Image default
Διεθνή

Γερμανία: Νέα σχολική χρονιά με υποχρεωτική μάσκα;

Αυτές τις μέρες τα βλέμματα των γονιών στη Γερμανία είναι στραμμένα στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου- Πομερανίας. Πρόκειται για το πρώτο κρατίδιο, στο οποίο άνοιξαν τη Δευτέρα τα σχολεία μετά τις διαφορετικές καλοκαιρινές διακοπές. Στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας οι σχολικές διακοπές δεν συμπίπτουν, αλλά ξεκινούν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Το μεγάλο τεστ, λοιπόν, για την επιστροφή στα θρανία εν καιρώ κορωνοϊού ξεκίνησε, αλλά τι ισχύει στην πράξη, τουλάχιστον προς το παρόν;

Το πρώτο τεστ στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Πομερανίας

Τα σχολεία άνοιξαν ήδη στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανία

Στα 563 σχολεία του κρατιδίου, στα οποία φοιτούν 152.700 μαθητές, τα μαθήματα θα γίνονται κανονικά στις σχολικές αίθουσες από Δευτέρα έως Παρασκευή, αλλά μόνο για 4 ή 5 ώρες. Επιτρέπονται ξανά τα μαθήματα μουσικής και η γυμναστική που είχαν σταματήσει λόγω κορωνοϊού. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό, σύμφωνα με τις αρχές του κρατιδίου, διότι εκεί υπάρχουν λίγα καταγεγραμμένα κρούσματα. Το κρατίδιο του Μεκλεβούργου-Πομερανίας έχει τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων στη Γερμανία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι εντελώς «κανονική». Και εκεί θα ισχύσουν αυστηροί κανόνες υγιεινής για τα σχολεία που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στα σχολεία του κρατιδίου απαγορεύονται προς το παρόν χειραψίες και εναγκαλισμοί και πρέπει να τηρούνται αποστάσεις. Οι μαθητές πρέπει να αποφεύγουν να πιάνουν το πρόσωπό τους και βέβαια οι σχολικές αίθουσες πρέπει να αερίζονται καλά. Συνιστάται το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και η κατά περίπτωση χρήση αντισηπτικών. Ωστόσο η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. Συζητείται όμως να γίνει υποχρεωτική το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως για τους κοινόχρηστους χώρους των σχολείων δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά όχι και για τις σχολικές αίθουσες. Για τα δημοτικά του κρατιδίου δεν προβλέπεται καμία υποχρέωση μάσκας. Επίσης το διδακτικό προσωπικό μπορεί να εξετάζεται δωρεάν για κορωνοϊό.

Ακόμη θα δημιουργηθούν μικρές ομάδες μαθητών ανά σχολικές χρονιές ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις αίθουσες, την αυλή και τους κοινόχρηστους χώρους. Αυτό είναι ένα μέτρο που έχει συστήσει και το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ από την αρχή της πανδημίας για τον καλύτερο έλεγχο της αλυσίδας μετάδοσης του ιού αλλά και για την αποτελεσματικότερη πρόληψη. Όσο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο συγκεκριμένο κρατίδιο, θα αποτελεί μάλλον εξαίρεση ως βοηθητικό ή συμπληρωματικό μέσο, σύμφωνα πάντα με τις παιδαγωγικές οδηγίες του γερμανικού υπουργείου Παιδείας, αλλά όχι τον κανόνα.

Ρηνανία- Bεστφαλία: Προς υποχρεωτική μάσκα στις τάξεις

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, προκρίνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις αίθουσες - για γυμνάσια και τεχνικά σχολείαΗ Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, προκρίνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις αίθουσες – για γυμνάσια και τεχνικά σχολεία

Ωστόσο όσα ισχύουν στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, δεν σημαίνει ότι θα ισχύσουν και στα υπόλοιπα κρατίδια, τα οποία αποφασίζουν αυτόνομα για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες. Η δημόσια συζήτηση για την ώρα αφορά κυρίως την υποχρεωτική ή μη χρήση μάσκας στα σχολεία. Πολλά κρατίδια εξετάζουν το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, κάτι το οποίο φαίνεται να υποστηρίζει και η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας Άνια Κάρλιτσεκ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μια τέτοια απόφαση εναπόκειται στα κρατίδια κατόπιν συνολικής αξιολόγησης και γενικού πλάνου.

Από την πλευρά του, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, που είναι και το πολυπληθέστερο, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και είναι έτοιμο να επιβάλει, καταρχάς μέχρι τα τέλη Αυγούστου, υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες αλλά και μέσα στις σχολικές τάξεις για τα γυμνάσια και τα τεχνικά λύκεια. Για «επείγουσα σύσταση» υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στο σχολικό κτήριο, την αυλή και τις αίθουσες κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς, κάνει λόγο το Σλέσβιχ- Xoλστάιν, χωρίς να αναφέρεται σε «υποχρέωση».

Σε κάθε περίπτωση τα γερμανικά κρατίδια καλούνται να λάβουν άμεσα αποφάσεις για την αντιμετώπισης της πανδημίας, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Την Πέμπτη ανοίγουν τα σχολεία σε Αμβούργο, Βερολίνο, Βρανδεμβούργο και Σλέσβιχ-Xoλστάιν. Στη Βόρεια Ρηνανία-Bεστφαλία την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικα αρθρα

Εσθονός υπουργός τα έβαλε με την Μάριν: Πώς θα κυβερνήσει τη Φινλανδία μια «νεαρή πωλήτρια» και μερικές αμόρφωτες ακτιβίστριες;

admin

Ναυάγησε το «deal του αιώνα» – Παγώνει η συμφωνία της Tiffany’s με τη Louis Vuitton

admin

Επίθεση στη Βιέννη : Ο Πούτιν καταδικάζει το «σκληρό και κυνικό έγκλημα»

admin

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Αμφισβητεί για ακόμη μια φορά το αποτέλεσμα ο Τραμπ

admin

Βόρεια Μακεδονία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνηση έλαβε ο Ζάεφ

admin

«Καλπάζει» ο κοροναϊός σε Ρωσία και Φιλιππίνες

admin

Σεισμός : «Έτοιμοι να βοηθήσουμε Τουρκία και Ελλάδα» λέει ο γάλλος πρωθυπουργός

admin

Κοροναϊός: Η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση συνωμοσιολόγων στο Βερολίνο – Δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας

admin

Συναγερμός στο Παρίσι: Εκκενώθηκε ο Πύργος του Άιφελ – Άγνωστος απειλεί να τον ανατινάξει

admin

Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις με τζιχαντιστές – Περισσότεροι από 40 νεκροί

admin

Γκουτέρες : Προσβάσιμο σε όλους το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

admin

Κοροναϊός : Εκρηξη κρουσμάτων στην Ευρώπη – Ερχονται νέα μέτρα

admin

ΕΕ : Η Ουγγαρία απέρριψε τον προϋπολογισμό και το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης επειδή συνδέονται με το μεταναστευτικό

admin

Υπόθεση Μαντλίν: Εκθέτει την πορτογαλική αστυνομία η ομολογία του υπόπτου

admin

Υποφέρει η Αργεντινή : Ξεπέρασε το όριο των 10.000 νεκρών από τον κοροναϊό

admin

Βραζιλία : Αλλοι 703 νεκροί και 22.048 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

admin

Πυρετώδεις προετοιμασίες από αεροπορικές εταιρείες για τη μεταφορά εμβολίων κορωνοϊού

admin

Κορωνοϊός – Αυστραλία: Τέταρτη εβδομάδα καραντίνας στη Μελβούρνη – Μείωση θανάτων και κρουσμάτων

admin