Image default
Οικονομία

Εισφορά αλληλεγγύης : Το σχέδιο για τη φοροελάφρυνση

Η πρώτη μεγάλη ανάσα για τους μισθωτούς αλλά και συνολικά για 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο και να φανεί στην τσέπη τους από τις αρχές του 2021. Πρόκειται για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία εξετάζει να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των εξαγγελιών που θα κάνει για την οικονομική πολιτική από τη Θεσσαλονίκη.

Τα σενάρια στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι δύο, με επικρατέστερο αυτό που αφορά τη μείωση της εισφοράς κατά 30% από το 2021. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις από τη νέα έξαρση της πανδημίας και τις επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, γι’ αυτό και τον Σεπτέμβριο μαζί με τις εξαγγελίες για την πρώτη μείωσή της αναμένεται ότι θα παρουσιασθεί και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την οριστική κατάργησή της τα επόμενα χρόνια.

Ποιο είναι το σχέδιο

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται σήμερα για το 2021 είναι τα ακόλουθα:

1. Ψαλίδι στην εισφορά κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Το επόμενο ψαλίδι θα έρθει το 2022 ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει σβήσει οριστικά από τον φορολογικό χάρτη. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα δουν τη μείωση της εισφοράς μέσω της παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εισοδηματίες κ.λπ.) η ψαλιδισμένη εισφορά θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων του 2022. Εάν η εισφορά αλληλεγγύης μειωθεί κατά 30% το 2021 ο μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει όφελος 202,80 ευρώ. Στα ακόμα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, τα οφέλη διευρύνονται εφόσον η μείωση της εισφοράς είναι οριζόντια και δεν επιλέξει η κυβέρνηση εναλλακτικά να τη σβήσει οριστικά για φορολογουμένους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

2. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με παράλληλη μείωσή της για υψηλότερα εισοδήματα κατά 10% έως 20%. Εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο τότε φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 176 ευρώ.

Εσοδα 1,163 δισ. ευρώ

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποδίδει συνολικά στα δημόσια ταμεία έσοδα 1,163 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο ποσό μεταξύ του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος από όλες τις πηγές και του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο προκύπτει με βάση και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος ενώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με τον νόμο 3986/2011.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Η Eurolife ERB βράβευσε τους συνεργάτες της

admin

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης- Μάχη για τους κοινοτικούς πόρους

admin

Κτηματολόγιο: Συνάντηση Χατζηδάκη με ΠΟΜΙΔΑ για τις «μαύρες τρύπες» που ίσως ρουφήξουν περιουσίες

admin

Θερινές εκπτώσεις : Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα – Δείτε το ωράριο

admin

Κοροναϊός : Δάνεια ύψους 7 δισ. από ά το νεοσύστατο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο -Στις 909,37 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

admin

Ενώ η τουρκική οικονομία καταρρέει, η Εμινέ Ερντογάν απολαμβάνει χλιδάτη ζωή

admin

Κοροναϊός: Όλα τα μέτρα για τους μακροχρόνια ανέργους – Ποιοι θα τα πάρουν και πώς

admin

Η Σαουδική Αραβία σε ετοιμότητα για τις επιπτώσεις του νέου κοροναϊού στη διεθνή οικονομία

admin

Λαγκάρντ: Σε «απότομη μείωση» οδεύει η οικονομία της ΕΕ

admin

Παρέμβαση της G20 : Παίρνουμε περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

admin

Πάγια ρύθμιση : Οι κερδισμένοι από την πληρωμή σε 24 δόσεις

admin

ESRB: Καμπανάκι για τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος

admin

Τραμπ: Επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Κίνα

admin

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή -Για τα μερίσματα

admin

ΕΝΦΙΑ : Έρχεται ο «λογαριασμός» του φόρου – Οι όροι για εκπτώσεις και απαλλαγές

admin

Επίδομα γέννας: Κλειστή το Σαββατοκύριακο η πλατφόρμα

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πιστώνονται σήμερα 111,4 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους

admin