Image default
Επιχειρήσεις

Οικογένεια Benetton: Πώς το Κόμμα των 5 Αστέρων «διώχνει» τους δισεκατομμυριούχους από την «Ολιγαρχία της Ασφάλτου»

Την δεκαετία του 1990 η οικογένεια Benetton ήταν το σύμβολο της ιταλικής επιχειρηματικότητας καθώς τα νεανικά ρούχα που σχεδίαζαν κατακτούσαν τον κόσμο με το brand United Colors of Benetton.

Σήμερα, όμως, το κόμμα των «5 αστέρων» που συμμετέχει στην ιταλική κυβέρνηση «διώχνει» την οικογένεια Benetton από τους ιταλικούς αυτοκινητόδρομους, καθώς την κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ήταν υπεύθυνη για την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι, στη Γένοβα, πριν δύο χρόνια, η οποία κόστισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους.

Τα εγκαίνια της νέας γέφυρας έγιναν μόλις χθές, σηματοδοτώντας και την έξοδο του ομίλου Benetton από την ιταλική εταιρεία αυτοκινητοδρόμων Autostradi per l’Italia (ASPI) ο έλεγχος της οποίας ανήκε σε holding συμφερόντων Benetton.

Μέσα στον επόμενο χρόνο, το μερίδιο των Benetton θα πέσει στο μηδέν και τον έλεγχο θα πάρει η κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti (CDP), όπως γράφει το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

Έτσι η ASPI θα μεταβληθεί σε κρατική εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλη έκταση στην Ιταλία, καθώς η Benetton έγινε στόχος μετά την κατάρρευση της παλιάς γέφυρας στις 14 Αυγούστου 2018, κατηγορούμενη για ελλιπή συντήρηση η οποία οδήγησε στην καταστροφή.

Το Κόμμα των 5 Αστέρων αμέσως στοχοποίησε τους Benetton, ανάμεσα σε άλλα για να ενισχύσει και τον αντισυστημικό χαρακτήρα του.

Οι Benetton είχαν μπει στους αυτοκινητόδρομους το 1999, όταν το ιταλικό κράτος προχώρησε σε αποκρατικοποιήσεις. Σήμερα έχουν φτάσει να ελέγχουν σχεδόν τους μισούς αυτοκινητόδρομους της χώρας, μέσω της εταιρείας υποδομών Atlantia την οποία ελέγχει. Η επένδυση αποδείχθηκε χρυσοφόρα, καθώς οι συμβάσεις προέβλεπαν ετήσιες αυξήσεις των διοδίων. Οι ιταλικοί αυτοκινητόδρομοι έχουν φτάσει να είναι οι πιο ακριβοί στην Ευρώπη, όπως γράφει το politico.eu, παρόλο που οι επενδύσεις έχουν αποσβεστεί εδώ και χρόνια.

Οι Benetton βρέθηκαν στο στόχαστρο τα τελευταία δύο χρόνια, κατηγορούμενοι, ανάμεσα σε άλλα για πλημμελή συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά και για χαριστικές συμφωνίες που έχουν κάνει με κυβερνήσεις και τις Αρχές τα τελευταία χρόνια.

Τελικά επετεύχθη η συμφωνία για την αποχώρηση του ομίλου από τους αυτοκινητόδρομους, κάτι που το Κόμμα των 5 Αστέρων παρουσιάζει ως νίκη επί της «ολιγαρχίας της ασφάλτου» όπως την ονομάζει.

Το ιταλικό κράτος θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά του μεριδίου των Benetton από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. έτσι ώστε ο έλεγχος θα περάσει στον έλεγχο της CDP.

Κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοί τους, όμως, όπως πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποστηρίζουν ότι τελικά η συμφωνία είναι εξαιρετικά συμφέρουσα για τους Benetton, αφού όπως υποστηρίζει, στην πραγματικότητα ο όμιλος δεν «εκδιώκεται» όπως παρουσιάζεται, αλλά αντίθετα αποζημιώνονται για το μερίδιό τους με μια αρκετά καλή συμφωνία.

Σχετικα αρθρα

Κέντρο Αριστείας στην Αθήνα δημιουργεί η New Sia Greece

admin

Η Ferrari ξεπέρασε σε αξία τις General Motors και Ford

admin

Στάσσης: Δραματικά χειρότερη η εικόνα της ΔΕΗ

admin

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΤΟΕ με τη Νέα Δημοκρατία

admin

Deloitte: Εισέρχεται δυναμικά στον χώρο του Media Consulting

admin

Sky News: Πακέτο διάσωσης 1,2 δισ. λίρες για την Virgin Atlantic του Μπράνσον

admin

Δάιος Πλαστικά: Στις 24/3 η ΓΣ για την έκδοση ομολογιακού έως €30,9 εκατ.

admin

Tο Make-A-Wish στο επίκεντρο της Εθελοντικής Προσφοράς των εργαζομένων της L’Oréal Hellas

admin

Ευρυζωνικά δίκτυα: Στην τελική ευθεία το ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ

admin

Συνεργασία Κ. Μίχαλου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου για την οικονομία

admin

Παΐρης: Έγκριση τραπεζών για παράταση περιόδου διαθεσιμότητας ομολογιακού

admin

Σε λειτουργία η έα μονάδα της Polyplastic Rivulis στη Ρωσία

admin

Big business βλέπει στην Ελλάδα η doValue

admin

Η αλυσίδα Aria Hotels ενισχύει την παρουσία της στη Δυτική Μάνη

admin

Τέσσερα εμπορικά πάρκα από τους Ολλανδούς της Ten Brinke έως το 2022

admin

Alpha: Τουλάχιστον πέντε μη δεσμευτικές προσφορές για Neptune

admin

ΒΙΑΝΕΞ: Αναβαθμίζει το περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης στο Καστελλόριζο

admin

ΟΤΕ: Πρόθεση από ΔΣ για αγορά έως 30 εκατ. ίδιες μετοχές

admin