιατί λόγω φυσικών περιορισμών δεν μπορούσε να μεταβεί στην αλλοδαπή. Ένα άλλο τυχαίο νοικοκυριό μείωσε την κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων γιατί μειώθηκε το εισόδημά του ή γιατί διαμόρφωσε προσδοκίες ότι θα μειωθεί το εισόδημά του στο μέλλον, οπότε προτίμησε να αποταμιεύσει στο παρόν με σκοπό να εξομαλύνει την πορεία των καταναλωτικών του δαπανών. Τέλος, μια τυχαία επιχείρηση μείωσε τις εισαγωγές πρώτων υλών που χρησιμοποιεί στην παραγωγική διαδικασία ή ακύρωσε την αγορά ενός μηχανήματος από το εξωτερικό λόγω διαμόρφωσης δυσμενών προσδοκιών για την ζήτηση των προϊόντων της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Το καθαρό αποτέλεσμα της μείωσης των συνολικών εξαγωγών και εισαγωγών αντανακλάται στην ετήσια πτώση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά -€129,2 εκατ. YoY στο 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020. Η μείωση του πλεονάσματος των υπηρεσιών (-€2.086,6 εκατ. YoY κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου κατά -€1.499,5 εκατ. YoY) υπερέβη τη συρρίκνωση του ελλείμματος των αγαθών (+€1.957,4 εκατ. YoY κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία κατά +€1.564,2 εκατ. YoY).

Το εν λόγω αποτέλεσμα είναι πιθανόν να διευρυνθεί στους επόμενους μήνες της τουριστικής περιόδου λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω συρρίκνωσης του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου (τους καλοκαιρινούς μήνες η ετήσια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε όρους επιπέδων θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες λόγω της υψηλής βάσης του 2019). Επιπρόσθετα, η σταδιακή αποκλιμάκωση της ύφεσης δύναται να επιβραδύνει τη μείωση του ελλείμματος των αγαθών.

Διαβάστε παρακάτω την ανάλυση

200725105636_1472891-alpha

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Η υιοθέτηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αλλάζει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας

admin

Την 1η Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για προστασία πρώτης κατοικίας

admin

Καλύτερα του αναμενόμενου τα κέρδη της Barclays το Q2

admin

Attica Bank: Στα 6,8 εκατ. τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων στο τρίμηνο

admin

Πειραιώς: Κέρδη προ φόρων 146 εκατ. ευρώ

admin

Γ. Στουρνάρας: Ο Ηρακλής καλύπτει μόνο το 40% των NPEs

admin

Ερχονται συγχωνεύσεις στις εταιρείες διαχείρισης NPEs

admin

Εντονο ενδιαφέρον από ΗΠΑ για τον «Ηρακλή»

admin

Πλέσσας (ΕΤΕ): Ερχεται «δυνατό» ψηφιακό εργαλείο για εταιρείες

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin

H Commerzbank σχεδιάζει 4.300 απολύσεις και «λουκέτο» σε 200 υποκαταστήματα

admin

ΕΚΤ: Ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών για να αντιμετωπίσουν την κρίση

admin

Τι συζήτησαν Γεωργιάδης και τραπεζίτες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

admin

Πρόεδρος της ΕΚΤ από σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ

admin

Τράπεζες: Αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων στα NPEs

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Ανοίγει, πιθανότατα την Τετάρτη, το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου Tier II

admin

«Παζάρι» διαρκείας για το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Τεχνικές λεπτομέρειες του «Ηρακλή» στη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

admin