Image default
Οικονομία

Μείωση στις εισαγωγές αερίου «βλέπει» η Άγκυρα μετά την ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία αναμένει πως οι ενεργειακές εισαγωγές της θα μειωθούν σημαντικά μετά την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και περισσότερες ανακαλύψεις μπορεί να γίνουν σε άλλες περιοχές, οι οποίες τώρα αξιολογούνται, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, στον απόηχο των ανακοινώσεων Ερντογάν.

«Με την ανακάλυψη, περιμένουμε σοβαρή πτώση στις εισαγωγές. Έχουμε κάνει δουλειά ώστε οι πολίτες μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο με πολύ πιο οικονομικό κόστος» δήλωσε ο Ντονμέζ στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχει μπροστά μας μια νέα περιοχή 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εκτίμηση των ειδικών μας είναι ότι μπορεί να δούμε και εκεί παρόμοιες δομές» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο -.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ήδη μπορούμε να πούμε πως το αέριο που θα παράγουμε οι ίδιοι θα είναι πιο οικονομικό από το αέριο που εισάγουμε… Είναι αναπόφευκτο να πέφτουν οι τιμές όταν το προϊόν είναι άφθονο».

«Άνθρακας ο θησαυρός» Ερντογάν – Τι λένε αναλυτές

Πάντως, η «έκπληξη» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί στη γείτονα.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε ανέρχεται σε 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ένα μέγεθος που -ανέφεραν αναλυτές- είναι μεν αξιοσημείωτο αλλά όχι ικανό προκειμένου να μετατρέψει τη χώρα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο ή να αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία της.

Ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, εξέφρασε την ελπίδα πως η ποσότητα αυτή θα εξαλείψει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, με ανεξάρτητους πάντως εμπειρογνώμονες να αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό.

Ο Ulrich Leuchtmann από την Commerzbank έκανε λόγο για θετική είδηση ​​για την Τουρκία, «ωστόσο δεν μπορεί φέρει τα πάνω – κάτω που περίμεναν κάποιοι» μετά από προηγούμενες αναφορές ότι το κοίτασμα θα κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Όπως σημείωσε, επίσης, συνήθως απαιτούνται έως και δέκα χρόνια έως ότου υπάρξει άντληση του οποιουδήποτε κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα και θα απαιτούντο δισεκατομμύρια επενδύσεων για τη δημιουργία των υποδομών παραγωγής και διάθεσης.

Αν και το εύρημα είναι σημαντικό, είναι μικρότερο από άλλες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για το ένα τρίτο του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου, ένα από τα μεγαλύτερα που ανακαλύφθηκαν στη Μεσόγειο, το οποίο εκτιμάται ότι είναι μεγέθους 850 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, Eurasia Group, εκτιμά ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.

Παράλληλα, αν και η υπάρχουσα υποδομή αγωγών στην περιοχή και η γειτνίαση με προσοδοφόρες αγορές με υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου καθιστούν το κοίτασμα ελκυστικό, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η Άγκυρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πεδίων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Σχετικα αρθρα

Στα 12,9 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ

admin

Citi: Δύσκολος ο δρόμος εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών

admin

Χρεώσεις : Αυτές είναι οι μειώσεις στα δεδομένα κινητής

admin

ΕΚΤ: Οι γερμανικές τράπεζες ελάχιστα πιο κερδοφόρες από τις ελληνικές

admin

Βροχή οι καταγγελίες για διακοπές ρεύματος – 25 προτάσεις από ΕΚΠΟΙΖΩ

admin

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου από τα χαμηλά 18 ετών

admin

Σταϊκούρας: Να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο

admin

Κοροναϊός : Η οικονομία στην κόψη του ξυραφιού – Τι θα κρίνει τις εξελίξεις

admin

Το τελικό σχέδιο μείωσης φόρων των ιδιοκτητών ακινήτων

admin

Σταϊκούρας : Το ευρω-ομόλογο είναι το «μπαζούκας» που χρειάζεται η οικονομία μας

admin

Δεν αυξάνονται τα διόδια στην Αττική Οδό

admin

Επίδομα παιδιού : Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα

admin

Πράσινο φως για το Ελληνικό και από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

admin

Ώρα πληρωμής για τον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι απαλλάσσονται

admin

Εστίαση : Σχέδια για άνοιγμα νωρίτερα -Τι θα γίνει με το ΦΠΑ

admin

ΕΛΣΤΑΤ : Μειώθηκε η ανεργία, παρά την πανδημία

admin

Κοροναϊός: Πώς θα ανακάμψει η οικονομία σύμφωνα με Γερμανούς ειδικούς

admin

EastMed: Έπεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό που δημιουργεί νέο ενεργειακό διάδρομο στην περιοχή

admin