Image default
Οικονομία

Πέντε δισ. έχασε ο Τουρισμός λόγω “lockdown”

Δραματική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα έσοδα από τον Τουρισμό, με τις απώλειες να αγγίζουν τα πέντε δισεκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο, την ώρα που μεγαλώνουν οι φόβοι της τουριστικής αγοράς και για νέα μεγάλη “τρύπα” στις εισπράξεις και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω της μικρής ζήτησης και των λίγων κρατήσεων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου ήταν μόλις  678 εκατ. ευρώ, από 5,41 δισ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Χαρακτηριστικό της ζημιάς που προκάλεσε το lockdown είναι πως εξ αυτών, τα 527 εκατ. αφορούν σε εισπράξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων και το πάγωμα του Τουρισμού.

Τον Ιούνιο, το τουριστικό καλάθι έπιασε “πάτο”. Μόνο 64 εκατ. ευρώ ήταν οι εισπράξεις, από 2,56 δισ. ευρώ πέρσι. Όπως αναφέρει επίσης η ΤτΕ, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν επίσης μείωση κατά 93,8%.

Χαμηλές προσδοκίες και για τον Ιούλιο- Αύγουστο

Με βάση την πορεία των κρατήσεων και της ζήτησης από το εξωτερικό, οι επιχειρηματίες έχουν κατεβάσει κατά πολύ τις προσδοκίες για τα φετινά έσοδα. Μέχρι το τέλος του έτους, οι εισπράξεις δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3,5 με 4 δισ. ευρώ, και αυτά σε περίπτωση που δεν υπάρχουν χειρότερες εξελίξεις με τον κορονοϊό και ανακατατάξεις στις βασικές “δεξαμενές” αφίξεων.

Σημειώνεται πως όταν άνοιξαν τα περιφερειακά αεροδρόμια τον Ιούλιο, η τουριστική αγορά έκανε λόγο για έσοδα πέντε δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, εντούτοις οι μειωμένες αφίξεις κατέβασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις.

Όλα αυτά την ώρα που την περσινή χρονιά οι εισπράξεις από τον Τουρισμό έφταναν τα 18,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, ενώ φέτος αναμένονταν τουλάχιστον είκοσι δισεκατομμύρια. Οι προκρατήσεις που σημειώνονταν στην αρχή της χρονιά, όπως και οι εισπράξεις του πρώτου διμήνου, συνέκλιναν προς αυτή την κατεύθυνση.

Δύσκολο φθινόπωρο

Άγνωστο είναι το μέλλον για τις επιχειρήσεις του κλάδου τους επόμενους μήνες, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες του χώρου. Μετά το φετινό “ναυάγιο” της σεζόν, ξεκινούν τα δύσκολα τόσο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως τις εποχικές, όσο και για χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στον τουριστικό χώρο. Με μηδενική ρευστότητα και αυξημένα λειτουργικά κόστη, θεωρείται πως πολλές επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρουν μέχρι την επόμενη χρονιά, που επίσης είναι αβέβαιη.

Σχετικα αρθρα

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Πράσινα τιμολόγια: Σε μικρές ανατιμήσεις τον Απρίλιο οδηγεί η χονδρεμπορική – Βαρόμετρο οι εκπτώσεις

admin

Κατασκευές: Οι προοπτικές, το ανεκτέλεστο «μαμούθ», ο παράγοντας «χρηματοδότηση» – Ποιες είναι οι προκλήσεις

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin