Image default
Τράπεζες

Επανεκκίνηση των πλειστηριασμών ενόψει τιτλοποιήσεων

Ολική επαναφορά των πλειστηριασμών για όσους οφειλέτες δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα, που «τρέχει» έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, εισηγούνται οι τράπεζες, θεωρώντας ότι όσοι δεν κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος είναι ουσιαστικά στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Στο πρόγραμμα Γέφυρα έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 35.000 οφειλέτες περίπου, αλλά με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών οι δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν έως και τις 330.000.

Ο Σεπτέμβριος θεωρείται καθοριστικός ενόψει των τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική, το συνολικό ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 25 δις ευρώ και η ομαλοποίηση στο καθεστώς των πλειστηριασμών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην επενδυτική αγορά.

Για το λόγο αυτό η σταδιακή αποκατάσταση των ρευστοποιήσεων τίθεται επιτακτικά από τα funds που καλούνται να επενδύσουν σε δάνεια με υποθήκες ακίνητα, αλλά και τους servicers που διαχειρίζονται αυτά τα δάνεια. Η δυνατότητά τους να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς όταν η οικονομική κρίση εκτονωθεί, επηρεάζει άλλωστε τις τιμές βάσει των οποίων θα γίνουν οι επικείμενες τιτλοποιήσεις και τυχόν παράταση του παγώματος, θα οδηγήσει σε χαμηλές αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων που οδηγούνται προς πώληση.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν ανασταλεί από το Μάρτιο εξαιτίας της πανδημίας, που οδήγησε όχι μόνο στο πάγωμα των ρευστοποιήσεων, αλλά και σε αναστολή δόσεων για στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Το μορατόριουμ στις πληρωμές δανείων έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα για οφειλές που προσεγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ και για ένα σημαντικό τμήμα αυτών των δανείων, το πάγωμα έχει επεκταθεί έως και τα τέλη του 2020. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες ένα σημαντικό μέρος των δανείων – υπολογίζεται μεταξύ 70% – 80% – για το οποίο είχε εφαρμοστεί 3μηνο μορατόριουμ, δηλαδή η αναστολή καταβολής δόσεων έληξε στα τέλη Ιουνίου, αποπληρώνεται πλέον κανονικά, εξέλιξη που προκαλεί σχετική αισιοδοξία σε σχέση με το μέγεθος των νέων κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η κρίση.

Ειδικά σε ότι αφορά τα δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, είτε αυτά είναι επιχειρηματικά είτε στεγαστικά, το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης με 9μηνη επιδότηση από το κράτος μέσω από το πρόγραμμα Γέφυρα που τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές Αυγούστου. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρέχοντας ένα ασφαλές πλαίσιο για την αποπληρωμή αυτών των δανείων με την κρατική στήριξη κατά το κρίσιμο διάστημα των προσεχών εννέα μηνών.

«Όποιοι δεν θα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους έως τότε θα είναι ουσιαστικά στρατηγικοί κακοπληρωτές και η ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους θα αποτελεί μονόδρομο στην προσπάθεια να αποκαλυφθούν και να πειθαναγκαστούν σε συμβιβασμό με την τράπεζα ή τα funds», επισημαίνουν στελέχη που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Σχετικα αρθρα

«Hercules project» για τη μείωση των τραπεζικών NPLs

admin

Eurobank FPS: Βλέπει αγορά 50 δισ. για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν και μειώσεις χρεώσεων

admin

Κορμάς (Πειραιώς): Χρειάζονται μεγάλες εταιρείες για το Ελληνικό

admin

Τρ. Κύπρου: Προς αρνητικά επιτόκια καταθέσεων

admin

Βουτιά 18% στα καθαρά κέρδη της Santander το δεύτερο τρίμηνο

admin

Eurobank: Προβάδισμα σε Fortress-doValue για το mega deal

admin

Alpha: Μεταφορά 800 ατόμων στη νέα CEPAL

admin

Σχέδια της UniCredit για πώληση του 50% της Yapi Kredi

admin

Τράπεζες: Ο έλεγχος της Επ. Ανταγωνισμού και το παρασκήνιο

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin

Νέες πρωτοβουλίες μείωσης των NPLs μετά τον Ηρακλή

admin

Μερίδιο 3,1% στη Deutsche Bank για την Capital Group

admin

Ελάχιστες οι ρυθμίσεις δανείων πρώτης κατοικίας

admin

Ξεκινά το Ταμείο Εγγυοδοσίας

admin

Την 1η Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για προστασία πρώτης κατοικίας

admin

Επανεξετάζονται οι τραπεζικές χρεώσεις μετά το ραντεβού στο Μαξίμου

admin

Τράπεζες: Κατεβαίνει ο πήχης για να μπουν στον Ηρακλή

admin