Image default
Οικονομία

Υφεση : Η αναζωπύρωση της πανδημίας επαναφέρει το «μαύρο» σενάριο για την Οικονομία

Η δυναμική που δείχνει να προσλαμβάνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε συνδυασμό με την κακή πορεία του τουρισμού ξαναβάζουν στο τραπέζι το μαύρο σενάριο για ύφεση πέριξ ή πάνω από 10% το 2020 εξασθενώντας τις προβλέψεις για μια ελεγχόμενη βουτιά στην οικονομία της τάξης του 4%-5% ή ακόμη και 7%!

Η δυσμενής εκδοχή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται, πλέον, αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα επιδημικής έξαρσης, απέχοντας χιλιόμετρα μακριά από την κανονικότητα. Βαρίδι συνεχίζει να αποτελεί ο τουρισμός που φέτος έχει μείνει χωρίς τουρίστες και εισπράξεις, ενώ η εστίαση θα χτυπηθεί εκ νέου από τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, δείκτη για τυχόν αναθεωρήσεις θα αποτελέσει ο κρίσιμος μήνας του Αυγούστου, ενώ ημερομηνία – ορόσημο θεωρείται η 4η Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, όπου η ύφεση αναμένεται να καταγράψει διψήφιο ποσοστό έως και 16%. Η αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης φέρνει, λοιπόν, πιο κοντά το δυσμενές σενάριο που προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 10% ή και υψηλότερα, το οποίο είναι κακό σημάδι για την ταχεία επιστροφή στην ανάκαμψη.

Αν και από το οικονομικό επιτελείο οι εκτιμήσεις συνεχίζουν να δείχνουν συρρίκνωση πέριξ του 7,5%, έχει ξεκινήσει η αποτίμηση των νέων δεδομένων, με τις συσκέψεις να αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες λαμβάνοντας υπόψη τις χειρότερες – όπως φαίνεται – εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού. Ηδη, ο προϋπολογισμός για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου παρουσιάζει «τρύπα» 9,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου. Το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιούλιο εκτοξεύτηκε στα 8,2 δισ. ευρώ, από 6,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, αν και η μείωση των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο (κατά 15%) ήταν μικρότερη σε σχέση με εκείνη των προηγούμενων μηνών (Ιούνιος -16,9%, Μάιος -35,5%).

Παράλληλα και στην Τράπεζα της Ελλάδος θα περιμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου που θα ανακοινωθούν στις 4 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφασισθεί αν θα υπάρξει αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις σχετικά με την έξαρση της πανδημίας και τις επιπτώσεις που προκαλούνται στην οικονομία. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική προέβλεψε ύφεση από 4,4% έως 9,4% στο δυσμενές σενάριο.

Κρας τεστ

Το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου αριθμού κρουσμάτων το επόμενο δεκαπενθήμερο ξυπνά ανησυχίες για παρατεταμένα τοπικά lockdown, τα οποία θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στα κρατικά διαθέσιμα από Σεπτέμβριο, που βρίσκονται στα επίπεδα των 33,7 δισ. ευρώ, έναντι 31,5 δισ. ευρώ στην αρχή του Αυγούστου και 37,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο Μάρτιο.

Σημαντικό κρας τεστ θα γίνει τον Αύγουστο, με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα για χιλιάδες φορολογουμένους που έως τις 31 Αυγούστου πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 4 δισ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος, 2,7 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ και τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας.

Η έξαρση της πανδημίας πιθανότατα να επισπεύσει και μία νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Σεπτέμβριο, για την άντληση 1-1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου το αυξομειούμενο μαξιλάρι να μείνει στα επίπεδα των 33,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, με παράλληλη «βοήθεια» από τη σταδιακή εκταμίευση των κοινοτικών πόρων – γέφυρα, όπου μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται πως η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ’ ελάχιστο, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο ενδιάμεσο διάστημα θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι μέσω του προγράμματος SURE και των συνδεδεμένων με τον Covid-19 δαπανών ΕΣΠΑ που θα αρχίσουν να εισπράττονται εντός του Αυγούστου.

Προς το παρόν προχωρούν τα προγράμματα, όπως το σχέδιο «Γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ αναμένεται η 3η προκήρυξη της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπου εκτιμάται να διατεθεί 1 δισ. ευρώ με διευρυμένα κριτήρια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Γ. Στουρνάρας: Τρεις οι κύριες προτεραιότητες για ανθεκτικό ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

admin

Ακίνητα : Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αδήλωτα τετραγωνικά

admin

Τα ευρω-ομόλογα και το εμπόδια για τη «στιγμή Χάμιλτον» της ΕΕ

admin

Αχτσιόγλου για νέο ασφαλιστικό: Επιβαρύνει το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών και των συνταξιούχων

admin

Ανανεώσιμες πηγές: Χωρίς καθυστερήσεις οι πληρωμές των παραγωγών

admin

Κοροναϊός : «Βροχή» τα πρόστιμα σε τουριστικούς προορισμούς

admin

Κοροναϊος : Αλλαγές στην καθημερινότητα μας – Με κάρτα εισόδου, ένας ανά 10 τ.μ. και δύο μέτρα απόσταση

admin

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος της Αργεντινής

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση 1,31%

admin

Σκέψεις παράτασης 72 ωρών για τις φορολογικές δηλώσεις

admin

Stratfor : Ήρθε η ώρα της κρίσης για τη Νότια Ευρώπη

admin

Νέο πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ για απαλλοτρίωση ακινήτων από τους δήμους

admin

Ενιαίο πρωτόκολλο στα ταξίδια ζητούν οι τουριστικοί φορείς σε Ελλάδα, Γερμανία, Νορβηγία, Ιταλία

admin

Επίδομα 800 ευρώ : Την Κυριακή ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις

admin

Κόκκινα δάνεια: Ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ που έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης

admin

Κτηματολόγιο: Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων σε Δυτική Αττική και νησιά

admin

Handelsblatt για Ελλάδα : Βήμα προς την σταθεροποίηση η έξοδος στις αγορές

admin

Μικρή πτώση στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

admin