Image default
Οικονομία

ΞΕΕ : Στο 22% πανελλαδικά οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της χώρας

Στο 22% πανελλαδικά κυμαίνονται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον δείκτη επιδόσεων που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί σε 500 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό, το καλοκαίρι αυτό, εξαιτίας του κοροναϊού, είναι πρωτόγνωρο.

«Ήρθαν τα πάνω-κάτω»

«Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η ζήτηση τον Ιούλιο κινήθηκε πράγματι πολύ χαμηλά.»

» Το ΞΕΕ, μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΙΤΕΠ παρακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση τους βασικούς δείκτες επιδόσεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 ξενοδοχείων και με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται μπορώ να σας πω ότι πανελλαδικά ο μέσος όρος πληρότητας στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνάει το 22%. Αυτή είναι η εικόνα της στιγμής που μιλάμε» σημειώνει στη «Ναυτεμπορική» ο κ. Βασιλικός.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκτιμήσεις για τον Αύγουστο»

Αναφορικά με τις επιδόσεις που αναμένουμε τον Αύγουστο, προκειμένου να μειωθεί έστω και λίγο το έλλειμμα συγκριτικά με τις επιδόσεις του 2019, ο πρόεδρος του ΞΕΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκτιμήσεις.

«Κανείς δεν μπορεί -και κανείς δεν πρέπει να κάνει την παραμικρή πρόβλεψη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα και σε τελική ανάλυση είναι αυτά που προσδιορίζουν το τι θα καταφέρουμε να σώσουμε από αυτή τη σεζόν.

Ο κ. Βασιλικός διαβεβαιώνει για τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των ξενοδόχων να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά «η σεζόν δεν θα εξαρτηθεί από τη δική μας βούληση» τονίζει ο κ. Βασιλικός.

«Επιπλέον» προσθέτει «δεν φτάνει να είμαστε εμείς σε καλή επιδημιολογική φάση, το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών» επικαλούμενος το παράδειγμα της Σερβίας.

«Δεν φτάνει λοιπόν να ανοίξει ένα ξενοδοχείο, πρέπει και να μπορέσει να μείνει ανοιχτό. Κι αυτό είναι ζήτημα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό πρόσθετων μέτρων στήριξης.» τονίζει ο κ. Βασιλικός και εξηγεί πως «ένα ξενοδοχείο μπορεί να ανοίξει, να βγει από το υποστηρικτικό πλαίσιο της αναστολής, να λειτουργήσει για ένα διάστημα και στη συνέχεια να μην καταφέρει να μείνει ανοιχτό. Θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους της έτσι ώστε η προσπάθεια ανοίγματος να στηρίζεται και να μην αποθαρρύνεται».

Η επόμενη σεζόν – Στοίχημα η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Πριν ξεκινήσουν οι σχεδιασμοί για το επόμενο καλοκαίρι, θα πρέπει να γίνει «ταμείο» για τη φετινή χρονιά.

«Η συγκυρία είναι τέτοια που επιβάλλει να βλέπουμε πώς θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα και να μην κάνουμε προβλέψεις με βάση κάποιες γενικές τάσεις ή ενδείξεις. Το πρώτο σημαντικό είναι να κάνουμε »ταμείο» των απωλειών αυτής της σεζόν. Και το αμέσως επόμενο σημαντικό είναι η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων, με ιδιαίτερη έμφαση στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας τον χειμώνα που θα έρθει» σημειώνει μιλώντας στη Ναυτεμπορική ο κ. Βασιλικός.

«Με ποια ζήτηση και πώς θα καταφέρουν να μείνουν όρθια; Μείζον ζήτημα που το ΞΕΕ έχει αναδείξει ήδη από τον Απρίλιο και απαιτεί σχεδιασμό λύσεων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Συνεπώς πριν φτάσουμε στο καλοκαίρι του ’21 έχουμε να κερδίσουμε κρίσιμα στοιχήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του κλάδου και είναι αυτά που θα κρίνουν τον βαθμό της ετοιμότητάς του για τη σεζόν του ’21»

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Στα 1,2 τρισ. δολάρια η ζημιά για τον παγκόσμιο τουρισμό φέτος

admin

S&P Global: Ο κορωνοϊός θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, αύξηση στις χρεοκοπίες

admin

Με πτώση έκλεισε η Wall Street

admin

Τράπεζες για κοροναϊό : Μέτρα αναστολής καταβολής δανείων για ένα 6μηνο σε επιχειρήσεις

admin

Αυστηρό μήνυμα του Ευρωδικαστηρίου προς Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας

admin

Επίδομα παιδιού 2019: Λίφτινγκ ετοιμάζει η κυβέρνηση, όλες οι αλλαγές

admin

Μηνιαίο τιμητικό επίδομα σε οπλίτες που συμμετείχαν στις «μάχες» της Κύπρου

admin

Σταϊκούρας : Στόχος μας οι διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης

admin

Επαφές Γεωργιάδη για επενδύσεις στην κτηματαγορά

admin

Δήμος Αθηναίων: Ηλεκτρονικά η αίτηση των επαγγελματιών εστίασης για επιπλέον τετραγωνικά

admin

Κόμπι Μπράιντ: Η τεράστια περιουσία του και οι επιχειρηματικές του κινήσεις

admin

Τα πέντε βασικά ζητήματα που έθεσε ο Σταϊκούρας στους θεσμούς

admin

Κοροναϊός : Η Αγγλία διατηρεί στην «πράσινη» λίστα τις αφίξεις από την Ελλάδα

admin

Θεοχάρης: Πριν το τέλος του μήνα η λίστα με τις χώρες που θα έχουμε τουριστικές ροές

admin

ΦΠΑ : Τι θα γίνει με τον συμψηφισμό του 25% του φόρου Μαρτίου και α΄τριμήνου

admin

Συντάξεις : Νωρίτερα η καταβολή Μαΐου – Οι νέες ημερομηνίες

admin

Τέλος στις καθυστερήσεις για δικαστικές διαμάχες ιδιοκτητών

admin

Ο κορονοϊός φέρνει επιπρόσθετα μέτρα στην Κίνα και για την οικονομία

admin