Image default
Πρώτο Θέμα

Η ώρα της αλήθειας στην Ευρώπη: Μαζικές απολύσεις μετά το τέλος των προγραμμάτων

Μετά το πρωτόγνωρο και δύσκολο καλοκαίρι της πανδημίας που έφερε εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια ζοφερή πραγματικότητα. Μετά τις απολύσεις και την προοπτική της έστω και αργής οικονομικής ανάκαμψης να απειλείται από τα νέα περιοριστικά μέτρα , ένα ακόμη στοιχείο επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση επιβεβαιώνοντας τα μαύρα σενάρια ότι η πανδημία θα εξαφανίσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ακόμη και αν ορισμένες κυβερνήσεις εξετάζουν την επέκταση των υφιστάμενων προγραμμάτων εργασίας το φθινόπωρο σηματοδοτεί εξελίξεις. Καθώς η Ευρώπη επιστρέφει από τις καλοκαιρινές της διακοπές είναι μια κρίσιμη στιγμή για τις επιχειρήσεις να εκτιμήσουν τη ζήτηση, τους προϋπολογισμούς και να κάνουν… ταμείο για το υπόλοιπο του έτους και έως το 2021.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φετινό φθινόπωρο θα κρίνει πολλά και πάνω από όλα το αν οι ευρωπαϊοι εργοδότες ακολουθήσουν το παράδειγμα των αμερικανών πατώντας… το κουμπί των μαζικών απολύσεων.

Οι προοπτικές δεν είναι θετικές. Ενώ η κρατική στήριξη βοήθησε τους εργαζόμενους σε Γερμανία, Γαλλία ακόμη και στη Βρετανία, ορισμένα από τα προγράμματα θα λήξουν. Ταυτόχρονα, η αρχική οικονομική ανάκαμψη μετά το lockdown δείχνει σημάδια αδυναμίας και ορισμένοι τομείς αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις γεγονός που μεταφράζεται σε πλήρη επανεξέταση των επιχειρηματικών μοντέλων και βέβαια του προσωπικού.«Τον Σεπτέμβριο, «βλέπουν» την επόμενη μέρα», επιτρέποντας την πρόβλεψη μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Alain Dehaze, διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα στελέχωσης Adecco Group AG. «Αναμένουμε να αυξηθεί η ανεργία επειδή ορισμένες βιομηχανίες πλήττονται δομικά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Ranstad λέει επίσης ότι ο επόμενος μήνας «πιθανότατα θα δείξει την πραγματική τάση για το υπόλοιπο του έτους».Ακόμη και με τα υφιστάμενα προγράμματα, η αγορά εργασίας έχει ήδη υποστεί τεράστιο πλήγμα.

Σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας – 5 εκατομμύρια – που δημιουργήθηκαν μετά την τελευταία ύφεση έχουν ήδη εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η ισχνή οικονομική ανάκαμψη μετά την ιστορική καθίζηση της τάξης του 12% το δεύτερο τρίμηνο, φαίνεται να εξανεμίζεται γεγονός που οδηγεί σε περισσότερες απολύσεις.

Η προ ημερών απόφαση της Ryanair να μειώσει τις πτήσεις της κατά 20% είναι ένα δείγμα πώς η ανάκαμψη δεν θα είναι ομαλή. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αύξηση των πτήσεων ως απάντηση στην παρατεταμένη ζήτηση από τους παραθεριστές, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους της Ευρώπης μείωσε τις πτήσεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αφού τα νέα περιοριστικά μέτρα αποθάρρυναν τους ανθρώπους να κάνουν κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό. Ενώ η ανεργία των ΗΠΑ έχει ήδη αυξηθεί σε διψήφιο νούμερο, η κατάσταση στην Ευρώπη φαίνεται να είναι καλύτερη. Αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει. Ερευνα του - προβλέπει ότι η ανεργία στην ευρωζώνη θα αγγίξει το 10% έως το τέλος του έτους με πολύ μικρή βελτίωση το 2021. Όταν «τα προγράμματα στήριξης της εργασίας τελειώνουν, το παραμύθι είναι απίθανο να συνεχιστεί», ανέφεραν οι οικονομολόγοι του Ομίλου ING Carsten Brzeski, Bert Colijn και Carlo Cocuzzo σε έκθεση αυτή την εβδομάδα.

Σημείωσαν επίσης ότι, ενώ τα προγράμματα λειτουργούν κατά τη διάρκεια κυκλικών σοκ – όπως τα lockdown – θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά για βιομηχανίες που υφίστανται διαρθρωτικές αλλαγές.

Αυτό περιλαμβάνει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος ήταν ήδη σε μια σεισμική αλλαγή εξαιτίας της μετάβασης από τους κινητήρες καύσης στην ηλεκτροκίνηση.

Ο τουρισμός και τα επαγγελματικά ταξίδια μπορεί να μην ανακάμψουν πλήρως για πολλά χρόνια.«Φιλοξενία και εκδηλώσεις και το λιανεμπόριο θα ανακάμψουν αν και αυτό σχετίζεται πάρα πολύ με την πορεία της πανδημίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Randstad, Jacques Van Den Broek. Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες και τα ταξίδια και η αυτοκινητοβιομηχανία είναι τομείς που πρέπει να αλλάξουν ριζικά».

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ:Πρώτα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το κλίμα στη βιομηχανία το Νοέμβριο

admin

Moody’s: Πως το APS θα απογειώσει τις ελληνικές τράπεζες

admin

Το προσφυγικό σπρώχνει την Ελλάδα προς την έξοδο από το Σένγκεν

admin

Aνοιξιάτικες κάλπες;

admin

Η επικίνδυνη παγίδα του νέου ευρω-δανείου

admin

Η ιρλανδική ανάκαμψη πρότυπο για την Ελλάδα

admin

Διστακτικοί και απαισιόδοξοι εφέτος τα Χριστούγεννα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές

admin

ALPHA BANK: Δεδομένη η έξοδος στις αγορές

admin

Τράπεζες: Ρευστότητα 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020

admin

ΔΝΤ: Ο κοροναϊός θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

admin

H υπεύθυνη αλληλεγγύη της Ευρώπης

admin

Εισπρακτικές εταιρείες: Τηλεφωνικό «bullying» δέχονται οι δανειολήπτες

admin

Πώς ένα αμερικανικό hedge fund οδήγησε την Αργεντινή στη χρεοκοπία

admin

Bloomberg:Η πληγωμένη ευρωζώνη οδεύει προς την ισχυρότερη τονωτική ένεση της 10ετίας

admin

Alpha Bank: Η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει -Airbnb και Χρυσή Βίζα ανεβάζουν τις τιμές

admin

Μείωση παραγωγικής δραστηριότητας 30% η βιομηχανία ξυλείας

admin

Μ.Μπλούμπεργκ:17 φορές πλουσιότερος από τον Αμερικανό πρόεδρο

admin