Image default
Ευρώπη

Κοινή γραμμή στήριξης Ελλάδας και Κύπρου από Μέρκελ – Μακρόν στην Αν. Μεσόγειο

Την κοινή θέση Γλλίας και Γερμανίας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου υποστηρίζοντας ότι είναι ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο υπογράμμισαν στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ηΆνγκελα Μέρκελ μετά το πέρας των συνομιλιών τους στη θερινή κατοικία της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, στη νότια Γαλλία.

Μεταξύ των όσων συζητήθηκαν ήταν η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά συνέπεια η στάση της Τουρκίας στο θέμα της Λιβύης και η ένταση που υποσκάπτει στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και η κοινωνικοπολιτική κρίση στη Λευκορωσία μετά τα νοθευμέναν αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη χώρα που ανανέωσαν τη θητεία του αυταρχικού  ηγέτη της χώρας Αλεξάνδρ Λουκασένκο και τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που αντιμετωπίστηκαν με άγριες βιαιοπραγίες σε βάρος διαδηλωτών από την αστυνομία.

Όσον αφορά στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες έρευνες που πραγμαποιεί η γειτονική χώρα εντός των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, αντίστοιχα οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν επικριτοί εναντίον της Άγκυρας καλώντας την ΕΕ να προστατέψει την ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε  ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε, επίσης, ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα ενεργήσουν συντονισμένα και ότι οι δύο χώρες θέλουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας.

«Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στον τρόπο που θέλουμε τον διάλογο, ωστόσο ήμασταν πάντα μαζί, πάντα συντονισμένοι  στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Άνγκελα Μέρκελ:Χρειαζόμαστε σταθερότητα όχι εντάσεις στην ΑΝ. Μεσόγειο – Σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών της ΕΕ.»

«Δεν θα αποδεχτούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ», τόνισε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα απόψε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγάλη σημασία για μας – χρειαζόμαστε εκεί σταθερότητα και όχι εντάσεις. Έχουμε εκεί μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και είμαι πεπεισμένη ότι εάν η Γερμανία και η Γαλλία βάλουν εδώ την κοινή τους δύναμη, θα βρούμε καλές λύσεις, ώστε να καταστήσουμε, ελπίζω, εφικτή την συνεργασία, αλλά και να καταστήσουμε σαφές ότι -ας πούμε- επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ δεν θα γίνουν αποδεκτές από εμάς.», τόνισε.

Είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με συνομιλίες και όχι μέσω κλιμάκωσης εντάσεων. Αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε επίσης  η κυρία Μέρκελ.

Γαλλία και Γερμανία έχουν διάφορες δυνατότητες δράσης, στην Ανατολική Μεσόγειο

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη διαφορά προσέγγισης στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων, η κυρία Μέρκελ διευκρίνισε: «Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες δράσης, η μία είναι να καταστήσουμε σαφές ότι στηρίζουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας- αυτό μπορείς να το κάνεις όπως έδειξε η Γαλλία, στέλνοντας πλοίο.»

Το «καρφί» της Άνγκελα Μέρκελ για την υπογραφή  – εν κρυπτώ από τη Γερμανία – της συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου

Στο σημείο εκείνο η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκρυψε την ενόχληση της για το γεγονός ότι η Ελλάδα προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ δίχως να ενημερώσει τη γερμανικη πλευρά, την ίδια περίοδο που η Άνγκελα Μέρκελ προωθούσε την έναρξη ενός νέου γύρου διμερούς διαλόγου μεταξύ  της χώρας μας και της Τουρκίας, για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

«Από την άλλη πλευρά εμείς στηρίξαμε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – αυτό έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε αυτό- και από τα διάφορα κομμάτια δημιουργείται ένα συνολικό εγχείρημα. Υπό αυτή την έννοια είναι δύσκολο να αξιολογήσεις τα δύο κομμάτια το ένα σε σχέση με το άλλο. Σημαντικό είναι να μην εργαζόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά να συνεργαζόμαστε για τον ίδιο στόχο»., είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

Αναφερόμενη στην θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διεθνές περιβάλλον, η Καγκελάριος επισήμανε ακόμη: «Η ΕΕ πρέπει να εμφανίζεται ως γεωπολιτικός παράγων (…) η Ευρώπη είναι τότε ισχυρή, όταν μιλάει με μία φωνή, η Ευρώπη είναι θερμός υποστηρικτής του πολυμερούς συστήματος (…), αλλά αυτό μπορεί να συνδιαμορφωθεί μόνο όταν στα κύρια στρατηγικά ζητήματα μιλάμε με μία φωνή και σε αυτό έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε (…)».

Σχετικα αρθρα

Η ΕΕ ζητεί άμεσα έρευνα για τον Ναβάλνι

admin

Γιατί «τρέχει» τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η Άγκυρα

admin

Χρηματοδότηση 100 εκ. ευρώ σε μικρομεσαίους σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία από ΕΤΕπ και Παρευξείνια Τράπεζα

admin

Η ώρα της διπλωματίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής

admin

Σκέψεις της Κομισιόν για απόσυρση των νομισμάτων του 1 και 2 λεπτών του ευρώ

admin

Σχηματίζεται κυβερνητικός συνασπισμός Συντηρητικών-Πρασίνων στην Αυστρία

admin

Έρευνα: αυξάνεται ο αριθμός των διεθνών φοιτητών στην ΕΕ – χαμηλά κίνητρα για παραμονή στην Ελλάδα

admin

Γαλλία: ΜΚΟ κατηγορεί την αστυνομία για ρατσιστική συμπεριφορά

admin

Επαναλειτουργεί έπειτα από 4 μήνες η Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι

admin

Περίπου 120.000 περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο στην Ευρώπη – Βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες

admin

Η Airbus καταβάλει υψηλότερα επιτόκια για τα κρατικά δάνεια που έλαβε από τη Γαλλία και την Ισπανία

admin

Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027: έμφαση στην Ελληνική Περιφέρεια – πως κατανέμονται οι πόροι ανά στόχο πολιτικής

admin

COP25: Ο πλανήτης έχει καταστραφεί και αυτή είναι μόνο η αρχή

admin

Green Deal: Παρουσιάστηκε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της Κομισιόν

admin

Η Κομισιόν πιέζει τις χώρες της ΕΕ να απορρίψουν το σχέδιο του ΟΗΕ για τη μείωση των αεροπορικών εκπομπών ρύπων

admin

Το ευρωπαϊκό έλλειμμα επιχειρηματικότητας

admin

Ε.Ε: Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 27 για την Ανατολική Μεσόγειο

admin

Το ΑΠΘ συντονιστής σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ρομποτικής για υγεία, γεωργία και βιομηχανία

admin