Image default
Τράπεζες

Αίτημα για ένταξη στην Ηρακλή υποβάλλει την προσεχή εβδομάδα η διοίκηση της Πειραιώς – Στα τέλη Νοεμβρίου ο μετασχηματισμός του ομίλου

Τράπεζες

Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


Στην επιτάχυνση του σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου στοχεύει η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, δρομολογώντας την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους επενδυτές για τα αποτελέσματα του 6μήνου, ο επικεφαλής του ομίλου κ. Χρήστος Μεγάλου, το hive down έχει λάβει ήδη την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Πειραιώς και ο μετασχηματισμός σε μια «καθαρή» τράπεζα θα έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του έτους και συγκεκριμένα στα τέλη Νοεμβρίου.

Με παράλληλες διαδικασίες δρομολογείται η τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων, Vega και Phoenix και η δημιουργία των τεσσάρων SPV στα οποία θα μεταφερθούν δάνεια 7 δις ευρώ. Αναφορικά με την τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων (χαρτοφυλάκιο Phoenix 2 δισ. ευρώ), η προκαταρκτική αξιολόγηση από οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης έχει ολοκληρωθεί, επιβεβαιώνοντας το ύψος των senior ομολογιών, ενώ αντίστοιχα για τη συναλλαγή Vega των 5 δισ. ευρώ το επιχειρηματικό σχέδιο και το στάδιο προκαταρκτικής αξιολόγησης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι δύο τιτλοποιήσεις αναμένεται να ενταχθούν στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής και το σχετικό αίτημα για το Phoenix θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες , ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία πώλησης δύο ακόμη χαρτοφυλακίων, του Iris (αξίας 600 εκατ. ευρώ) για το οποίο η τράπεζα έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές και του Tirinity (αξίας 300 εκατ. ευρώ).

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα 6μήνου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν για 18ο συνεχόμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε 23,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2020 από 24,5 δις στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ο δείκτης κάλυψης από σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 45%. Οι συνολικές εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν χαμηλότερες σε τριμηνιαία βάση στο β’ 3μηνο του 2020, ενώ o ρυθμός των εξυγιασμένων και αναδιαρθρωμένων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρέμεινε αμετάβλητος.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, η Τράπεζα Πειραιώς παρείχε στήριξη στους πελάτες της, χορηγώντας νέα δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση πιστώσεων. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχε στο «Εγγυοδοτικό Ταμείο για το Covid-19», στοχεύοντας στην ενίσχυση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, παρέχοντας δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ», παρέχοντας χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Τράπεζα έχει προετοιμαστεί για το νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία. Δάνεια ενήμερων πελατών ύψους 4 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αναστολής καταβολής οφειλών. Η ζήτηση για αναστολή καταβολής οφειλών σταδιακά περιορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις εναλλακτικές δυνατότητες που διατίθενται μέσω των κρατικών προγραμμάτων στήριξης.Σχετικα αρθρα

H Alpha Bank μειώνει τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων

admin

Γιατί οι τράπεζες… διώχνουν τις καταθέσεις!

admin

Πρακτικά ΕΚΤ: Δέσμη μέτρων καθώς η ανάπτυξη δείχνει πιο αδύναμη

admin

Πανούσης: Οι τράπεζες δεν μπορούν να κυνηγούν κόκκινα δάνεια

admin

Eurobank: Αρραβώνας με Pimco για το mega deal

admin

Στεγαστικά: Πάνω από €400 εκατ. εκαταμιεύσεις το 2019

admin

Λαγκάρντ: Δεν είναι στον αυτόματο πιλότο η πολιτική της ΕΚΤ

admin

Στη Λάρισα το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Eurobank: Εναντι 102,5 εκατ. στην PIMCO το 95% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης του Pillar

admin

Στο 11,25% έριξε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα Τουρκίας

admin

Υπέρ της δημιουργίας bad bank για τη μείωση των κόκκινων δανείων η Επιτροπή Πισσαρίδη

admin

Περικοπών συνέχεια για τις γερμανικές τράπεζες

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin

Πλέσσας (ΕΤΕ): Ερχεται «δυνατό» ψηφιακό εργαλείο για εταιρείες

admin

Alpha: Μεταφορά 800 ατόμων στη νέα CEPAL

admin

Ερευνα ΕΚΤ: Στο 1,1% υποβαθμίζεται η ανάπτυξη φέτος στην ευρωζώνη

admin

Προς τετράμηνη παράταση η προστασία α’ κατοικίας

admin

Οι τράπεζες, ο ελέφαντας στο δωμάτιο και η έκκληση Αδ. Γεωργιάδη

admin