Image default
Πρώτο Θέμα

Goldman Sachs: Θα συνεχισθεί το κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας

Περαιτέρω υποχώρηση της τουρκικής λίρας διαβλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, λίγες μόλις ημέρες αφότου το τουρκικό νόμισμα έκανε ανώμαλη προσγείωση υποχωρώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Η λίρα είναι το νόμισμα με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στον κόσμο τον Αύγουστο, καταγράφοντας πτώση περισσότερο του 4% σε σχέση με το δολάριο, επεκτείνοντας τις απώλειές της για το 2020 σε περισσότερο από 18%. Την Παρασκευή η ισοτιμία έκλεισε οριακά κάτω από το 7,28, ανακάμπτοντας ελαφρώς μετά την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για μέτρα με σκοπό να αναχαιτίσουν το κατακύλισμα του τουρκικού νομίσματος.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs αναθεωρήθηκαν στο 7,75, 8 και 8,25 για τους επόμενους 3, 6 και 12 μήνες αντίστοιχα, έναντι 7, 7,50 και 8 των προηγούμενων εκτιμήσεων. «Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι για το ζευγάρι δολάριο-λίρα είναι ανοδικοί, δεδομένης της αύξησης των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα στην Τουρκία, τα περιορισμένα αποθεματικά, το εξωτερικό χρηματοοικονομικό κενό και ένα μη συμβατικό μείγμα πολιτικής που συνεχώς εντείνεται», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman σε έκθεσή τους.

«Εν μέσω της περιορισμένης ρευστότητας του Αυγούστου, μια ασύμμετρη κίνηση στη λίρα θα εξακολουθεί να φέρνει τριγμούς στις αναδυόμενες αγορές, με τους επενδυτές πιθανότατα σε κατάσταση συναγερμού για το επόμενο ντόμινο που θα έρθει ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού», καταλήγουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Το νόμισμα της Τουρκίας «πλησιάζει εντούτοις εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα» τα οποία η κεντρική τράπεζα θα «θεωρούσε μια εμπροσθοβή άνοδο», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Barclays, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτης της τράπεζας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να εμπλακεί σε νέες περιπέτειες.

Η λίρα κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ τις τελευταίες ημέρες πριν ανακάμψει ελαφρώς μετά την ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών για μέτρα με σκοπό να ανακοπεί η άτακτη υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος. Τα βήματα περιελάμβαναν την αναστολή δημοπρασιών της κεντρικής τράπεζας του επιτοκίου repos μίας εβδομάδας και προετοιμασίες για τον χαλιναγωγηθεί η πιστωτική αύξηση.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Barclays, εκτός να το ζευγάρι λίρα-δολάριο υπέρβει το 7,50, αναμένουν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να «διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά και να διαχειριστεί την αστάθεια μειώνοντας τη ρευστότητα της λίρας στο σύστημα».

Η Barclays εμμένει στην άποψή της τα επιτόκια να παρεμείνουν στο 8,25% για το υπόλοιπο του έτους, «ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι σαφώς ανοδικοί μετά την πρόσφατη αστάθεια».

Οι κύριοι παράγοντες πίσω από την περιδίνηση του τουρκικού νομίσματος είναι η τοπική ζήτηση για ισχυρό νόμισμα και μια «σχετικά χαμηλή αντίδραση» από την κεντρική τράπεζα όσον αφορά τις πωλήσεις συναλλάγματος.

Ακόμα κι αν η κεντρική τράπεζα χρηματοδοτήσει όλη την πίστωση με επιτόκιο 11,25%, η Barclays λέει ότι μπορεί να μην είναι αρκετ’ο για να περιορίσει τη ζήτηση για συνάλλαγμα από τους Τούρκους πολίτες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν πιθανώς τα μικτά ποσοστά χρηματοδότησης στο 11,25%, ενώ θα εκτιμήσουν την επίδραση των μέτρων αυτών τις επόμενες ημέρες.

Η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να «παρεμβαίνει δυναμικά αν χρειασθεί» μέχρι την επόμενη συνεδρίαση στις 20 Αυγούστου.

Σχετικα αρθρα

Νέες απώλειες στο Χ.Α. (-1,08%), με τις τράπεζες στο -4,85%

admin

Oxford Economics: Πότε βγαίνει από την κρίση η Ελλάδα

admin

Τα σκληρά μέτρα που έρχονται και ο δύσκολος Νοέμβριος

admin

Σε μια εποχή μεγάλων τραπεζικών προκλήσεων ο Χ. Μεγάλου στο τιμόνι της Τρ.Πειραιώς

admin

H κρίση «χτυπά» τον κλάδο της ξυλείας

admin

O αγώνας δρόμου του κ.Τσίπρα

admin

Handelsblatt: Σε ποια τουριστικά ακίνητα στρέφονται οι επενδυτές

admin

Τα δέκα πρόσωπα που θα καθορίσουν την Ευρώπη το 2017

admin

Ισχνή οικονομική ανάπτυξη το 2014 στην ΕΕ

admin

Bild: Στα 3,4 δισ. ευρώ το κέρδος της Bundensbank από τα ελληνικά ομόλογα

admin

Δεξιά στροφή για την Αργεντινή

admin

Οι παγίδες του χρέους της Ευρώπης

admin

Ευρώπη:Μετά τα μηδενικά επιτόκια,η επόμενη μεγάλη πρόκληση

admin

Τι συμβαίνει με την Eurobank;

admin

H μεγάλη επιστροφή των ελλήνων θεσμικών

admin

Η εμπορική πολιτική της ΕΕ μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

admin

Η οικονομική προοπτική της Ευρώπης αναταράσσει τις αγορές

admin

Η εφορία… δολοφονεί μικρομεσαίους!

admin