Image default
Οικονομία

Φοροελαφρύνσεις : Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μεσαία εισοδήματα – Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Ελαφρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα με μειώσεις στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας εξετάζει η κυβέρνηση. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν βάλει στο τραπέζι σενάρια για κλιμακωτές μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές σε μια προσπάθεια να δοθεί ανάσα και από το μέτρο αυτό, κυρίως στα μεσαία εισοδήματα που υπερφορολογούνται.

Οι αποφάσεις αναμένεται να αποτελέσουν μέρος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών του Σεπτεμβρίου με όποια μορφή γίνουν, μετά την ακύρωση της φετινής ΔΕΘ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί η νέα έξαρση του κοροναϊού είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον δρόμο της φορολογικής ελάφρυνσης εκείνων των κατηγοριών του πληθυσμού που σήμερα υπερφορολογούνται και αφορούν σε μεγάλο βαθμό τα μεσαία εισοδήματα.

Το σήμα

Επιπλέον η κυβέρνηση θα επιδιώξει με τον τρόπο αυτόν να δώσει ένα ισχυρό σήμα προς την κοινωνία ότι είναι αποφασισμένη να κινηθεί στη γραμμή του πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη εφαρμόζοντας σταδιακά τις προτάσεις της οι οποίες είναι ιδιαίτερα δραστικές στο μέτωπο της φορολογίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο πόρισμά της η Επιτροπή: «Δεδομένης της σημερινής δομής του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, όπως και της δομής της οικονομίας, απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ελάφρυνση του βάρους στη μισθωτή εργασία. Υπερβολικά μεγάλο μέρος της εργασίας αφορά αυτοαπασχόληση, άτυπους τομείς της οικονομίας και εργασία με χαμηλά δηλωμένα εισοδήματα που εξαιρούνται από τη φορολογία, ενώ η φορολογική σφήνα (tax wedge) για εισοδήματα πάνω από τα χαμηλότερα είναι εξαιρετικά υψηλή».

Σε άλλο σημείο του πορίσματος οι συντάκτες του αναφέρουν: «Οι ισχύοντες οριακοί συντελεστές, συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ιδιαίτερα υψηλοί και εμφανίζουν πολύ έντονη προοδευτικότητα ήδη από τα μεσαία εισοδήματα».

Ελάφρυνση

Η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει σε μειώσεις των φορολογικών συντελεστών οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες για τη μεσαία εισοδηματική κατηγορία. Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, που εξετάζεται επίσης, εκτιμάται ότι θα επιφέρει μια ουσιαστική ελάφρυνση από το 2021 στους φορολογουμένους.

Σήμερα ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος ανέρχεται στο 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, ο αμέσως μικρότερος είναι 36% για εισοδήματα μεταξύ 30.000 ευρώ και 40.000 ευρώ και ο επόμενος είναι 28% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. Μάλιστα, αν στους συντελεστές αυτούς προστεθεί και η εισφορά αλληλεγγύης, τότε για ένα μεγάλο μέρος των μεσαίων εισοδημάτων ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής αγγίζει ή και υπερβαίνει το 40%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κυβερνητικός στόχος είναι μέσω των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δοθεί ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την πολιτική μείωσης των φόρων που θα εφαρμοσθεί τα επόμενα χρόνια μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, επίσης, είναι και η ενιαία φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές. Πρόκειται για ακόμη μία πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να εξετασθεί η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια στη βάση μιας ενιαίας κλίμακας για τη φορολόγηση όλων των κατηγοριών εισοδημάτων. Σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα και συντελεστές. Αποφάσεις για το θέμα αυτό δεν έχουν ληφθεί. Αναμένονται το επόμενο διάστημα και πάντως μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου πριν από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Διευκρινίσεις για τα αναδρομικά από το υπουργείο Εργασίας

admin

Lamda Development : Στον πλήρη έλεγχο της η Μαρίνα Φλοίσβου

admin

Οι ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων και επιδομάτων

admin

ΟΑΕΔ: Αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας στη Σάμο και στην Ικαρία

admin

Κοροναϊός : Καταγγελίες για αυξήσεις 30% σε λαχανικά και οπωροκηπευτικά στις λαϊκές

admin

Ανοίγει ο δρόμος για την εξυγίανση της Creta Farms

admin

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για να τερματιστεί σύντομα ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας

admin

ΚΕΠΕ : Μείωση του Δείκτη Φόβου, που συνδέεται με την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας

admin

Θ. Τρύφων (ΠΕΦ): Αναγκαία η νέα εθνική πολιτική φαρμάκου

admin

Πετρέλαιο: Αξίζει τον κόπο η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων;

admin

Moody’s: O Covid19 χτυπά και τον «Ηρακλή»

admin

Άδεια ειδικού σκοπού: Τι ισχύει για γονείς παιδιών σε Δημοτικά και Γυμνάσια

admin

Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις υπερτιμολογήσεις υγειονομικού υλικού

admin

Πώς διαμορφώνεται η αγορά εργασίας για τη «γενιά της καραντίνας»

admin

Politico : Πόσο θα αντέξει η ευρωπαϊκή οικονομία το lockdown;

admin

Γερμανία:Ύφεση 9,4% προβλέπει το ινστιτούτο DIW

admin

Κοροναϊός: Αυτές είναι οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

admin

«Κρατικός Τειρεσίας» για τους κακοπληρωτές του Δημοσίου

admin