Image default
Οικονομία

Σταϊκούρας : Αν χρειαστεί θα συνδράμουμε στο κόστος του εμβολίου για τον κοροναϊό

Την ετοιμότητα του κράτους, να συνδράμει τους ασφαλισμένους, καταβάλλοντας μέρος του κόστους του εμβολίου για τον κοροναϊό, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, το εμβόλιο όταν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ή θα υπάρξει κάλυψη του κόστους από το δημόσιο, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία και «Εάν χρειαστεί, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο υπουργός συμπλήρωσε πως πως είναι πλέον καθαρά κυβερνητική απόφαση εάν θα καλυφθεί πλήρως το κόστος του εμβολίου από το δημόσιο.

«Τα λεφτά πάντως στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν», είπε, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται στα 34,7 δισ. ευρώ (από 37,5 δισεκ. ευρώ το Μάρτιο αλλά παρά τις πληρωμές εισέρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη «δόση» του ESM)

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο για νέες μειώσεις φόρων και εισφορών, ο υπουργός επανέλαβε πως «αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κινείται στην κατεύθυνση μείωσης των φόρων». Και υπενθύμισε τις αποφάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και συντελεστών φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων. Παράλληλα, έκανε λόγο για μια «παρένθεση», η οποία, όπως είπε, έχει ανοίξει εξαιτίας της πανδημίας, με την οικονομική πολιτική να εστιάζεται σε αύξηση των δαπανών, και πρόσθεσε ότι «όταν κλείσει θα επιστρέψουμε σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών».

Οσον αφορά στο χρόνο εξόφλησης των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ για το εντεκάμηνο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα καταβληθούν «το συντομότερο δυνατό, αφού προσδιοριστεί η περίμετρος», παραπέμποντας σε συνεννοήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, δεν απάντησε σε ερώτηση εάν το υπουργείο θα αναμένει και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  για να καταβάλλει από κοινού σε συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τα αναδρομικά, ή θα προχωρήσει σε πληρωμές σε δυο φάσεις.

Για τον τουρισμό δήλωσε ότι αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ με τις πρώτες εκτιμήσεις της για το β’ εξάμηνο κι αν χρειαστεί θα γίνει αναθεώρηση.  «Όλα είναι στο τραπέζι ώστε να πάρουμε τις βέλτιστες επιλογές χρησιμοποιώντας τα τραπεζικά διαθέσιμα της χώρας», είπε.

-

Σχετικα αρθρα

Σταθερή αξία η HORECA

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για τις αιτήσεις

admin

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Ιταλία στο BBB-, σταθερό το outlook

admin

Οφειλές : Αυξάνεται ο αριθμός δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

admin

Ξεκινά σήμερα η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, στα σκαριά νέα έξοδος στις αγορές

admin

Παγκόσμιο φόρο ψηφιακών υπηρεσιών ζητούν Βρετανία και ΕΕ – Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ

admin

Γερμανία : Η Bundestag ενέκρινε επί της αρχής το σχέδιο της Κομισιόν

admin

DBRS: Σοκ εν όψει στην κτηματαγορά

admin

Ελπίδα στην αγορά: Λίγα τα λουκέτα εν μέσω πανδημίας

admin

Nielsen: Άνοδος 12,6% στις πωλήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου στο πεντάμηνο του 2020

admin

Ψυχραιμία για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού συνιστούν οι πρόεδροι των ΣΒΕ και ΣΕΒΕ

admin

Απόβαση ξένων funds στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

admin

PwC: Σε επίπεδα ρεκόρ η απαισιοδοξία των CEOs για την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Έβγαλε αντίδραση η Wall Street μετά το χθεσινό κραχ

admin

Πόσα ξοδεύουν οι τουρίστες στην Ελλάδα, η σύγκριση με την Ισπανία

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα το 2019

admin

Πακέτο ΔΕΘ: Κλειδώνουν φοροαπαλλαγές και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών

admin