Image default
Οικονομία

Προκαταβολή φόρου : Φοροανάσα για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες – Παραδείγματα

Μεγάλη φοροανάσα δίνει σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που θα αποτυπωθεί στα φετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας.

Αναλυτικές οδηγίες και παραδείγματα για το πώς υπολογίζεται η μείωση της προκαταβολής αλλά και το τελικό όφελος για τους φορολογουμένους παρέχει με εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που ήδη έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση πριν από την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να επανυποβάλουν τη δήλωσή τους για να γίνει η εκκαθάριση με βάση τον μειωμένο συντελεστή.

Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις εφόσον αποδέχονται τον μειωμένο συντελεστή θα λάβουν αυτόματα το νέο εκκαθαριστικό με τη μειωμένη προκαταβολή.

Σημειώνεται ότι ο συντελεστής μείωσης της προκαταβολής κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου που είχε η κάθε επιχείρηση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Δηλαδή κατά το κρίσιμο διάστημα της πρώτης έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού όπου επιβλήθηκε το μέτρο της καθολικής καραντίνας στην οικονομία.

Αναλυτικότερα, τα βασικά παραδείγματα που παρατίθενται στην εγκύκλιο είναι τα ακόλουθα:

Παράδειγμα 1ο

Εστω επιχείρηση (φυσικό πρόσωπο, νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα) εμφανίζει κύκλο εργασιών ΦΠΑ 1ου εξαμήνου 2019 80.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα εμφανίζει κύκλο εργασιών ΦΠΑ 1ου εξαμήνου 2020 60.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η ποσοστιαία μείωση του κύκλου εργασιών ΦΠΑ που έχει επέλθει κατά το 1ο εξάμηνο 2020 συγκριτικά με το 1ο εξάμηνο 2019 είναι 25% και επομένως η επιχείρηση δικαιούται μείωση προκαταβολής φόρου 50% για το φορολογικό έτος 2019.

Παράδειγμα 2ο

Εστω επιχείρηση (φυσικό πρόσωπο, νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα) εμφανίζει κύκλο εργασιών ΦΠΑ 1ου εξαμήνου 2019 120.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα εμφανίζει κύκλο εργασιών ΦΠΑ 1ου εξαμήνου 2020 40.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η ποσοστιαία μείωση του κύκλου εργασιών ΦΠΑ που έχει επέλθει κατά το 1ο εξάμηνο 2020 συγκριτικά με το 1ο εξάμηνο 2019 είναι 66,66% και επομένως η επιχείρηση δικαιούται μείωση προκαταβολής φόρου 100% για το φορολογικό έτος 2019.

Παράδειγμα 3ο

Εστω επιχείρηση (φυσικό πρόσωπο, νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα) που ανήκει στον τριτογενή τομέα της οικονομίας εμφανίζει ετήσιο κύκλο εργασιών ΦΠΑ για το 2019 120.000 ευρώ, εκ των οποίων στο τρίτο τρίμηνο του 2019 αντιστοιχούν 70.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό άνω του 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών ΦΠΑ του ίδιου έτους. Στην περίπτωση αυτή μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που υπολογίζεται στη δήλωση για το φορολογικό έτος 2019.

Παράδειγμα 4ο

Εστω ότι ένα νομικό πρόσωπο με φορολογικό έτος που ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος και που τέθηκε σε εκκαθάριση στις 13/2/2020 έχει ήδη υποβάλει δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέσα στο έτος 2020, τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019 και για το φορολογικό έτος 2020 τη δήλωση προ εκκαθάρισης που αφορά το χρονικό διάστημα από 1/1/2020 έως 12/2/2020. Επομένως, δεδομένου ότι η προκαταβολή φόρου για το φορολογικό έτος 2019 έχει ήδη συμψηφισθεί με τον αναλογούντα φόρο που προκύπτει βάσει της δήλωσης προ εκκαθάρισης, οι διατάξεις περί μείωσης της προκαταβολής δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Παράδειγμα 5ο

Εστω ότι ένα νομικό πρόσωπο με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019 για το ακόλουθο χρονικό διάστημα: 1/7/2019 – 30/6/2020. Στην περίπτωση αυτή, για σκοπούς μείωσης της προκαταβολής, εξετάζεται η μείωση του κύκλου εργασιών ΦΠΑ το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Νέος πτωχευτικός κώδικας για επιχειρήσεις: Ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο σε 240 δόσεις

admin

Υποτονική η κίνηση στα εστιατόρια – Τι λένε οι επιχειρηματίες

admin

Ο κοροναϊός έφερε ελάφρυνση στους δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές στην Κίνα

admin

Επιπτώσεις κοροναϊού : Νέα δέσμη μέτρων μέχρι τέλη Μαρτίου σε εθνικό επίπεδο

admin

Στην κόψη του ξυραφιού η παγκόσμια οικονομία – Τι έδειξε η έκθεση του ΟΟΣΑ

admin

Σταϊκούρας : Στόχος μας οι διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης

admin

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος παρά τις απεργίες

admin

Πετρέλαιο: Έρχεται αύξηση της τιμής – Μειώνεται η παραγωγή

admin

Από το παγούρι της παραλίας στο παγούρι των μαθητών!

admin

ΔΝΤ: Ούριος άνεμος για την παγκόσμια οικονομία μετά την εμπορική «ανακωχή» ΗΠΑ Κίνας

admin

Ανεβασμένη η ψυχολογία στη Wall Street, μετά το ράλι στις τιμές πετρελαίου

admin

Eπιδόματα Ιουνίου : Το χρονοδιάγραμμα για αιτήσεις και πληρωμές

admin

Σκυλακάκης: Θα έχουμε υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα

admin

Εγκρίθηκε κονδύλι 12 εκατ. ευρώ για την καταβολή παροχών σε ανασφάλιστους υπερήλικες

admin

Όλαφ Σολτς : Στην ΕΕ νομοσχέδιο για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

admin

Ιδιοκτήτες απειλούν ενοικιαστές με εξώσεις αν καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο

admin

Spiegel: Η Γερμανία έτοιμη να εγκαταλείψει το δόγμα Σόιμπλε

admin

Κοροναϊός : Άλλαξαν οι συνήθειες των καταναλωτών – Τι ψωνίζουν

admin