Image default
Επιχειρήσεις

Frigoglass: Πτώση πωλήσεων κατά 55% λόγω COVID-19

Μειωμένες πωλήσεις κατά 55% σε σχέση με πέρυσι εμφάνισε στο β’ τρίμηνο 2020 η Frigoglass λόγω της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων που υιοθετήθηκαν από τις τοπικές αρχές σε αρκετές από τις αγορές, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση παραγγελιών από τους πελάτες και στους δύο κλάδους.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 70% σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας, παρά τα μέτρα περικοπής των εξόδων και την προσαρμογή της παραγωγής στα χαμηλά επίπεδα ζήτησης. Παράλληλα καταγράφηκε μείωση των κεφαλαιακών δαπανών κατά 60% σε σχέση με πέρυσι με σκοπό τη διατήρηση χρηματικών πόρων

  • Επαρκή χρηματικά διαθέσιμα ύψους €64 εκατ. στο τέλος Ιουνίου για την κάλυψη των μελλοντικών
    χρηματοοικονομικών και λειτουργικών υποχρεώσεων
  • Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επέκτασης των πιστωτικών γραμμών και βελτίωσης της ευελιξίας
    διαχείρισης ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας χαρτοφυλακίου με έδρα στην Ολλανδία, μέσω
    είσπραξης μερισμάτων από τις δραστηριότητες μας στη Νιγηρία τον Ιούλιο

Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:
«Το δεύτερο τρίμηνο παρουσίασε σημαντικές επιχειρησιακές προκλήσεις, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, με απότομη μείωση των πωλήσεων λόγω του αντίκτυπου των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις. Καθώς το περιβάλλον της αγοράς παραμένει ευμετάβλητο και ιδιαίτερα αβέβαιο, είμαστε επιφυλακτικοί για την επίδοση μας το δεύτερο εξάμηνο του έτους, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να λαμβάνουμε μέτρα περικοπής των δαπανών και διατήρησης της ρευστότητας.

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κύριες προτεραιότητές μας παραμένουν η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των υπαλλήλων μας, καθώς και η διασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων μας, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε συστηματικά με σκοπό να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά όταν αυξηθεί η ζήτηση, ώστε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πελάτες μας.»

Επιχειρηματική προοπτική
Η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 και οι επακόλουθες κρατικές παρεμβάσεις που ξεκίνησαν τον Μάρτιο σε αρκετές από τις αγορές μας επηρέασαν σημαντικά τα αποτελέσματα των κλάδων της Επαγγελματικής Ψύξης και της Υαλουργίας, κατά το εποχιακά ισχυρό δεύτερο τρίμηνο. Λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, κυρίως ως προς το αν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα προκαλέσει έναν νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς την επιχειρηματική μας επίδοση για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επομένως, αναμένουμε τα ετήσια αποτελέσματά μας να είναι σημαντικά επηρεασμένα από τις συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα αισθητές κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Η Frigoglass παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 και αναλαμβάνει προληπτικές δράσεις για να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των συνεργατών της, καθώς και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της.

Σε αυτό το περιβάλλον, επιταχύνουμε την εφαρμογή ενός αριθμού πρωτοβουλιών σε μια προσπάθεια διατήρησης χρηματικών πόρων στα επόμενα τρίμηνα, και επικεντρωνόμαστε στην υλοποίηση επιπλέον πρωτοβουλιών εξοικονόμησης κόστους στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Εστιάζουμε στην επανεξέταση του παραγωγικού μας ιστού και στη μείωση των ελεγχόμενων εξόδων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που  αφορούν στις πρώτες ύλες, στη μισθοδοσία, στα επαγγελματικά ταξίδια και στις αμοιβές για υπηρεσίες τρίτων.

Oι κεφαλαιακές δαπάνες αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα, ανερχόμενες έως €15 εκατ. το 2020.Τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του Ιουνίου ανήλθαν σε €64 εκατ. και ως εκ τούτου αναμένουμε ότι θα  είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τα χρηματοοικονομικά μας έξοδα και τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης για το υπόλοιπο του έτους

Για να βελτιώσουμε περαιτέρω τη ρευστότητα και την ευελιξία στην διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων, ενισχύσαμε τις χρηματοδοτικές πηγές μας με επέκταση πιστωτικών γραμμών,  καθώς και είσπραξη μερισμάτων από τις δραστηριότητές μας στη Νιγηρία στην εταιρεία χαρτοφυλακίου με έδρα την Ολλανδία τον Ιούλιο, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούμε να επιδιώκουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων ορίων δανεισμού από τη πρόσφατη έκδοση 5-ετών ομολογιών προνομιακής εξόφλησης ύψους €260 εκατ.

Μεσοπρόθεσμα, η Frigoglass λαμβάνει ενεργά μέτρα για να διασφαλίσει την έγκαιρη αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, ώστε να καλύψει τις παραγγελίες για επαγγελματικά ψυγεία από τους πελάτες της, κατόπιν της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης ποτών και αναψυκτικών στα κανάλια  διανομής της άμεσης κατανάλωσης. Για να υποστηρίξουμε την επικείμενη ζήτηση, ανασχεδιάζουμε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας με καινοτομίες σημαντικές για την αγορά, παρουσιάζοντας νέα επαγγελματικά ψυγεία που καλύπτουν τις ανάγκες των στρατηγικών συνεργατών μας. Η Frigoserve συνεχίζει να κερδίζει έδαφος αυξάνοντας την πελατειακή της βάση, κυρίως χάρη σε μια νέα σύμβαση με μεγάλη ζυθοποιία στη Νότια Αφρική.

Η κατάσταση με την πανδημία COVID-19 οδήγησε σε καθυστερήσεις στη στρατηγική μας επένδυση που σχετίζεται με την κατασκευή ενός μεγαλύτερου και πιο αποδοτικού κλιβάνου για γυάλινες φιάλες στη Νιγηρία. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες συνθήκες στην αγορά, αναμένουμε να ολοκληρώσουμε την ανακατασκευή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Με αυτή την επένδυση, θα
αυξήσουμε τη  δυναμικότητά μας, ώστε να συμβαδίζει με τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες ανάπτυξης για
την αγορά των γυάλινων φιαλών στη Δυτική Αφρική, οι οποίες δεν έχουν μεταβληθεί.

Σχετικα αρθρα

MYTILINEOS: Απόκτηση 90.000 ιδίων μετοχών

admin

ΕΤΕ: Ορατά τα αποτελέσματα του προγράμματος μετασχηματισμού

admin

ΟΠΑΠ και ΕΠΟ ανανέωσαν τη χορηγική τους συνεργασία

admin

Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ τον Μάιο

admin

Συνεργασία Lamda Hellix με την China Telecom

admin

Cenergy Holdings: Νέο συμβόλαιο της Hellenic Cables για έργο στη Βρετανία

admin

JCPenney: Χρεοκόπησε ο αμερικανικός κολοσσός λιανικής

admin

Η AEGEAN αυξάνει σταδιακά τις συχνότητες στις πτήσεις εσωτερικού από τις 18 και τις 25 Μαΐου

admin

Νέα στελέχη στη Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας

admin

ETE: Παράταση του προγράμματος εθελουσίας ως τις 10 Φεβρουαρίου

admin

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Νέες υπηρεσίες μέσα από mobile apps

admin

Folli Follie: Δεκτό το αίτημα προσωρινής προστασίας έναντι των πιστωτών

admin

Mytilineos: Αγορά 10.000 κοινών ονομαστικών μετοχών από τη Gioralex Holdings

admin

Πτώση επιβατικής κίνησης 75% στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Ιούλιο

admin

Κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ

admin

Η Deloitte Ελλάδος βάζει στο επίκεντρο τους εργαζόμενούς της στην εποχή του covid 19

admin

Η Jaguar Land Rover εξασφάλισε δάνειο $705 εκατ. από κινεζικές τράπεζες

admin

OTEGLOBE: Καλύτερη διεθνής εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε Ν.Α. Ευρώπη και Ευρασία το 2019

admin