Image default
Οικονομία

Η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που έσπασε το φράγμα των $2 τρισ. σε αξία

Του Sergei Klebnikov

Η Apple πέτυχε ένα ακόμη ορόσημο την Τετάρτη, καθώς έγινε η πρώτη εισηγμένη εταιρεία των ΗΠΑ που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το “φράγμα” των 2 τρισ. δολαρίων, διπλασιάζοντας την αξία της τα τελευταία δύο χρόνια.

Η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί σχεδόν 55% από την αρχή του 2020, ενώ έχει σημειώσει “άλμα” άνω του 106% από τα χαμηλά που κατέγραψε η αμερικανική αγορά στις 23 Μαρτίου εν μέσω της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού (ξεπερνώντας κατά πολύ τα κέρδη της τάξης του 51% που σημείωσε ο δείκτης αναφοράς S&P 500 την ίδια περίοδο).

Πλέον, με την τιμή της στο ταμπλό να διαμορφώνεται πέριξ των 470 δολαρίων ανά μετοχή, η Apple είναι διαπραγματεύσιμη σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, με τους αναλυτές πάντως να “βλέπουν” συνέχεια στο ράλι της: το 61% αυτών συστήνουν “αγορά” της μετοχής και το 27% “διακράτηση”, σύμφωνα με τα στοιχεία του -.

Η αποτίμηση της Apple επισκιάζει πλέον τις κεφαλαιοποιήσεις των άλλων αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας, όπως η Microsoft (1,7 τρισ. δολάρια), η Amazon (1,6 τρισ. δολάρια), η μητρική της Google, Alphabet (1,1 τρισ. δολάρια) και το Facebook (761 δισ. δολάρια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone ήταν επίσης η πρώτη αμερικανική εταιρεία που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το 1 τρισ. δολάρια, “φράγμα” που έσπασε πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου 2018.

Στις 31 Ιουλίου 2020, δε, έχοντας ανακοινώσει την προηγουμένη ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο με σημαντική αύξηση κερδοφορίας, η Apple ξεπέρασε τον κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, και έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία του κόσμου.

Σημειώνεται ότι η Saudi Aramco ξεπέρασε σε αξία τα 2 τρισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2019, ωστόσο η επακόλουθη πτώση των τιμών του πετρελαίου εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού έπληξε τη μετοχή της.

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητή η επιτυχία της Apple αρκεί να επισημανθεί ότι η χρηματιστηριακή της αξία, των 2 τρισ. δολαρίων, ξεπερνά το ΑΕΠ πολλών ανεπτυγμένων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Ρωσίας και της Νότιας Κορέας.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Apple οσονούπω θα γίνουν ακόμη πιο προσιτές στους επενδυτές. Η εταιρεία στο τέλος Αυγούστου θα ολοκληρώσει το split των μετοχών της, με αναλογία 1 παλαιά μετοχή / 4 νέες, με αποτέλεσμα η μετοχή της να είναι διαπραγματεύσιμη στο ταμπλό περίπου στα 117 δολάρια έκαστη. Παρότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας δεν θα μεταβληθεί, θα είναι διαθέσιμες στην αγορά περισσότερες μετοχές και σε χαμηλότερη τιμή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε ο κορονοϊός δεν κατάφερε να ανακόψει την ανοδική πορεία της Apple. Αντίθετα, μάλιστα, ο τεχνολογικός κολοσσός έχει επωφεληθεί από τον “εγκλεισμό” στο σπίτι που έχει “επιβάλει” η πανδημία, “εξαργυρώνοντας την τάση για “εργασία από το σπίτι” και βλέποντας τις διαδικτυακές της πωλήσεις να ενισχύονται. Έτσι, στα τέλη Ιουλίου η εταιρεία ανακοίνωσε κερδοφορία ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, έσοδα σχεδόν 60 δισ. δολαρίων, αλλά και διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σχετικα αρθρα

Υπ. Εργασίας : Μέτρα για προστασία εργαζομένων και πρόληψη της διάδοσης του κοροναϊού

admin

Πρώτη κατοικία : Πρόταση της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή για την προστασία της

admin

Εξοικονομώ κατ’ οίκον : Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Τα ποσά της επιδότησης

admin

Χρηματιστήριο: Σταθεροποιητικές τάσεις στο άνοιγμα της συνεδρίασης

admin

Εργάνη : Ένας στους πέντε εργαζομένους με μισθό κάτω των 500 ευρώ

admin

Σταϊκούρας : Στα μέσα Οκτωβρίου το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Βουτιά 2,14% στο Χρηματιστήριο, ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

admin

Ελεγκτικό τσουνάμι σε χιλιάδες φορο-υποθέσεις

admin

Σκληρή μάχη για να σταθεί όρθια η τουρκική λίρα – Τι συμβαίνει με τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας

admin

Περιορίστηκε το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνημα με άνοδο 0,30%

admin

Η έκθεση Πισσαρίδη φέρνει νέο ασφαλιστικό : Κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση

admin

Ενοποιείται και ψηφιοποιείται πλήρως η μισθοδοσία του Δημοσίου

admin

Με σημαντικά κέρδη 12,58% έκλεισε το Χρηματιστήριο τον Απρίλιο

admin

Καμπανάκι από τη Εurobank : Τα ελλείμματα δεν είναι «δωρεάν γεύμα» για την οικονομία

admin

Η Eurolife ERB χορηγός στα «Βραβεία Βιώσιμης Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας»

admin

Φορολοταρία : Δείτε αν κερδίσατε 1.000 ευρώ

admin

Κροίσοι αγοράζουν ιδιωτικούς παραδείσους για να γλιτώσουν από την πανδημία

admin