Image default
Πρώτο Θέμα

Βloomberg: Η Ελλάδα βάζει μπρος την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μποναμά των €32 δισ.

Η Ελλάδα προχωρά στα σχέδια της για την αξιοποίηση των μετρητών από το Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία μετά το διπλό πλήγμα που υπέστη από την δεκαετή κρίση χρέους και την πρόσφατη της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ειδική επιτροπή για την εκπόνηση ενός λεπτομερούς σχεδίου όσον αφορά την καλύτερη χρήση των 32 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Επόμενης Γενιάς της ΕΕ που συμφωνήθηκε αυτόν τον μήνα. Η Ελλάδα λαμβάνει κεφάλαια ύψους άνω του 17% του ΑΕΠ της, το υψηλότερο μεταξύ των κρατών μελών.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους, η Ελλάδα έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της και η κυβέρνηση αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση 8% λόγω της πανδημίας. Το ποσοστό ανεργίας της χώρας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και το επίπεδο χρέους της αναμένεται να αυξηθεί περίπου στο 200% του ΑΕΠ φέτος.

«Προκειμένου να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ, δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο», δήλωσε ο Μητσοτάκης στους υπουργούς πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα. Η επιτροπή θα ξεκινήσει αμέσως το έργο της, έτσι ώστε το βασικό σχέδιο να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και η Ελλάδα να μπορεί να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου, είπε.

Ο Μητσοτάκης έχει αποσπάσει επαίνους διεθνώς για τον χειρισμό της κρίσης Covid-19. Τώρα θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει το σχετικά αδύναμο ιστορικό της Ελλάδας στην αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να αποδείξει σε ορισμένους σκεπτικιστές ομολόγους του στην ΕΕ ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δεν πρόκειται να χαθούν.

Το έργο των πέντε ομάδων της επιτροπής θα είναι το πώς η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα σε τομείς όπως περιβαλλοντικά έργα, ψηφιακή μεταρρύθμιση, κοινωνική συνοχή και βελτίωση των υποδομών.

Πριν από την πανδημία, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει επίσης από μια ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον Βρετανοκύπριο βραβευμένο με Νόμπελ Χριστόφορο Πισσαρίδη να αναπτύξει ένα σχέδιο για τη μεταμόρφωση της οικονομίας. Η ομάδα υπέβαλε την αρχική της έκθεση αυτόν τον μήνα με 15 συστάσεις τις οποίες  Ελλάδα θα εξετάσει τώρα προκειμένου να καταρτίσει τα σχέδια για τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους εργαζομένους, πρωτοβουλίες για την προώθηση των γυναικών στην αγορά εργασίας, τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την προώθηση της μείωσης του κόστους μετάβασης, τον εκσυγχρονισμό της χρηματοοικονομικής εποπτείας και την προστασία των επενδυτών και τροποποιήσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Χιλιάδες Γερμανοί στα Panama Papers

admin

Πραγματικοί φόβοι για την Ευρώπη σε Βερολίνο και Βρυξέλλες

admin

Alpha Bank: Η υιοθέτηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αλλάζει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας

admin

Είναι αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα»;

admin

Ποιος θα μπορούσε να εξαγοράσει τον $60 δισ. κολοσσό του Μπλούμπεργκ, αν ο Μάικ εκλεγεί

admin

Το κρεσέντο υποσχέσεων και… ο φόβος της τρόικας

admin

DW: Γερμανική βοήθεια… σε αναμονή

admin

Μια γκρίζα Γερμανία κάνει το έργο της Μέρκελ πιο δύσκολο

admin

Ο κορονοϊός θα «τελειώσει» πρώτα τους αδύναμους…

admin

Πολιτική, χρυσός, φούσκες και επιτόκια

admin

XA:Προσεχώς ευκαιρίες…

admin

ΕΕ, Ιαπωνία και ΗΠΑ θα αυξήσουν την πίεση στην Κίνα

admin

Η Μέρκελ στο όριο για την Ελλάδα

admin

Οι έλληνες ερωτεύτηκαν το πλαστικό μετά τα capital controls

admin

Το Brexit μετατρέπεται σε πολιτισμένο διαζύγιο

admin

Μακρόν: Ο φετιχισμός της Γερμανίας με τα πλεονάσματα

admin

Ύφεση 4,7% εως 7,9% -‘Ελλειμα εως 2,8%

admin

Στο τιμόνι της ΕΕ η Ελλάδα

admin