Image default
Επιχειρήσεις

Άνοδος εν μέσω επενδυτικής άπνοιας στο Χ.Α.

Εν μέσω των ήσυχων ημερών του Αυγούστου, είναι αναμενόμενο οι οικονομικές ειδήσεις να είναι περιορισμένες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στο γενικότερο περιβάλλον, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων λόγω του κορωνοϊού έχει κινητοποιήσει όλες τις κυβερνήσεις, μαζί και την ελληνική που λαμβάνουν διάφορα μέτρα.

Έτσι, μεταξύ άλλων, τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν για τις επόμενες ημέρες το κλείσιμο των σημείων εστίασης και ψυχαγωγίας στις 12 τα μεσάνυχτα, απόφαση που πλήττει ακόμη περισσότερο τον πολύπαθο ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση τις προσδοκίες για μια αξιοπρεπή επίδοση του ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα του 2ου τριμήνου στις 4/9. Ήδη, η αναθεωρημένη επίδοση του ΑΕΠ της ευρωζώνης για το 2ο τρίμηνο σε ετήσια βάση ανήλθε στο -15%. Την ίδια ώρα, το ύψους €8,1 δις πρωτογενές έλλειμμα, πιστοποιεί τη φετινή δημοσιονομική εκτροπή που σύντομα θα οδηγήσει το Υπουργείο Οικονομικών σε νέα έκδοση ομολόγου, εν μέσω πάντως χαμηλότατων επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε ένα πολυμέτωπο διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να περιορίσει την τουρκική επιθετικότητα με το θερμό επεισόδιο να αποφεύγεται  προσώρας, αλλά τον Τούρκο Πρόεδρο να επιδιώκει να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου την ελληνική πλευρά με τους  όρους που επιθυμεί. Η Ελλάδα πάντως πετυχαίνει για την ώρα τη συμπαράσταση της Γαλλίας και την απόφαση της Ε.Ε. να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής στις 24-25/9 για την κατάσταση στην Α. Μεσόγειο.

Με αυτά τα δεδομένα και εν μέσω της αυγουστιάτικης ραστώνης, ο συνδυασμός της επενδυτικής άπνοιας με μικρή ανοδική κίνηση του Γ.Δ. είναι ενδεχομένως το καλύτερο που μπορεί να συμβεί. Με το Γ.Δ. εγκλωβισμένο ανάμεσα στις 615 και 650 μονάδες στις τελευταίες εβδομάδες, η αναστολή των ρευστοποιήσεων τραπεζικών και άλλων τίτλων από  τα ξένα χαρτοφυλάκια επιτρέπει στους αγοραστές να μοχλεύσουν το Γ.Δ. ψηλότερα, με αγορές βασικών δεικτοβαρών τίτλων (ΟΤΕ κοκ). Έτσι, οι πιο αισιόδοξοι διακρίνουν το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλη μια προσπάθεια αναρρίχησης πάνω από τις 650 μονάδες τις επόμενες ημέρες, εξέλιξη ωστόσο που θα έχει αμφισβητούμενο κύρος στο βαθμό που συντηρείται η τρέχουσα συναλλακτική ρηχότητα.

Στις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα στη Wall Street, όλα είναι διαφορετικά. Με τους δείκτες να ίπτανται προς νέες υψηλές επιδόσεις αγνοώντας επιδεικτικά την επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης και τη συντηρούμενη οικονομική ύφεση αλλά προσβλέποντας σε θετικές εξελίξεις από το 2021. Με το Κογκρέσο να ετοιμάζει άλλο ένα παρεμβατικό πακέτο ύψους πάνω από $ 1 τρις με τη μορφή που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, τη διανομή δηλαδή ποσών στους λογαριασμούς των νοικοκυριών (helicopter money). Την ίδια ώρα, η επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να προβληματίζεται από τις επενδυτικές κινήσεις του 90χρονου Warren Buffett,καθώς μεταξύ άλλων αποεπένδυσε από τις μετοχές των  J.P.Morgan και Goldman Sachs και επένδυσε στην εταιρεία ορυχείων χρυσού Barrick Gold, διαψεύδοντας τα όσα ο ίδιος υποστήριζε μέχρι προ 2ετίας προς τους μετόχους του. Με τις τιμές του χρυσού να προσεγγίζουν τις $ 2.000/ουγγιά μετά την πρόσκαιρη διόρθωσή τους και τη χρυσοφιλία να επανακάμπτει διεθνώς καθώς ουδείς περιμένει ψηλότερα επιτόκια στο εγγύς μέλλον…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Σχετικα αρθρα

Pernod Ricard Hellas: Αύξηση πωλήσεων 2,1% το 2019

admin

Ξενία Κομοτηνής: Πότε λήγει η προθεσμία για τη συμμετοχή στον ανοιχτό διαγωνισμό εκμίσθωσης

admin

Ενταση στις σχέσεις κυβέρνησης – Υπερταμείου για τις διοικήσεις ΔΕΚΟ

admin

Χ.Α.: Υπό συνεχή πίεση

admin

Autohellas: Στα €40,5 εκατ. τα καθαρά κέρδη 9μήνου

admin

Διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας από την Alpha Bank

admin

EY: Ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις τα φαινόμενα εταιρικής απάτης

admin

Reuters: Τι λένε οι ελληνίδες ιερόδουλες για τις οδηγίες λόγω CovID-19

admin

ΣΘΕΒ: Η οικονομία, οι επενδύσεις, οι εργασιακές σχέσεις και η ασφάλεια των επιχειρήσεων στο επίκεντρο της ετήσιας συνέλευσης

admin

Χατζηδάκης: Ας αφήσουμε τη ΔΕΗ να ακολουθήσει το δρόμο του ΟΤΕ

admin

B&F: Στις 23/12 η ΓΣ των ομολογιούχων για τη σύναψη δανείου 10 εκατ. ευρώ

admin

Άρση lockdown: Ποια καταστήματα θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου – Οι δηλώσεις Γεωργιάδη

admin

Εκλεισε η συμφωνία εξυγίανσης για τη ΧΑΡΤΕΛ

admin

Yπό έρευνα η Pfizer Inc για τις δραστηριότητες στην Κίνα

admin

ΔΕΗ: Στις 2 Ιουνίου τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2020

admin

«True Leader» για άλλη μια χρονιά η Εθνική Ασφαλιστική

admin

Τα τρόφιμα κράτησαν ψηλά τις ελληνικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο 2020

admin

Ακρίτας: Εκτιμώμενη πτώση πωλήσεων κατά 18% σε ετήσια βάση

admin