Image default
Διεθνή

Η έκρηξη στη Βηρυτό, η τραγωδία στο Μαρί και η νιτρική αμμωνία που αγοράστηκε από την Χεζμπολάχ

Οι πολύνεκρες εκρήξεις στην Βηρυτό, την Τρίτη το απόγευμα, έφεραν στο προσκήνιο μια άλλη ισχυρή πολύνεκρη έκρηξη, το 2011, στο Μαρί, στη ναυτική βάση, της Λεμεσού. Έκρηξη που προήλθε από κατασχεμένα πυρομαχικά και στοίχισε τις ζωές 13 συνανθρώπων μας και στην οικονομία της Κύπρου ζημιά 24 δισ. ευρώ. Θυμίζει επίσης τη δράση Χεζμπολάχ, μιας δράσης που έχει να κάνει με την Κύπρο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

Μπορεί να είναι σύμπτωση αλλά οι εκρήξεις πυρομαχικών τόσο στη Κύπρο όσο και στο Λίβανο προήλθαν από κατασχεμένα πυρομαχικά. Η πρώτη στο Μαρί προήλθε από πυρομαχικά που προορίζονταν για τη Συρία και που δεσμεύτηκαν στην Κύπρο. Η δεύτερη και φονικότερη που ισοπέδωσε τη μισή Βηρυτό προήλθε και από τη αποθήκευση 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που είχαν κατασχεθεί το 2013 και βρίσκονταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της Βηρυτού. Πριν από τις εκρήξεις τόσο η Κύπρος, όσο και ο Λίβανος βρίσκονταν μια ανάσα πριν από το ΔΝΤ με την οικονομία των δύο χωρών να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν στην Κύπρο, έτριξαν τα τζάμια των σπιτιών στη Λευκωσία, στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, θύμισε βομβαρδισμό από αεροπλάνα. Οι πιο ψύχραιμοι τηλεφωνούσαν στην Αστυνομία ζητώντας πληροφορίες για το… επίκεντρο του σεισμού. Νόμιζαν ότι είχε προηγηθεί κάποια ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κύπρο. Ουδείς φανταζόταν ότι αυτός ο απίστευτος κρότος που ακούστηκε από μια έως την άλλη άκρη της Κύπρου οφειλόταν σε εκρήξεις στη Βηρυτό. Ηταν τόσο αισθητή η έκρηξη στην Κύπρο, που οι αρμόδιες αρχές μέτρησαν την ατμόσφαιρα εάν είχε μολυνθεί.

2.000 Κύπριοι

Αλλά και στη λιβανική πρωτεύουσα με τους 2,7 εκατ. κατοίκους και με τους 2.000 Κύπριους που ζουν μόνιμα εκεί υπήρξαν προβλήματα. Το κτίριο της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Κύπρου υπέστη ζημιές (όπως και τα κτίρια άλλων διπλωματικών αποστολών). Η επιτετραμμένη της Κύπρου στο Λίβανο τραυματίστηκε. Πρεσβεία και πρεσβευτική κατοικία της Κύπρου καταστράφηκαν. Πολλοί Κύπριοι έμειναν άστεγοι. Και τώρα στη Λευκωσία ετοιμάζεται βοήθεια για την ανακούφιση των πληγέντων, όπως ακριβώς έπραξε και η Ελλάδα.

Αυτή η φονική νιτρική αμμωνία δεν ήταν καθόλου άγνωστη στην Κύπρο. Τον Μάιο του 2015, σύμφωνα με κυπριακά δημοσίευματα («Φιλελεύθερος- Sigmaslive) η κυπριακή Αστυνομία είχε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κατοικία στη Λάρνακα αγοράστηκε από μέλος της Χεζμπολάχ και ότι στην κατοικία αυτή αποθηκεύτηκε μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις της Οργάνωσης. Επιθέσεις που θα ελάμβαναν χώρα σε κυπριακό έδαφος σε στόχους όμως ξένων συμφερόντων. Η νιτρική αμμωνία θα χρησιμοποιείτο για την κατασκευή βομβών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βηρυτός : Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής – Είχαν προειδοποιήσει για το νιτρικό αμμώνιο

«Andromeda» : Το πλοίο που μετέφερε χημικά σαν αυτά που προκάλεσαν την έκρηξη στη Βηρυτό – Πού βρίσκονται τώρα

Κρανίου τόπος η Βηρυτός: Καταστράφηκε το 50% της πόλης, 300 χιλιάδες άστεγοι

Οι κυπριακές αρχές συνέλαβαν στις 27 Μαΐου έναν 26χρονο Λιβανέζο (κατόχου καναδικού διαβατηρίου) και σε έρευνα στο σπίτι του εντοπίστηκαν 447 κιβώτια που περιείχαν 65.573 συσκευασίες νιτρικής αμμωνίας συνολικού βάρους 8,2 τόνων. Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν οι 8,2 τόνοι νιτρικής αμμωνίας έπαιρναν φωτιά στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο 26χρονοις Λιβανέζος παραδέχθηκε, στην ανάκριση ότι ήταν μέλος της Χεζομπολάχ, αλλά δεν είπε το παραμικρό για το πώς βρέθηκε τόση μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας στο σπίτι του. Είχε εκπαιδευτεί, όπως είπε, στο Ιράν στα τάγματα των «Φρουρών της Επανάστασης». Στη δίκη που ακολούθησε παραδέχθηκε ότι η νιτρική αμμωνία προοριζόταν για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ξένων στόχων στην Κύπρο (κυρίως του Ισραήλ και των ΗΠΑ). Το Δικαστήριο (Κακουργιοδικείο) του επέβαλε ποινή 6 ετών για συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, για παροχή στήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Και τούτο γιατί κάθε φορά που ταξίδευε στην Κύπρο για να ελέγξει τα κιβώτια της νιτρικής αμμωνίας ελάμβανε περί τα 3.500 ευρώ.

Οι ευθύνες

Tις ευθύνες για τον χειρισμό της παραμονής των αποθεμάτων νιτρικής αμμωνίας στο Λιμάνι της Βηρυτού αναζητούν πλέον στο Λίβανο προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τα αίτια της φονικής έκρηξης.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazzera, τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στη Ρωσία και φέρει σημαία της Μολδαβίας. Το Rhosus, σύμφωνα - τον ισότοπο παρακολούθησης πλοίων, Fleetmon, κατευθυνόταν από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη.

Από την έκρηξη στο Μαρί

To Rhosus αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη θάλασσα, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν το πλήρωμα του σκάφους. Όμως οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει και τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες και το πλήρωμά του – πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από τον Fleetmon. Το πλοίο ανήκε και λειτουργούσε από τον κ. Grechushkin Igor, Ρώσο πολίτη που είναι κάτοικος της Κύπρου (τελευταίος γνωστός διευθυντής Teto Shipping, Κύπρος), αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Πάντως σε αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν βρέθηκε εταιρεία γραμμένη με όνομα Teto Shipping στην Κύπρο. Ωστόσο ο Igor Grechushkin εμφανίζεται ως Manager σε μια εταιρεία με όνομα Unimar Service. Πάντως έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το πλοίο πριν φτάσει την Βηρυτό είχε καταγράψει ως προηγούμενο λιμάνι αυτό της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου 2013

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός – Κίνα: 19 ημέρες χωρίς εγχώριο κρούσμα – Αυξήθηκαν στα 25 τα εισαγόμενα

admin

Ελλάδα και Κύπρος «σώζουν» το καλοκαίρι των Ευρωπαίων

admin

Κοροναϊός : Η Σκωτία επιβάλλει καραντίνα στους ταξιδιώτες από την Ελλάδα

admin

Επιστρέφει σπίτι του μετά από 42 μέρες νοσηλείας και τον «πνίγουν» στις αγκαλιές

admin

Ισπανία : Καταλανοί αυτονομιστές απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από το Καμπ Νου

admin

SOS από 275 προσωπικότητες: Η «γένια Covid κινδυνεύει από αναγκαστικούς γάμους και παιδική εργασία

admin

Ουκρανικό: Την επόμενη εβδομάδα οι δημόσιες καταθέσεις μαρτύρων στην έρευνα κατά του Τραμπ

admin

Γαλλία: Πέταξαν κόκκινη μπογιά στο υπουργείο Υγείας για το αίμα όσων πέθαναν από κορωνοϊό – Βίντεο

admin

Η Γκρέτα και οι υπόλοιποι «άγνωστοι» που σημάδεψαν το 2019

admin

Ιράν : Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στη μεθόριο με το Ιράκ

admin

Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι ο Τραμπ δεν ενημέρωσε για την αποχώρηση από τη Συμφωνία των Ανοιχτών Ουρανών

admin

Έκρηξη στη Βηρυτό: Είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν μετακινηθεί το νιτρικό αμμώνιο «θα ανατινάξει όλη την πόλη»

admin

Κορωνοϊός: Στα τάρταρα η δημοτικότητα του Τραμπ

admin

Η πανδημία εντείνει την κοινωνική ανισότητα

admin

Βραζιλία – Κοροναϊός : Οι νεκροί ξεπέρασαν πάλι τους 1.000 το τελευταίο 24ωρο

admin

Λιβύη: Παιχνίδια πολέμου με επίκεντρο τη Σύρτη

admin

Γκιουλενιστές – MIT: Τούρκοι πράκτορες κατασκοπεύουν «εχθρούς» του Ερντογάν σε ευρωπαϊκές χώρες

admin

Η Κίνα απαντά για τον κοροναϊό: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις κατηγορίες των ΗΠΑ»

admin