Image default
Ευρώπη

Γερμανικός Τύπος: Πώς μπορεί να αποφευχθεί ο κίνδυνος του πολέμου;

Οι τρεις τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιδράσει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, με αφορμή τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ZEIT. Σχόλια και για τη στάση της ΕΕ απέναντι στη Λευκορωσία.

Στην ελληνοτουρκική διένεξη αναφέρεται η έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας DIE ZEIT, η οποία κάνει καταρχάς αναφορά στα «επικίνδυνα μέχρι σήμερα γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο τις δυο γειτονικές χώρες». Η αρθρογράφος Ετσλέμ Τοπτσού γράφει ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι, τους οποίους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία: «Πρώτη επιλογή: Ακολουθεί μια επικίνδυνη αντιπαράθεση, οι δύο πλευρές φοβούνται, σταματoύν και δίνουν εντολή οι φρεγάτες να επιστρέψουν πίσω στα λιμάνια. Διότι στην πραγματικότητα καμία πλευρά δεν ενδιαφέρεται για έναν πόλεμο στη μέση της Ευρώπης, ειδικά μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ. Το σενάριο θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως έκκληση αφύπνισης και για άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να μεσολαβήσουν πιο ενεργά στη σύγκρουση. Μέχρι στιγμής μόνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει κινηθεί με σχετικό τρόπο. Μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνές της και ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παρουσία των γαλλικών στρατευμάτων στη Μεσόγειο. Ομοίως, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και κατάφερε να σταματήσει αρχικές έρευνες του Oruç Reis.»

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται και στις δυο άλλες επιλογές: «Η δεύτερη επιλογή θα ήταν να προσπαθήσουμε να “ξεφουσκώσει το θέμα”, αν και αυτό θα ήταν περισσότερο ελπίδα παρά μια στρατηγική. Μέχρι στιγμής πάντως είναι ακόμη εντελώς ασαφές πόσο βαθιά βρίσκεται το αέριο και αν η εμπορική παραγωγή αξίζει τον κόπο. Οι Τούρκοι θα μπορούσαν επομένως να σταματήσουν τις έρευνες. Επιλογή τρίτη: μια προσφορά που ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να αρνηθεί. Οι Τούρκοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να επεκτείνουν την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ και το κλειδί βρίσκεται στο Βερολίνο. Δικαίως δεν θέλουν να το δώσουν στον αυταρχικό Ερντογάν. Αλλά όμως θα μπορούσε κανείς να  διαπραγματευτεί για την παραίτηση από τις έρευνες φυσικού αερίου και την αναγνώριση του Δικαίου της Θάλασσας τότε η τιμή μπορεί να είναι λογική.»

Η ΕΕ δεν μπορεί να προσφέρει πολλά στη Λευκορωσία

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με θέμα τη Λευκορωσία αναφέρεται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, το οποίο σημειώνει:

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Λευκορωσία, τότε θα υπάρξουν μερικά πρακτικά προβλήματα που το Συμβούλιο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων δεν έχει επιλύσει: Είναι ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο τώρα ένας παράνομος ηγέτης και δεν θα είναι συνομιλητής; Είναι παράνομες οι αντιπροσωπείες της Λευκορωσίας και επομένως ακατάλληλες για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας τους; (…) Υπάρχει λοιπόν μια διαφορά μεταξύ του πολιτικού συμβολισμού που χρησιμοποιείται στη δήλωση των Βρυξελλών και της πολιτικής πρακτικής. Συμβολικά, είναι απολύτως σωστό να μην αναγνωρίζεται η επιλογή. Το αποτέλεσμα είναι νοθευμένο και άρα άχρηστο. Στην πράξη ωστόσο η ΕΕ έχει μικρή επιρροή στις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ειδικά επειδή ο Λουκασένκο δεν θέλει να αρχίσει διάλογο. Προς το παρόν η ΕΕ δεν μπορεί παρά να προσφέρει μόνο ηθική και πολιτική υποστήριξη στην αντιπολίτευση».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στη στάση του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο: «Αυτός, ο οποίος μέχρι πρόσφατα πανηγύριζε κάθε συνομιλία του με πολιτικό από την ΕΕ ως απόδειξη της μεγάλης διεθνούς φήμης του, αρνείται τώρα την τηλεφωνική συνομιλία με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί. Όλα όσα είπε και έκανε ο Λουκασένκο τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνουν ότι θέλει να κερδίσει την υποστήριξη του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για βίαιο τερματισμό των διαδηλώσεων».

Μαρία Ρηγούτσου

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Πρέπει να γίνουν περισσότερα στη συμμόρφωση με το κράτος Δικαίου

admin

Συμβούλιο της Ευρώπης: Καλεί τη Μάλτα να αποσύρει διώξεις κατά δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε

admin

Παρέμβαση Λευκού Οίκου στην ΕΕ υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας

admin

Εκλογές στην Πολωνία: Το αποτέλεσμα θα καθορίσει τη σχέση Βαρσοβίας-ΕΕ

admin

Φράγμα Γαδουρά – Ένα έργο ζωής για τη Ρόδο

admin

Επίσκεψη Ζάεφ και τρία νομοσχέδια στη Βουλή για τη συνεργασία Αθήνας – Σκοπίων

admin

Οι 12 ασφαλείς χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο

admin

Η ώρα της διπλωματίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής

admin

Επίσημη καταγραφή για πρώτη φορά των λιμνών «Ζηρέλια»

admin

Ανοίγουν και πάλι οι ιρλανδικές παμπ που είχαν κλείσει εξαιτίας του κορονοϊού

admin

Μία ελληνική start-up που παρέχει δωρεάν μαθήματα MBA στους εργαζόμενούς της

admin

EKT: πες τη γνώμη σου για τη νομισματική πολιτική – συμμετοχή των πολιτών ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Βρετανία: Νόμος του κράτους το Brexit, με βασιλική υπογραφή

admin

Πώς ο πόλεμος της Ευρώπης στα πλαστικά επηρεάζει τα πετροχημικά

admin

ΙΟΒΕ: Οι προκλήσεις για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

admin

Φως στις άγνωστες πτυχές της δασοπυροπροστασίας

admin

Κυρώσεις: η Επιτροπή επεκτείνει περαιτέρω το καθοδηγητικό σημείωμα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σχετικά με τον covid-19

admin

ΚΩΣ, Ελλάδα: τίθεται σε δοκιμή σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι

admin