Image default
Επιχειρήσεις

Politico: Ο θάνατος του εμποράκου, στον «αέρα» οι μικρές επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα που κράτησε σε λειτουργία εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 (The Paycheck Protection Program) βρίσκεται σε εκκρεμότητα, δημιουργώντας μία νέα αιτία αβεβαιότητας για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, σχολιάζει το POLITICO.

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο προκάλεσε επιπλοκές στην εφαρμογή του αναφερόμενου προγράμματος έκτακτης ανάγκης, που από τη φύση του έχει μαζικό χαρακτήρα, καθώς η χορήγηση νέων δανείων μέσω του πλαισίου του σταμάτησε το Σάββατο.

Η εφαρμογή του επέτρεψε τη χορήγηση δανείων ύψους άνω των 520 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφήνοντας τόσο τις τράπεζες, όσο και τις δανειζόμενες επιχειρήσεις με ένα αίσθημα αβεβαιότητας για το πώς θα προχωρήσουν για τη διάσωσή τους.

Πριν από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Δημοκρατικών και του Λευκού Οίκου, υπήρχε μία ξεκάθαρη διακομματική υποστήριξη στην αναθεώρηση του προγράμματος, το οποίο προσφέρει δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις με την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ αυτά είναι ενδεχόμενο να χαριστούν, αν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διατηρήσουν τις θέσεις τους. Μία ουσιαστική διάσταση αναθεώρησης του προγράμματος θα είναι η διευκόλυνση της διαδικασίας για τη μετατροπή των μικρότερων δανείων (μέχρι το ποσό των 150.000 ή και χαμηλότερα) που αποτελούν την πλειοψηφία των δανείων, σε επιχορηγήσεις στο σύνολό τους για τη διευκόλυνση τόσο των δανειζόμενων, όσο και των δανειστών.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν μόλις η αρμόδια υπηρεσία για τις μικρές επιχειρήσεις (The Small Business Administration) άρχισε να δέχεται μέσα στην εβδομάδα αιτήσεις από επιχειρήσεις ώστε τα δάνειά τους να τους χαριστούν. Τώρα, αρκετοί εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα περιμένουν να δουν αν υπάρχει περίπτωση επίτευξης κάποιας συμφωνίας, πριν ξεκινήσουν τη σχετική διαδικασία απαλλαγής από την αποπληρωμή των δανείων τους.

Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις, προκαλεί μεγαλύτερες αμφιβολίες για τους ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων, καθώς προσπαθούν να εξετάσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το αναφερόμενο πρόγραμμα και να αποφύγουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την αποπληρωμή δανείων, τα οποία ανέμεναν ότι θα τους χαριστούν.

Σχετικα αρθρα

Η AEGEAN αυξάνει σταδιακά τις συχνότητες στις πτήσεις εσωτερικού από τις 18 και τις 25 Μαΐου

admin

Σαράντης: Στα 9,84 εκατ. τα EBITDA στο α’ τρίμηνο του 2020 – Στα 86,94 εκατ. ο τζίρος

admin

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου δεν κατάφερε να διώξει τη διοίκηση της Easyjet

admin

Νάκας: Στις 11 Νοεμβρίου η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου

admin

Πώς πείθει η ΔΕΗ τον ορκωτό για την έκθεση βιωσιμότητας

admin

MIG: Ομόφωνη απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες στην υπόθεση FOCUS

admin

Περιουσιακά στοιχεία καταδικασθέντων για την υπόθεση Siemens ζήτησε ο ΟΤΕ

admin

Novartis: Εξαγόρασε την Cadent έναντι 770 εκατ. δολαρίων

admin

Έρχονται τα ΚΕΠ Plus για επιχειρηματίες-επιχειρήσεις

admin

Πρόγραμμα «πρώτων βοηθειών» από την Blue Star Ferries στη Σύμη

admin

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ενέκρινε στο Ενημερωτικό της Lamda Development

admin

Η Standard and Poor’s αναβάθμισε σε «Β» τη ΔΕΗ

admin

Ώρα αποφάσεων για τους δείκτες MSCI με διπλό ελληνικό ενδιαφέρον

admin

TikTok: Κατήργησε 380.000 βίντεο και 1.300 λογαριασμούς στις ΗΠΑ

admin

Δώδεκα βραβεύσεις για τον Όμιλο AVAX

admin

ΔΕΗ: Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα με τριπλό χτύπημα σε ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες και δίκτυα

admin

Προσοχή! Ποιοι κινδυνεύετε με αποκλεισμό από το Netflix

admin

Δάνεια 150 εκατ. ευρώ ζητά από τις τράπεζες η Aegean – Θετικά τα μέτρα αλλά δεν αρκούν

admin