Image default
Τράπεζες

Στα €32 δισ. οι τιτλοποιήσεις που θα εντάξουν οι τράπεζες στον «Ηρακλή»

τραπεζες

Mε τιτλοποιήσεις ύψους 32 δισ. ευρώ που θα εντάξουν οι τράπεζες έως και το 2021 στον Ηρακλή, το Σχήμα Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού (Hellenic Asset Protection Scheme – HAPS) σύμφωνα με την επίσημη ονομασία του, αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Εκτός από το προφανές όφελος της απαλλαγής των ισολογισμών των τραπεζών, ο μηχανισμός εξασφαλίζει στην παρούσα φάση χαμηλό κόστος προμήθειας, που λόγω της πορείας του ελληνικού CDs, φαίνεται ότι «κλειδώνει» σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κάτω του 2% και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, μελετούν ήδη τη δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος για την ένταξη νέων τιτλοποιήσεων .

Μέχρι σήμερα τρεις συστημικές τράπεζες έχουν κάνει χρήση της κρατικής εγγύησης. Την αρχή στον Ηρακλής έκανε η Eurobank, εντάσσοντας την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ και το ποσό κρατικής εγγύησης που δόθηκε ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ.

Τη σκυτάλη πήρε η Alpha Bank υποβάλλοντας πριν από λίγες μέρες αίτημα για το μεγαλύτερο τμήμα της τιτλοποίησης του project Galaxy σε συνδυασμό με το χαρτοφυλάκιο Orion, συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της Alpha Bank σχεδιάζει την υποβολή ανάλογου αιτήματος και για τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που απαρτίζουν το project Galaxy, η συνολική αξία του οποίου φθάνει τα 10,5 δισ. ευρώ και έτσι η Τράπεζα θα αποτελέσει το μεγαλύτερο «εταίρο» του Ηρακλή με συνολικές εγγυήσεις που θα υπερβούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Ανάλογο αίτημα υπέβαλε την εβδομάδα που μας πέρασε η Τράπεζα Πειραιώς για την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων με την επωνυμία Phoenix, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται στο 1,9 δισ. ευρώ, ενώ άμεσα σχεδιάζεται η ένταξη ακόμη ενός χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Vega, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ.

Θα ακολουθήσει εντός του έτους η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier συνολικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα, για την οποία η διοίκηση της τράπεζας θα υποβάλλει αίτημα ένταξης στον Ηρακλή εντός του έτους.

Με τις τέσσερις τιτλοποιήσεις κλείνει ο πρώτος κύκλος της προσπάθειας του τραπεζικού συστήματος για την απαλλαγή του από ένα σημαντικό τμήμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που άφησε ως κληροδότημα η προηγούμενη οικονομική κρίση, αλλά ο δρόμος για την εξυγίανση είναι ακόμη μακρύς.

Όπως σημειώνει στην τελευταία έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα η Τράπεζα της Ελλάδος και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Μαρτίου 2020, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPE) ανήλθαν σε 60,9 δισ. ευρώ και το ποσοστό τους ως προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 37,3%.

Τα υπόλοιπα των NPEs ήταν μειωμένα κατά 7,6 δισ. ευρώ (ή κατά 11,1%) σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 και η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ που ολοκλήρωσε η Eurobank.Σχετικα αρθρα

Τράπεζες: Ανέπαφες οι συναλλαγές ως €50 με κάρτες ως τα τέλη του έτους

admin

Τι θα συζητήσουν οι τραπεζίτες με τον ισχυρό άντρα του SSM

admin

Ποιες εταιρείες διαχείρισης διεκδικούν μέρος από την πίτα των κόκκινων δανείων

admin

Ευρωζώνη: Μείωση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων το Q4 του 2019

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin

Eurobank: Πώς θα ενισχυθούν περαιτέρω τα έσοδα από τον τουρισμό

admin

Καραβίας: Οι τράπεζες θα φέρουν την ανάπτυξη που χρειάζεται η οικονομία

admin

Μέτρα άμυνας έναντι του Covid-19 ζητά από τις τράπεζες ο SSM

admin

CEO Intrum: «Είμαστε εδώ για να μείνουμε»

admin

Goldman Sachs: Πλήγμα 3% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών από ΕΚΤ

admin

Στην κορυφαία θέση των χρηματιστηριακών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

admin

Στο 2,94% υποχώρησε ο δείκτης NPL στην ΕΕ

admin

Στουρνάρας: Εχουν επαρκή κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες

admin

Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αύριο

admin

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

admin

Deutsche Bank: Ζημιές €77 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2020

admin

Τράπεζες: Ευκολότερη η άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων

admin

Προσεκτικά αισιόδοξη η ΕΚΤ πριν από τον κορωνοϊό

admin