Image default
Επιχειρήσεις

Οικογένεια Benetton: Πώς το Κόμμα των 5 Αστέρων «διώχνει» τους δισεκατομμυριούχους από την «Ολιγαρχία της Ασφάλτου»

Την δεκαετία του 1990 η οικογένεια Benetton ήταν το σύμβολο της ιταλικής επιχειρηματικότητας καθώς τα νεανικά ρούχα που σχεδίαζαν κατακτούσαν τον κόσμο με το brand United Colors of Benetton.

Σήμερα, όμως, το κόμμα των «5 αστέρων» που συμμετέχει στην ιταλική κυβέρνηση «διώχνει» την οικογένεια Benetton από τους ιταλικούς αυτοκινητόδρομους, καθώς την κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ήταν υπεύθυνη για την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι, στη Γένοβα, πριν δύο χρόνια, η οποία κόστισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους.

Τα εγκαίνια της νέας γέφυρας έγιναν μόλις χθές, σηματοδοτώντας και την έξοδο του ομίλου Benetton από την ιταλική εταιρεία αυτοκινητοδρόμων Autostradi per l’Italia (ASPI) ο έλεγχος της οποίας ανήκε σε holding συμφερόντων Benetton.

Μέσα στον επόμενο χρόνο, το μερίδιο των Benetton θα πέσει στο μηδέν και τον έλεγχο θα πάρει η κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti (CDP), όπως γράφει το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

Έτσι η ASPI θα μεταβληθεί σε κρατική εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλη έκταση στην Ιταλία, καθώς η Benetton έγινε στόχος μετά την κατάρρευση της παλιάς γέφυρας στις 14 Αυγούστου 2018, κατηγορούμενη για ελλιπή συντήρηση η οποία οδήγησε στην καταστροφή.

Το Κόμμα των 5 Αστέρων αμέσως στοχοποίησε τους Benetton, ανάμεσα σε άλλα για να ενισχύσει και τον αντισυστημικό χαρακτήρα του.

Οι Benetton είχαν μπει στους αυτοκινητόδρομους το 1999, όταν το ιταλικό κράτος προχώρησε σε αποκρατικοποιήσεις. Σήμερα έχουν φτάσει να ελέγχουν σχεδόν τους μισούς αυτοκινητόδρομους της χώρας, μέσω της εταιρείας υποδομών Atlantia την οποία ελέγχει. Η επένδυση αποδείχθηκε χρυσοφόρα, καθώς οι συμβάσεις προέβλεπαν ετήσιες αυξήσεις των διοδίων. Οι ιταλικοί αυτοκινητόδρομοι έχουν φτάσει να είναι οι πιο ακριβοί στην Ευρώπη, όπως γράφει το politico.eu, παρόλο που οι επενδύσεις έχουν αποσβεστεί εδώ και χρόνια.

Οι Benetton βρέθηκαν στο στόχαστρο τα τελευταία δύο χρόνια, κατηγορούμενοι, ανάμεσα σε άλλα για πλημμελή συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά και για χαριστικές συμφωνίες που έχουν κάνει με κυβερνήσεις και τις Αρχές τα τελευταία χρόνια.

Τελικά επετεύχθη η συμφωνία για την αποχώρηση του ομίλου από τους αυτοκινητόδρομους, κάτι που το Κόμμα των 5 Αστέρων παρουσιάζει ως νίκη επί της «ολιγαρχίας της ασφάλτου» όπως την ονομάζει.

Το ιταλικό κράτος θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά του μεριδίου των Benetton από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. έτσι ώστε ο έλεγχος θα περάσει στον έλεγχο της CDP.

Κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοί τους, όμως, όπως πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποστηρίζουν ότι τελικά η συμφωνία είναι εξαιρετικά συμφέρουσα για τους Benetton, αφού όπως υποστηρίζει, στην πραγματικότητα ο όμιλος δεν «εκδιώκεται» όπως παρουσιάζεται, αλλά αντίθετα αποζημιώνονται για το μερίδιό τους με μια αρκετά καλή συμφωνία.

Σχετικα αρθρα

Le Monde: Η θυγατρική EDF Ανανεώσιμες στην Ελλάδα και ο Όμιλος Libra θύματα απάτης ύψους 500 εκατ.ευρώ

admin

Κυριακάτικη λειτουργία σε Πρέβεζα και Κατερίνη αποφάσισε η Jumbo

admin

Mars Food: Αλλάζει το όνομα και την εικόνα του UNCLE BEN’S

admin

BriQ: Δέσμευση από τους βασικούς μετόχους για την ΑΜΚ ως 50 εκατ.

admin

Piraeus Real Estate και Picar ενισχύουν τον Δήμο Αθηναίων

admin

Το «μπούκωμα» στο e-shop του Jumbo και η μάχη για τη Black Friday

admin

Η Epsilon Net καινοτομεί με τα «Epsilon Support Centers»

admin

Ιασώ: Εγκαίνια στις νέες εγκαταστάσεις της κλινικής Μαστού

admin

Θεοδωρικάκος: Μέχρι το τέλος του έτους οι ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα

admin

Folli Follie: Παραμένει στη φυλακή ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης

admin

Επαναλειτουργούν τα σημεία εξυπηρέτησης συνδρομητών σε Αττική Οδό και Μορέα

admin

Διάκριση στα European Business Awards για την Epsilon Net

admin

AS Company: Στις 11 Σεπτεμβρίου η επιστροφή κεφαλαίου

admin

Τα τρόφιμα κράτησαν ψηλά τις ελληνικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο 2020

admin

Facebook: Επεκτείνει έως το τέλος του 2020 τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι

admin

Αντιστροφή τάσης στη ζήτηση ρεύματος και υγρών καυσίμων

admin

Ήπειρος: Συνεχίζεται το επενδυτικό πλάνο των 20 εκατ. παρά την πανδημία

admin

Πελάτες «φαντάσματα» ένας στους τρεις οφειλέτες της ΔΕΗ!

admin