Image default
Οικονομία

Σκυλακάκης: Όχι σε μείωση ΦΠΑ, μέχρι τέλος του έτους οι αναστολές πληρωμών

Στα μέτρα στήριξης της οικονομίας μετά την πανδημία αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναλύοντας τις δράσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία, τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από κοινωνικής. «Δεν έχουμε μόνο την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών, που είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Έχουμε και μια υγειονομική κρίση και έχουμε μπροστά μας και τουλάχιστον ένα δύσκολο φθινόπωρο, μέχρι να δούμε και πότε θα έρθει το εμβόλιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «όταν έχεις τεράστια απώλεια εσόδων, όπως από τον Τουρισμό, έχεις παράλληλα τεράστια έξοδα για την κάλυψη των αναγκών, πρέπει να καλύψεις τα υπάρχοντα διαθέσιμα του Δημοσίου, για να υπάρχουν διαθέσιμα». «Γι’ αυτό και επιμένουμε σε μέτρα που είναι εξατομικευμένα, όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή» πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.

Για το συγκεκριμένο μέτρο, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως αρχικά υπήρχε μια επιφύλαξη, ωστόσο αποδείχθηκε πως οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τα χρήματα που πρέπει. «Τώρα, θα διευρυνθεί η τρίτη φάση, ώστε και να είναι μεγαλύτερο το ποσό και να υπαχθούν πολλοί περισσότεροι στο μέτρο, αλλά και θα αλλάξουν και κάποιες παράμετροι, ώστε να αξιοποιήσουν το μέτρο και άλλοι» συμπλήρωσε και εξήγησε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση καλύπτει «κενά» που δεν μπορούν να ρυθμιστούν από τις τράπεζες.

«Οι τράπεζες έχουν δανείσει, ωστόσο καλύπτουν κυρίως τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς πολύ μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων δεν έχει τραπεζικό προφίλ. Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατον να διαχειριστούν πχ 100.000 επιχειρήσεις, όπως κάναμε με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Στο επόμενο εγγυοδοτικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει περισσότερη στήριξη στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, αυτό είναι το δικό μου αίτημα προς τις τράπεζες», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Κάνοντας αναφορά στο ζήτημα των ενοικίων, και στις πιθανότητες εκπτώσεων με παράλληλα κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες, ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός μέτρων ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των επιχειρήσεων, με βάση εθελοντικές συμφωνίες, σε κάποιες από τις οποίες θα σηκώνει μέρος του βάρους και το Κράτος, ούτως ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση που θα υπάρχει μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

Μέχρι τέλους του έτους οι αναστολές πληρωμών

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στη νέα ρύθμιση οφειλών που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως οι ισχύουσες ρυθμίσεις και οι αναστολές πληρωμών θα διατηρηθούν έως το τέλος του έτους.

«Από το νέο έτος, θα υπάρχουν δύο εργαλεία: ένα μονοετές και ένα διετές για την εξόφληση των οφειλών που έχουν σωρευτεί από την περίοδο της κρίσης του κοροναϊού» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας πως εξετάζεται να υπάρξουν ειδικές παράμετροι για τις εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένεται να μην έχουν εισοδήματα μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2021.

Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο μόνιμης μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης των ανέργων, που θα αφορά στην κατάρτισή τους με σκοπό την εύρεση εργασίας, αλλά και την παράταση των οφειλών που έχουν, ενώ υπογράμμισε πως τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθούν με διάφορους τρόπους στην ελληνική οικονομία, είτε μέσω προγραμμάτων άμεσης ενίσχυσης, είτε με προγράμματα στήριξης επενδύσεων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε μια επί της αρχής εμπορική συμφωνία

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τουλάχιστον το 57% των χρημάτων σε πράσινη οικονομία και ψηφιακά

admin

Το αποτύπωμα του κορονοϊού στην καθημερινότητα της εργασίας και τα αχαρτογράφητα νερά

admin

Προϋπολογισμός: Πονοκέφαλος η πληρωμή των αναδρομικών – Πότε θα δοθούν, που θα εγγραφούν

admin

Τραμπ : Ανοίγει νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – ΕΕ

admin

Κοροναϊός : Δάνεια ύψους 7 δισ. από ά το νεοσύστατο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων

admin

Η «γενιά της καραντίνας» – Φόβοι για απολύσεις κι ελαστικές μορφές απασχόλησης

admin

Χιλιάδες οι αιτήσεις από δανειολήπτες με την έναρξη του προγράμματος για τα κόκκινα δάνεια

admin

ΙΟΒΕ: Μελέτη για τη συμβολή της βιομηχανίας πλαστικού στην ελληνική οικονομία

admin

ΤτΕ: Μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα και αυξημένο έλλειμμα τον Ιανουάριο

admin

Πτωχευτικό δίκαιο : Οι αλλαγές που έρχονται στα νοικοκυριά

admin

ΥΠΟΙΚ: Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης – σε δημόσια διαβούλευση το σ/ν

admin

ΗΠΑ: Η κεντρική τράπεζα αφήνει τον πληθωρισμό να αυξάνεται για να ενισχύσει την απασχόληση

admin

«Τρέχει» η αξιολόγηση των αιτήσεων για μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης -4 νέες άδειες

admin

Αντικειμενικές αξίες: Πιάνουν δουλειά οι εκτιμητές ακινήτων

admin

Τράπεζες: Αναστέλλουν, προσωρινά, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Επιχειρηματίας στο Γαϊδουρονήσι άλλαξε επωνυμία για να γλιτώσει το λουκέτο από την ΑΑΔΕ

admin