Image default
Οικονομία

“Βυθίζονται” τα τουριστικά γραφεία, πτώση τζίρου πάνω από 90%

Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα ταξιδιωτικά γραφεία, με την κάμψη τόσο του εξερχόμενου, όσο και του εσωτερικού τουρισμού να έχει βυθίσει τους τζίρους. Ολόκληρη η τουριστική αλυσίδα βρίσκεται στο κόκκινο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού FedHATTA, η οποία διακινεί το μεγαλύτερο κομμάτι του οργανωμένου τουρισμού της χώρας (85%) και απασχολεί περίπου τριάντα χιλιάδες εργαζόμενους, οι απώλειες στους τζίρους των επιχειρήσεων σε σχέση με την περσινή χρονιά υπερβαίνουν το 90%. Η αγορά χτυπά καμπανάκι κινδύνου λόγω της μειωμένης ζήτησης, που έχει “βυθίσει” όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με την οργάνωση ταξιδιών (τουριστικά λεωφορεία, οδηγούς, ξεναγούς, tour leaders).

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, ο κλάδος λειτουργεί το διάστημα αυτό με το αναγκαίο προσωπικό και παράλληλα όλα τα λειτουργικά έξοδα συσσωρεύονται. Την ίδια ώρα, η τουριστική κίνηση οι αερομεταφορές, η ακτοπλοΐα και το yachting δεν πρόκειται να ανακάμψουν πριν τελειώσει η υγειονομική και οικονομική κρίση, ενώ ο συνεδριακός τουρισμός και η κρουαζιέρα βρίσκονται στο μηδέν.

Η μειωμένη ζήτηση που συνεχίζεται και τον Αύγουστο, η ραγδαία άνοδος των εσωτερικών κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, αλλά και η επιβολή νέων περιορισμών, τόσο για την είσοδο στη χώρα, όσο και για στη λειτουργία των καταστημάτων, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τουριστική αγορά, όπως τονίζουν. Παράγοντες του τουριστικού χώρου υπολογίζουν πως τα έσοδα θα κυμανθούν τελικά γύρω στα τέσσερα δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος της χρονιάς, ίσως και χαμηλότερα, από τα πέντε δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος.

Οι νέοι περιορισμοί

Την ίδια ώρα, η παράταση των περιορισμών για την είσοδο στη χώρα από ξένες αγορές, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την “ανάνηψη” της τουριστικής ζήτησης. Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 τα μεσάνυχτα η αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” αποκλείοντας τα δρομολόγια στα υπόλοιπα αεροδρόμια. Η τρίτη αεροπορική οδηγία, προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μάλτα θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Παράλληλα επεκτείνεται το μέτρο εισόδου στην ελληνική επικράτεια με αρνητικό τεστ όσον αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις με επτά ακόμα χώρες. Ειδικότερα προβλέπεται ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα αεροπορικώς από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Επίσης παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι ακόλουθες 11 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αργεί η ανάκαμψη

Η ανάκαμψη της ζήτησης, παράλληλα, εκτιμάται πως θα ανακάμψει δύσκολα και σύμφωνα με την αγορά, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από το Μάρτιο του 2021.

“Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν, αλλά και να προγραμματίσουν τη λειτουργία τους με ορίζοντα 3ετίας, όπως συμβαίνει στην παγκόσμια τουριστική αγορά, είναι κρίσιμο να απεγκλωβιστούν από τα λειτουργικά προβλήματα και γι’ αυτό απαιτείται η περαιτέρω στήριξη της πολιτείας τόσο στα οικονομικά/ φορολογικά θέματα, όσο και στα εργασιακά τα οποία η Ομοσπονδία επισημαίνει καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης” ανέφερε η FedHATTA με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Βρούτση.

Με χρονικό ορίζοντα 31/03/2021, οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων την κάλυψη από τον κρατικό Προϋπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών ή αυτοαπασχολούμενων (εισφορές μη μισθωτών στον ΕΦΚΑ), την αναστολή των δόσεων ρύθμισης των ελεύθερων επαγγελματιών ή αυταπασχολούμενων (εισφορές μη μισθωτών στον ΕΦΚΑ), την κάλυψη από τον Προϋπολογισμό του συνόλου των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (μερικής και πλήρους απασχόλησης) και την παράταση του Συν-Εργασία καθώς και της κάλυψης του συνόλου των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από τον Προϋπολογισμό (λήγει 15 Οκτωβρίου).

Σχετικα αρθρα

Αχτσιόγλου : Οι διευκρινίσεις Βρούτση για το Ασφαλιστικό επιβεβαιώνουν την κυβερνητική απάτη

admin

Τσίπρας στο ΣΕΒ: Η ΝΔ ανέτρεψε την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας πριν την πανδημία

admin

Κοροναϊός : Τι θα κάνουν οι εργοδότες μετά την πανδημία;

admin

Σχέδια για επέκταση της τουριστικής περιόδου το 2020

admin

Πώς διαμορφώνεται η αγορά εργασίας για τη «γενιά της καραντίνας»

admin

Σύνοδος Κορυφής : Παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα – Μετωπική Ιταλίας – Ολλανδίας

admin

Eurobank: 2 αιτήσεις στον Ηρακλή για εγγυήσεις 1,655 δισ. σε Cairo Ι και ΙΙ 

admin

Κοινωνικός τουρισμός 2020: Αυτοί είναι οι οριστικοί δικαιούχοι

admin

ΑΔΜΗΕ : Υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς στην Άνδρο

admin

ΓΣΕΕ : Πώς αμείβεται η εργασία κατά τη 15η Αυγούστου

admin

Ιστορική συμφωνία Ε.Ε.- Η.Π.Α.τη για μείωση δασμών

admin

Ο 10ετής κύκλος του Νίκου Μαντζούφα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάκαμψη στο κλείσιμο της αγοράς μετά την ελεύθερη πτώση της «μαύρης» Δευτέρας

admin

Τσακαλώτος: Ένας «Τσιόδρας της οικονομίας» θα απέρριπτε την «ανοσία της αγέλης» στην αγορά

admin

Αντικειμενικές αξίες : Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι

admin

ΕΚΤ : Οι αγορές ομολόγων είναι το καλύτερο εργαλείο για την αναζωογόνηση της οικονομίας

admin

Χρηματιστήριο : Ανοδος με οδηγό τη ΔΕΗ

admin

Ενα ελληνικό success story που μπήκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο

admin