Image default
Οικονομία

Βρετανία: Σε υψηλό ιστορικό εκτινάχτηκε η ύφεση – Φόβοι για δραματική αύξηση της ανεργίας

Συντριπτικό ήταν το πλήγμα της πανδημίας για την οικονομία της Βρετανίας, όπου σημειώθηκε μεγαλύτερη μείωση του μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η τρίμηνη καραντίνα Μαρτίου-Ιουνίου, όπου όλα παρέμειναν κλειστά και η κινητικότητα των πολιτών περιορίστηκε δραματικά, οδήγησε στην καταγραφή της μεγαλύτερης ύφεσης από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά και στη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της.

Παρά την ανάκαμψη που καταγράφηκε τον Ιούνιο, συνολικά στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20,4% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τρομακτικά είναι τα νούμερα στην απασχόληση.

Ποιοι τομείς επλήγησαν περισσότερο

Η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας έπληξε, όπως στις περισσότερες χώρες, τον τομέα των ξενοδόχων, της εστίασης και της ψυχαγωγίας -τους τομείς δηλαδή που εξαρτώνται από την κοινωνική επαφή.

Πιο συγκεκριμένα, πτώση 84,& κατέγραψε ο κλάδος της εστίασης, εστιατορίων και μπαρ ενώ κατά 63% μειώθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οι λιανικές πωλήσεις.

Η «ανάσα» ανάκαμψης που σημειώθηκε τον Ιούνιο, όπου το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,7% σε σύγκριση με τον Μάιο, δεν ήταν αρκετό να διαψεύσει τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Στην Ευρώπη η μοναδική οικονομία που έχει καταγράψει μεγαλύτερη ύφεση συνολικά από το τέλος του περασμένου έτους είναι η Ισπανία, το ΑΕΠ της οποίας μειώθηκε κατά 22,7%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το ΑΕΠ της Γαλλίας μειώθηκε κατά 18,9%, της Ιταλίας κατά 17,1% και της Γερμανίας κατά 11,9%. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο μέσος όρος ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο ήταν 12,1%.

730.000 νέοι άνεργοι μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου

Από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο, 730.000 θέσεις εργασίας έχουν εξαφανιστεί από τα μισθολόγια των εταιρειών, με τους νεότερους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης στην απασχόληση.

Η έμμισθη εργασία μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, αν και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους έχει αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Υπήρξαν επίσης μειώσεις μισθών, με τα bonus να μειώνονται κατά 1,2% και τον κανονικό μισθό κατά 0,2%. Πρόκειται για τα πρώτα αρνητικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί από όταν άρχισαν να τηρούνται σχετικά στοιχεία το 2001.

Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονταν με συμβόλαια μηδενικού ωραρίου αυξήθηκε κατά 156.000 ή κατά 17,4%. Συνολικά, άγγιξε το 1,05 εκατομμύρια.

Πιέσεις δέχεται ο Τζόνσον

Οι βρετανικές επιχειρήσεις έχουν γίνει στενός κορσές στον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, πιέζοντας τον να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης των μισθών των υπαλλήλων τους και να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

«Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει κάτι χωρίς προηγούμενο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ μιλώντας στο BBC, χαρακτηρίζοντας την περίοδο αυτή «πολύ δύσκολη και αβέβαιη εποχή», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Ο ίδιος άλλωστε προειδοποίησε πως ενδέχεται πολλοί άνθρωποι να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για αύξηση της ανεργίας έως το τέλος του χρόνου, με την απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας.

Άλλωστε, το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί και να εκτιναχθεί πριν από τα Χριστούγεννα στο  υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1980.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt: Η Ελλάδα απειλείται με μαζική ανεργία

admin

Επιδοτήσεις σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ και ποδήλατα – Τα ποσά που εξετάζει η κυβέρνηση

admin

Θεοχάρης: Θεαματική η αύξηση του ημερήσιου αριθμού των διενεργούμενων τεστ

admin

ΣΥΡΙΖΑ : Με τεχνικές από την ταινία «Καλώς ήλθε το δολάριο» προσελκύουν επενδυτές

admin

Κοροναϊός : Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι θα γίνει με τις αντικειμενικές

admin

Ανέγγιχτα έχουν μείνει 2 τρισ. κρατικής βοήθειας για τον κοροναϊό στην Ευρώπη

admin

Κοινωνικός τουρισμός: Εντάσσονται στο πρόγραμμα και δικαιούχοι με παιδιά με αναπηρία

admin

Αγορά εργασίας : Ανεργία, ανισότητα, επισφάλεια φέρνει η πανδημία – Τι επιφυλάσσει το μέλλον

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Θα αποφύγουν οι μεγάλες οικονομίες την απότομη προσγείωση το 2020;

admin

ΕΚΤ : Έτοιμη να πράξει τα δέοντα προς αποφυγήν χρηματοπιστωτικού κατακερματισμού στην Ευρωζώνη

admin

Χρηματιστήριο: Τον Γενικό Δείκτη προς τα πάνω τράβηξε η ΔΕΗ

admin

Επίδομα παιδιού: Κάθε πότε υποβάλλεται Α21 – Πότε θα καταβληθεί η δ’ δόση

admin

Standard & Poor’s: Ο κορονοϊός πιθανόν να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης

admin

Stratfor : Ήρθε η ώρα της κρίσης για τη Νότια Ευρώπη

admin

Η ΕΕ θα προσθέσουν τα νησιά Κέιμαν στη «μαύρη» λίστα φορολογικών παραδείσων

admin

Σολτς : Η Bundesbank μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει στο QE της ΕΚΤ

admin

ΣΕΒ : Ζητά σύνεση για τον κατώτατο μισθό

admin