Image default
Ευρώπη

Αυστρία: Το FPO επαναφέρει στο προσκήνιο την έξοδο από την Ε.Ε.

Τη συζήτηση για μία έξοδο της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που το ίδιο πάντα υποστήριζε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επαναφέρει το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), ενόψει του προεκλογικού αγώνα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου στη Βιέννη — προφανώς ελλείψει άλλων προσφιλών του και τώρα ανεπίκαιρων θεμάτων του, όπως το προσφυγικό.

Στις τελευταίες εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, το Κόμμα των Ελευθέρων δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν σε όλες οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο είχε αποσπάσει ποσοστό 30,8% και βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες που είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 39,6%.

Επιπλέον, το Κόμμα των Ελευθέρων συμμετείχε στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019, όταν αυτή διαλύθηκε εξαιτίας της διαβόητης “Υπόθεση Ίμπιζα”, του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς, με πρωταγωνιστή τον πρώην αντικαγκελάριο της κυβέρνησης και πρώην αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

“Εάν η ΕΕ συνεχίσει να αντιτίθεται σε μια προτίμηση για τους πολίτες της χώρας (σ.σ. έναντι εκείνων που δεν διαθέτουν την αυστριακή υπηκοότητα) όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές, θα πρέπει να επανεξετάσουμε εάν θα παραμείνουμε σε αυτήν την ΕΕ”, προειδοποιεί σε συνέντευξή του ο Ντόμινικ Νεπ, ο επικεφαλής υποψήφιος του Κόμματος των Ελευθέρων στις εκλογές της Βιέννης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι, σε δηλώσεις του, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, προσδιόρισε μάλιστα και προθεσμία, “μέχρι το τέλος του 2021”, για την έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ.

“Εάν η ΕΕ δεν έχει λάβει διαφορετική κατεύθυνση μέχρι τότε, πρέπει να συζητηθεί η έξοδος”, τονίζει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), επισημαίνοντας την “ανάγκη για μία μαζική μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από την ΕΕ στα εθνικά κράτη”.

Οι περίοδοι κρίσης

Ο Χάραλντ Βιλίμσκι παρατηρεί ότι σε περιόδους κρίσης όπως η τρέχουσα του κορωνοϊού, “χρειάζονται ειδικά εργαλεία και οι δικοί μας πολίτες πρέπει να έχουν ξεχωριστή μεταχείριση”, ενώ, ισχυριζόμενος ότι το κόμμα του ήταν πάντα φιλικό προς μία ευρωπαϊκή συνεργασία, προειδοποιεί πως, “όμως τα πράγματα εξελίσσονται εντονότερα και γρηγορότερα στη λανθασμένη κατεύθυνση και κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει το στοπ”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών των Ελευθέρων, δεν υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και συνεργασίες στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας, “ωστόσο εάν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ συνεχίζουν να παραμένουν ανοικτά για μεταναστευτικά στρώματα και η Τουρκία διατηρεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας, τότε αυτό κινείται στη λάθος κατεύθυνση”.

Σχετικα αρθρα

Στρατηγική της Ε.Ε. για το μεθάνιο: Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

admin

WWF: Η υγεία του πλανήτη περνάει μέσα από το πιάτο μας

admin

Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στη Δυτική Ελλάδα

admin

Η Τουρκία ζητά τη βοήθεια της ΕΕ για το μεταναστευτικό – Επίθεση Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

admin

Τσίπρας: Σε Βαλκάνια και Μεσόγειο κρίνεται η αξιοπιστία της ΕΕ

admin

Η Βουλγαρία λέει ότι θα είναι ανεξάρτητη από το ρωσικό αέριο το 2020

admin

Η εβραϊκή κοινότητα ανησυχεί μετά τη νέα άνοδο της ακροδεξιάς στη Θουριγγία

admin

Brexit: Αναμένεται συνομιλία Τζόνσον- Φον ντερ Λάιεν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την Telegraph

admin

Η ΕΚΤ καλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε ετοιμότητα για το Brexit

admin

Μπορέλ: Ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Λιβύη και Λευκορωσία

admin

Κομισιόν: «Ανενεργός» ο νόμος Ξανθού – Πολάκη για τα καπνικά προϊόντα

admin

EU SURE: Εκδίδονται κοινωνικά ομόλογα με ανώτατο ποσό 100 δισ. ευρώ

admin

Παραμένει το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής

admin

Η ημέρα του Brexit δεν είναι το τέλος του Brexit

admin

Τελικό πράσινο φως για τη νέα κυβέρνηση Κόντε: Έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία

admin

Το μήνυμα της Κομισιόν για την κατάσταση προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια

admin

Μηνύματα από τον Τραμπ στην ΕΕ, μετά από την ταξιδιωτική απαγόρευση

admin

Ηλεκτρικές μπαταρίες: Η Κομισιόν δίνει 3,2 δις για την ανάπτυξη του τομέα

admin