Image default
Επιχειρήσεις

Η εισβολή της Amazon στην Ινδία φέρνει την μητέρα όλων των επιχειρηματικών μαχών

Η Amazon.com έχει αρχίσει να εισβάλλει σε κάθε τομέα στην Ινδία, από την παράδοση ειδών παντοπωλείου και τις ασφάλειες μέχρι την προμήθεια φαρμάκων, δημιουργώντας σκηνικό μνημειώδους σύγκρουση με τις πλατφόρμες Jio του Μουκές Αμπανί

Ο αμερικανικός γίγαντας εξαπλώνεται με πρωτοφανή ρυθμό που δεν φαίνεται αλλού στον κόσμο. Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος προσφέρει τώρα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και φυτικά φάρμακα στην Μπανγκαλόρ.

Ξεκίνησε τον περασμένο μήνα να πουλάει ασφάλειες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών – κάτι που ο διαδικτυακός γίγαντας με έδρα το Σιάτλ δοκιμάζει για πρώτη φορά – υποσχόμενη μια διαδικασία τόσο απλή και χωρίς γραφειοκρατία που χρειάζεται μόλις δύο λεπτά για να ολοκληρωθεί. Επιπλέον ξεκίνησε να κάνει διανομές φαγητών από εστιατόρια στους συνδρομητές Prime Amazon πέρυσι. Φέτος πρόκειται να λανσάρει υπηρεσίες οικονομικού συμβούλου και διαχείρισης πλούτου.

Αυτές οι φιλόδοξες κινήσεις της Amazon γίνονται παράλληλα με την εξίσου ραγδαία επέκταση της μητρικής εταιρείας της εγχώριας πλατφόρμας Jio, της Reliance Industries Ltd., του κολοσσού που έχει αντικείμενα από την παραγωγή ενέργειας μέχρι τη λιανική αγορά και ανήκει στον Μουκές Αμπανί, ένα από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Η Reliance πέτυχε, σε λίγους μόλις μήνες, να συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους $20 δισ. από πηγές όπως το Facebook και τη Google προκειμένου να δημιουργήσει μια Ινδική υπερδύναμη στο ίντερνετ.

Την Τετάρτη, η μονάδα λιανικής της Reliance ανακοίνωσε ότι είχε αποκτήσει την πλειοψηφική συμμετοχή στην κορυφαία εταιρεία «διαδικτυακών φαρμακείων» την Netmeds. Επιπλέον ετοιμάζεται να προσθέσει μια σειρά χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως ασφάλιση, μεσιτεία και συμμετοχή σε αμοιβαία κεφάλαια.

Άγρια μάχη

«Αυτή θα είναι μια άγρια μάχη», δήλωσε ο Σάτις Μίνα, ανώτερος αναλυτής προβλέψεων της Forrester Research. Είναι ένας διαγκωνισμός για τις δαπάνες των νοικοκυριών».

Ο Τζεφ Μπέζος θεωρεί την Ινδία ως κρίσιμη μάχη για την Amazon, ειδικά μετά την αποτυχία του να εισχωρήσει στην Κίνα. Τώρα αντιμετωπίζει έναν πρωταθλητή στο ίδιο του το σπίτι που υποστηρίζεται από μερικούς από τους πιο σκληρούς αντιπάλους του στις ΗΠΑ.

Ο πιο σκληρός αγώνας θα γίνει στο γήπεδο των παντοπωλείων, που αντιπροσωπεύουν το 55% όλων των ινδικών λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με τη Forrester. Αν και είναι μόνον η αρχή, η Amazon προωθεί σταθερά τις υπηρεσίες παράδοσης ειδών μαναβικής μέσω της υπηρεσίας Amazon Pantry και προϊόντων μέσω του Amazon Fresh.

Η Reliance απάντησε λανσάροντας πρόσφατα ως ανταγωνιστή την υπηρεσία JioMart σε 200 πόλεις και κατάφερε να συγκεντρώσει κατά μέσο όρο 250.000 παραγγελίες την ημέρα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Και οι δύο συζητούν επίσης με μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες παντοπωλείων της Ινδίας, το Future Retail, το οποίο ελέγχει τα καταστήματα Big Bazaar. Η Reliance διαπραγματεύεται την εξαγορά, αλλά η Amazon, η οποία κατέχει ήδη μερίδιο μειοψηφίας, μθα κάνει ότι μπορεί να μην επιτρέψει στον βασικό της ανταγωνιστή να αποκτήσει τον έλεγχο.

Η Amazon δοκιμάζει τώρα παραδόσεις φρούτων και λαχανικών «από τη φάρμα στην πόρτα» στη δυτική πόλη Πούνε – άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την εταιρεία. Πρόκειται για μια άμεση επίθεση στο Jio: Ο Αμπανί είπε πρόσφατα ότι τα τέσσερα πέμπτα των φρούτων και λαχανικών που πωλούνται στο JioMart ή μέσω των καταστημάτων λιανικής προέρχονται απευθείας από αγρότες.

«Η πιο δύσκολη μάχη μεταξύ των δύο πρόκειται να διεξαχθεί σε καταστήματα λιανικής», είπε η Meena. «Το παντοπωλείο είναι η δύναμη της Reliance και θα αξιοποιήσουν την τιμολογιακή τους δύναμη συνδυάζοντας με τις μη-διαδικτυακές τους υποδομές».

Σχετικα αρθρα

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ελληνικό κράτος

admin

Forthnet: Από 1 Δεκεμβρίου η 20η περίοδος μετατροπής ομολογιών

admin

Χ.Α.: Εντοπίζονται βραχυπρόθεσμες στηρίξεις στις 625 με 610 μονάδες

admin

Νέες επιλογές δίνει η Anytime στους καταναλωτές

admin

ΒΙΟΤΕΡ: Ζημιογόνο το α’ εξάμηνο του 2020

admin

ΟΠΑΠ: Με 43,33% η Sazka μετά την επανεπένδυση μερισμάτων

admin

Κοντά στην εξαγορά δύο ξενοδοχείων στην Κρήτη η Hines

admin

Συμφωνία KKR με Elements-York για τη FAMAR

admin

TUI: Ζημιές 1,1 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο λόγω πανδημίας

admin

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο 10ετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ

admin

Η BP μόλις ανακοίνωσε ότι καταργεί 10.000 θέσεις εργασίας, το 15% του συνολικού προσωπικού της

admin

Αλουμύλ: Κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες

admin

Το Call Of Duty Mobile το παιχνίδι με τα περισσότερα downloads στον κόσμο

admin

AVE: Αποεπένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ-Στόχευση στις βασικές δραστηριότητες

admin

Έργα 65 εκατ. ευρώ υλοποιεί στη Θεσσαλονίκη η ΕΥΑΘ

admin

«Gartner Peer Insights Customers’ Choice» αναδείχθηκε η Huawei

admin

Αποχωρεί από την Ελλάδα η Hive

admin

Ξεκινούν οι αιτήσεις για επιδότηση έως €50.000 σε επιχειρήσεις της Αττικής

admin