Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Ύφεση – ρεκορ απο το 1947 στο 2ο τριμηνο

H οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό ρεκόρ το προηγούμενο τρίμηνο και οι εβδομαδιαίες αξιώσεις ανεργίας αυξήθηκαν για τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης της ανάκαμψης καθώς η χώρα συνεχίζει να αγωνίζεται με την πανδημία κοροναϊών.

Το Υπουργείο Εμπορίου είπε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν – η αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε όλη την οικονομία – μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 32,9% το δεύτερο τρίμηνο, ή πτώση 9,5% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο. Και οι δύο αριθμοί ήταν ρεκόρ από το 1947.

Η συρρίκνωση ήρθε καθώς τα κράτη επέβαλαν κλειδώματα σε ολόκληρη τη χώρα για να περιορίσουν την πανδημία του κοροναϊού και έπειτα άρχισαν τους περιορισμούς. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η οικονομία ξαναρχίζει την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, το οποίο ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

“Η βασική προειδοποίηση είναι ότι θα είναι πολύ λιγότερο καλύτερο από ό, τι περιμέναμε πριν από λίγους μήνες”, δήλωσε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, σχετικά με το τρίτο τρίμηνο, επικαλούμενος την ανάκαμψη σε περιπτώσεις κοροναϊών.

Ξεχωριστά, το Τμήμα Εργασίας ανέφερε ότι οι αιτήσεις για εβδομαδιαίες παροχές ανεργίας αυξήθηκαν κατά 12.000 σε 1,43 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουλίου και ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν παροχές ανεργίας αυξήθηκε κατά 867.000 σε 17 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 18 Ιουλίου, υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη των θέσεων εργασίας είναι χάνοντας ορμή.

Ο αυξημένος αριθμός ατόμων που λαμβάνουν παροχές, μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Jim O’Sullivan, στρατηγικός της TD Securities, δήλωσε ότι η ανατροπή “θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τους φόβους ότι η οικονομία” εξασθενεί ξανά.

Η αύξηση των λοιμώξεων από ιούς από τα μέσα Ιουνίου φαίνεται να επιβραδύνει την ανάκαμψη σε ορισμένες πολιτείες, σύμφωνα με ορισμένα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο του ιδιωτικού τομέα.

Ο ιχνηλάτης των συναλλαγών πιστωτικών και χρεωστικών καρτών της JPMorgan Chase & Co., για παράδειγμα, έδειξε ότι οι δαπάνες αυξήθηκαν τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου πριν σταματήσουν και παρέμειναν γενικά σταθερές μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Τα δεδομένα από την Facteus, τα οποία παρακολουθούν συναλλαγές σε15 εκατομμύρια κατόχους χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, υποδηλώνουν επίσης ότι οι δαπάνες για εστιατόρια αυξήθηκαν τον Ιούνιο και έκτοτε έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η μείωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο αντικατοπτρίζει τη βαθιά επίδραση στις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες από κλειδώματα, κοινωνικές αποστάσεις και άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στον περιορισμό του ιού. Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 34,6%, εν μέσω έντονης μείωσης των δαπανών για υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι χαμηλότερες δαπάνες για αγαθά. Οι επιχειρηματικές δαπάνες για λογισμικό, έρευνα και ανάπτυξη, εξοπλισμό και δομές μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 27%. Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές υποχώρησαν.

Σχετικα αρθρα

Πρόγραμμα «Γέφυρα» : Από το μικροσκόπιο οι αιτήσεις – Τι θα ελέγχεται

admin

Airbnb: Ετοιμάζει αρχική δημόσια πρόταση

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πάνω από 200.000 αιτήσεις πήραν το «πράσινο φως»

admin

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Η Αυστρία απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν

admin

ΔΝΤ : Πιθανή υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία

admin

Σε συμφωνία «πρώτης φάσης» κατέληξαν ΗΠΑ και Κίνα για το εμπόριο

admin

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2019

admin

Κοροναϊός : Ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο μηδέν, βλέπει για φέτος η ΤτΕ

admin

Wall Steet : Θετικό πρόσημο με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στη FED

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο3: Tελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων

admin

Κοροναϊός : Σε απόγνωση οι επαγγελματίες – Εφιαλτικά τα σενάρια για τις πτωχεύσεις

admin

Ομοβροντία Fitch και S&P : Υποβάθμισαν σε «επιλεκτική χρεοκοπία» την Αργεντινή

admin

Επίσημο: Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις – Δείτε μέχρι πότε

admin

Eurobank: Τα πρώτα “σημάδια” της επερχόμενης ύφεσης στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας

admin

Δώρο Πάσχα 2020: Πώς θα καταβληθεί – Όλη η Υπουργική Απόφαση

admin

ΥΠΟΙΚ : Αμοιβή για όσους καταδεικνύουν σχολάζουσες κληρονομιές

admin

Αναδρομικά : Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα

admin

Αναλύτρια DBRS: Η Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα τα περιοριστικά μέτρα και ανοίγει γρήγορα την οικονομία

admin