Image default
Πρώτο Θέμα

Εάν δεν μπορούμε να πάμε Ισπανία, πάμε … Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα το καλοκαίρι, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα για διακοπές στην Ισπανία.

Ωστόσο, η EasyJet είχε καλά νέα  την Τρίτη όταν είπε ότι ορισμένοι ταξιδιώτες ήταν ακόμα αποφασισμένοι να κάνουν τις διακοπές τους παρά την προοπτική να χρειαστεί να απομονωθούν για δύο εβδομάδες κατά την επιστροφή τους.

Στην πραγματικότητα, με περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να πετάξουν  το καλοκαίρι από ό, τι αναμενόταν, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους προσθέτει πτήσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα λειτουργεί στο 40% της χωρητικότητας το τέταρτο τρίμηνο, από το 30% που είχε προηγουμένως προγραμματίσει.

Ναι, οι νέες κρατήσεις της EasyJet προς την Ισπανία μειώθηκαν απότομα αφού η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε για μη απαραίτητα ταξίδια στη χώρα και στη συνέχεια επέκτεινε τους περιορισμούς στα Κανάρια και τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Ωστόσο, ένας εκπληκτικός αριθμός επιβατών που είχαν ήδη κάνει κράτηση σχεδιάζει να κατευθυνθεί προς τη χώρα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καραντίνα όταν φτάσουν στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία. Το Faro, στη νότια περιοχή του Αλγκάρβε, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της EasyJet αυτό το καλοκαίρι, παρά μια παρόμοια προειδοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης για τη χώρα αυτή.

Αυτό είναι ελαφρώς ενθαρρυντικό για την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία, προκαλώντας ελπίδες ότι το καλοκαίρι του 2020 δεν θα είναι μια απόλυτη αποτυχία. Μπορεί να αποτελεί απόδειξη ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν με τον ιό, και μια αίσθηση άνεσης για το ότι μπορούν να ασκήσουν κοινωνικές αποστάσεις στον προορισμό τους. Για πολλούς, η απομόνωση είναι επίσης διαχειρίσιμη, επειδή εργάζονται ήδη από το σπίτι. Μερικοί  δεν θα επιστρέψουν στο γραφείο μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 2021.

Υπάρχει σαφώς μια επιθυμία μετά το lockdown για ταξίδια , παρά τους κινδύνους για την υγεία, για ένα μέρος του καλοκαιρινού ήλιου. Η TUI AG, η μεγαλύτερη εταιρεία πακέτων διακοπών στον κόσμο, έχει δει τους Βρετανούς να αλλάζουν τις διακοπές τους από την Ισπανία στην Ελλάδα.

 Όταν οι κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους καταναλωτές για όλα εκτός από τα απαραίτητα ταξίδια, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ακυρώνουν πτήσεις και οι επιβάτες δικαιούνται επιστροφή χρημάτων. Οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως συνεχίζουν να πετούν. Εκτός από την EasyJet, η οποία έχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια προς Τουρκία και Κροατία, η Ryanair Holdings Plc εκτελεί κανονικά πτήσεις προς την Ισπανία.

Μπορεί επίσης να υπάρχει κάποια προσδοκία ότι οι πολιτικές καραντίνας θα μπορούσαν να αλλάξουν. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για άρση των περιορισμών. Η Βρετανία αναζητά επίσης τρόπους για να διευκολύνει τους ισπανικούς κανόνες.

Παρά την άνεση της EasyJet, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες για την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία. Ορισμένοι καταναλωτές ενδέχεται να μην είναι πρόθυμοι να κάνουν κράτηση για μια οργανωμένη περιήγηση, η οποία συνήθως περιλαμβάνει τη διαμονή σε ξενοδοχείο. Έτσι, οι προϋπολογισμοί ταξιδιού της τελευταίας στιγμής για τους ανθρώπους μπορεί να πάνε για κράτηση πτήσης και ενοικίασης διακοπών , όπως εκείνων που προσφέρει η Airbnb Inc., όπου μπορούν να διατηρήσουν την απόσταση τους από άλλους παραθεριστές.

Οι συμβουλές του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ισπανία εμφανίστηκαν ξαφνικά,  ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και δημιουργώντας σύγχυση. Ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, να εισαγάγουν παρόμοιους περιορισμούς ή ότι άλλοι προορισμοί θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς. Η Γερμανία συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να αποφύγουν τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο στην Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες σχετικά με ένα πιθανό δεύτερο κύμα της επιδημίας ενδέχεται να μειώσουν τη ζήτηση πέρα ​​από το καλοκαίρι. Οι φθινοπωρινές και χειμερινές κρατήσεις φαίνονται πολλά υποσχόμενες, αλλά η EasyJet είπε ότι ενώ τα πρώτα σημάδια ήταν καλά για περιόδους αιχμής, όπως τα Χριστούγεννα, υπήρχε μικρή ζήτηση σε όλη τη χειμερινή περίοδο στο σύνολό της.

Σχετικα αρθρα

Κάμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index

admin

DW: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για την Τζαμάικα

admin

Πως η Ελλάδα σώθηκε στο «και ένα» την Μ.Τετάρτη

admin

10 λόγοι για να μην επενδύσετε στην IPO της Saudi Aramco

admin

DW: Οι προκλήσεις του 2018 για τη γερμανική κυβέρνηση

admin

Ανοδική μεταστροφή για τη βιομηχανία πλαστικής συσκευασίας, το 2013

admin

Η αναβίωση του μεγάλου ηγέτη

admin

Έρευνα ΙΟΒΕ: Οριακά τα βγάζουν πέρα δύο στους τρεις Έλληνες

admin

Οι κεντρικές τράπεζες και τα επόμενα βήματα μετά το τέλος του QE

admin

Mark Mazower: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει, λοιπόν, αποτύχει…

admin

Eκρηκτικό photo finish +1,42%, με τις τράπεζες στο +4,44%

admin

Η παγκόσμια οικονομία το 2067

admin

Το τέλος της τρόικας: ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν συμφέρον από τη διάλυση του σχήματος

admin

Εκλογές στη Βενεζουέλα: η αντιπολίτευση λαμβάνει εντολή…

admin

Οι 3 δρόμοι στο μυαλό του Τσίπρα

admin

Τι θα κρίνει τις εκλογές

admin

Σε μια εποχή μεγάλων τραπεζικών προκλήσεων ο Χ. Μεγάλου στο τιμόνι της Τρ.Πειραιώς

admin

SZ: Διάβολος και Βελζεβούλ οι Τραμπ και Πούτιν

admin